eHealth voor kinesitherapeuten: de kansen, uitdagingen en barrières

eHealth is een snel evoluerend begrip en vindt ook zijn weg in de kinesitherapie. Eigenlijk gaat het over de digitalisering van de kinesitherapiepraktijk. Maar wat houdt dit juist in? En wat zijn de kansen, voordelen, uitdagingen en huidige barrières voor jou als kinesitherapeut en jouw patiënten? Een overzicht op basis van het rapport van de Europese Afdeling van de Wereldconfederatie voor Fysiotherapie (ER-WCPT).

De Europese Afdeling van de Wereldconfederatie voor Fysiotherapie is een non-profit en niet-gouvernementele organisatie die het beroep kinesitherapie op Europees niveau vertegenwoordigt. In dit artikel gaan we dieper in op hun paper over eHealth ter verbetering van de patiëntenzorg en de kinesitherapeutische diensten.

De definitie van eHealth

eHealth is een collectieve term voor de digitalisering in de gezondheidssector. Voor de Europese Commissie gaat het over volgende zaken:

  • Digitale toepassingen zoals het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning en verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg op gebied van preventie, diagnose, behandeling, monitoring en management.
  • De uitwisseling van informatie en data tussen patiënten en zorgverleners, ziekenhuizen, experts en gezondheidsinformatienetwerken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals elektronische patiëntendossiers, telehealth diensten, wearables en andere sensoren voor patiëntbewaking en –opvolging.

De Europese Commissie wil hiermee onderstaande eHealth-doelstellingen bereiken:

-> De verbetering van de toegang tot en de kwaliteit van de zorg. En op die manier ook de gezondheid van de burgers.
-> eHealth-tools effectiever, gebruikersvriendelijker en meer geaccepteerd maken.

 

eHealth in de kinesitherapie

De implementatie en gebruik van eHealth toepassingen moet impact hebben op de zorgkwaliteit binnen de kinesitherapie, maar ook op de efficiëntie. Zo moeten eHealth-toepassingen ervoor zorgen dat

  • kinesisten betere toegang hebben tot online leermiddelen;
  • kinesisten makkelijker toegang hebben tot uitgebreidere informatie over hun patiënten;
  • kinesisten makkelijker de gezondheidstoestand van patiënten / cliënten kunnen monitoren.

Dit zal leiden tot een andere en vernieuwende samenwerking tussen patiënt en kinesitherapeut:

-Via e-referral wordt de relevante informatie in verband met de medische achtergrond en de diagnostische test elektronisch doorgestuurd. Denk hierbij aan een systeem zoals Recip-e waarlangs medische voorschriften verzonden worden.

-Via e-assessment kan men vanop afstand een patiënt bereiken voor formatieve, diagnostische of summatieve doeleinden. Hier gaat het over telegeneeskunde en m-Health-toepassingen.

-Met e-diagnosis heeft een kinesist digitale toegang tot informatie en communicatie over pathologieën. Een samenwerking met CEBAM, het Belgische Centrum voor Evidence-Based Medicine, is hier een mogelijkheid.

-Dankzij e-monitoring tools kunnen kinesisten hun patiënten op specifieke momenten monitoren wat toelaat om snelle en directe feedback te geven of een aangepaste behandeling en oefeningen door te geven. Dit kan in de beveiligde omgeving van een e-patiëntendossier.

-Datamanagementsystemen zorgen voor een kwaliteitscontrole en helpen kinesisten bij hun administratie.

-En e-discharge samenvattingen bevatten de relevante en noodzakelijke informatie over de afgelopen behandeling van de patiënt. Op die manier heeft elke kinesist snel toegang tot de informatie die nodig is om de zorgbehoeften van de patiënt te bepalen. De e-healthbox kan hier een belangrijke rol spelen.

Opportuniteiten

Het gebruik van deze eHealth-hulpmiddelen en -diensten moet de kwaliteit van zorg efficiënter en effectiever maken. Hoe gebeurt dit?

Op administratief gebied moet het de inhoud, kwaliteit, duidelijkheid en leesbaarheid van het patiëntdossier verbeteren: een vlotte, veilige en duidelijke interdisciplinaire communicatie alsook communicatie met de patiënt; de info die centraal staat waardoor alles makkelijk raadpleegbaar en te bewaren is; de automatische koppeling van gegevens aan het juiste patiëntdossier.

Op gebied van zorg zijn er meer mogelijkheden voor een kinesitherapeut: hij of zij kan zo gelijktijdig patiënten of verschillende aspecten van een patiënt monitoren en opvolgen. Dit laat een snelle en directe interactie met de patiënt toe om een bepaalde behandeling aan te passen aan de noden.

In de nabije toekomst zal ook meer gebruik gemaakt worden van gaming technologie: een nieuw hulpmiddel om oefeningen te vergemakkelijken, motorische functies te verbeteren en revalidatietraining aan te moedigen.

Besluit

Er zijn dus veel mogelijkheden naar de toekomst toe. Maar het is belangrijk hier stap voor stap mee in te stappen want je kan je afvragen of eHealth al ingeburgerd is bij kinesisten.  En een tweede zaak: hoe ver staat de overheid met de wetgeving op gebied van nieuwe technologieën en terugbetalingsmodaliteiten? First things first dus.

Het volledige rapport kan je via volgende link lezen: eHealth to improve patients care and physiotherapy services – ER-WCPT 2018

Het ER-WCPT organiseert volgend jaar bovendien het ‘5th European Congress European Region WCPT Physiotherapy Education’ in Leuven van 11 tot en met 12 september. Reserveer alvast je plaats.

 

Huidige situatie van eHealth bij kinesisten

De verdere digitalisering en gebruik van eHealth-toepassingen vraagt tijd. De eerste stappen zijn al wel gezet. Dit kan je lezen in ons tweede e-book. Zo krijg je een zicht op volgende zaken:

Ontdek het in ons gratis ebook 'De digitalisering van de kinesitherapiepraktijk'.

New call-to-action