Kinesitherapeuten en btw, wat komt er binnenkort aan?

Aug 2, 2021 10:51:00 AM
1 min leestijd
Vanaf januari 2022 wordt de btw-vrijstelling voor medische zorgen hervormd en beperkt. Momenteel is de zorg van artsen, kinesitherapeuten, diëtisten en tandartsen vrijgesteld van btw. Deze nieuwe btw-regeling staat in een wetsontwerp dat begin juli van de Kamer groen licht kreeg.
 
Vanaf 1 januari 2022 zijn alleen nog de behandelingen met een therapeutisch doel vrijgesteld van btw. Voor de niet-therapeutische behandelingen, en dit gaat verder dan de enige uitzondering uit het verleden met name de louter esthetische behandelingen, dient er 21 procent btw te worden aangerekend op het honorarium.
 

Welke behandelingen zijn vrijgesteld? 

Alle behandelingen door een kinesitherapeut met een therapeutisch doel blijven vrijgesteld van btw. Volgens de nieuwe wet moet een kinesitherapeut die bijvoorbeeld een sporter begeleidt (uiteraard indien dit geen therapeutische behandeling is) 21% btw heffen op zijn diensten.
 
Maar wanneer er sprake is van een preventieve behandeling zal hij niet onderworpen zijn aan btw (dit is nog niet duidelijk opgenomen in de nomenclatuur), . De FOD Financiën moet nu in overleg met elke betrokken sector een omzendbrief opstellen met meer verduidelijking over welke prestaties het precies zou gaan.
 

Mogelijke vrijstelling van btw

De meeste kinesitherapeuten zullen niet worden geraakt door deze nieuwe btw-regel. Want wie een inkomen van minder dan 25.000 euro haalt uit niet-therapeutische zorg, kan kiezen voor de uitzonderingsregeling en op die manier vrijstelling van btw bekomen. Zorgverleners die van deze vrijstelling willen genieten, moeten zich hiervoor inschrijven bij het btw-kantoor, een btw-nummer aanvragen en hun boekhouding voeren volgens de regels op dit gebied. Voor de kinesitherapiesector zijn er geen fundamentele veranderingen te verwachten.
 

Btw aanrekenen in CareConnect Physiotherapist

Wij houden de wetgeving rond de nieuwe btw-regeling van nabij in de gaten zodat we indien nodig uw software en tarificatie tijdig up to date kunnen brengen. 
 
 

Ook interessant:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.