Starten als kinesist: de formaliteiten in een stappenplan

Je diploma als kinesitherapeut op zak? Proficiat! Maar om aan de slag te kunnen in een (eigen) praktijk, moet je eerst zelfstandige worden. Dat doe je door een aantal praktische, juridische en sociale verplichtingen in te vullen. Een overzicht in 4 stappen.

Stap 1: laat je erkennen als kinesitherapeut

Om in België als kinesitherapeut te mogen werken, heb je een visum en erkenning nodig. De luxe: je hoeft die niet zelf aan te vragen. Nadat je bent afgestudeerd, vallen je erkenning, visum en RIZIV-nummer automatisch in je bus. Ter info: een RIZIV-nummer heb jij nodig om je geleverde prestaties aan te geven, je patiënten om een terugbetaling te krijgen van het ziekenfonds. 

Belangrijke kanttekening: als je wil specialiseren, moet je je erkenning wél zelf aanvragen via het e-loket van de FOD Volksgezondheid.

Stap 2: kies je ondernemingsvorm

De eerste knoop die je als zelfstandige moet doorhakken, is traditioneel de moeilijkste: start je als eenmanszaak of vennootschap?

De pro’s en cons van beide vormen:

Eenmanszaak Vennootschap

Belangrijkste voordelen

  • Weinig oprichtingskosten en geen startkapitaal vereist
  • Eenvoudige boekhouding
  • Zelf snel beslissingen nemen

Belangrijkste nadelen

  • Je bent onbeperkt aansprakelijk, er zijn dus financiële risico’s
  • Personenbelasting op je hele winst

Belangrijkste voordelen

  • Optimalisatie van je fiscale bijdragen is mogelijk
  • Je kan je privévermogen veiligstellen
  • Ook andere vennoten kunnen investeren

Belangrijkste nadelen

  • Meer wettelijke vereisten
  • Duurdere en complexere oprichting
  • Bij sommige vormen verplicht startkapitaal of toereikend aanvangsvermogen

 

Samenwerkingen en associaties

Een geschikt pand, het nodige medische materiaal, administratieve ondersteuning … Een eigen praktijk kost een flinke duit. Overweeg daarom zeker om die kosten met beroepsgenoten te delen. In een groepspraktijk bundel je bovendien meer expertise en bewaar je gemakkelijker de work-lifebalans.

Stap 3: schrijf je zaak in

Je mag jezelf pas officieel zelfstandige noemen als je een ondernemingsnummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) hebt ontvangen. Elke onderneming heeft immers een uniek nummer, zoals mensen een rijksregisternummer hebben. Zo kunnen overheidsdiensten gemakkelijk communiceren met en over je zaak.

Zodra je je ondernemingsvorm met je boekhouder hebt gekozen, kan je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. In de praktijk doet je boekhouder dit voor jou. Voor die inschrijving betaal je 89,50 euro (in 2020).

Samen met je inschrijving bij het ondernemingsloket regel je ook je verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Die laatste regelt onder meer kinderbijslag, ziekteverzekering, invaliditeitsverzekering, moederschapsbescherming, dienstencheques, pensioen, overbruggingsrecht, enzovoort.

Stap 4: breng je verzekering in orde

Als zelfstandige geniet je niet dezelfde bescherming als een loontrekkende: je bouwt dus maar beter voldoende bescherming in. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere sterk aanbevolen.

Verplichte verzekeringen

In een medisch beroep kan je altijd geconfronteerd worden met patiënten die een schadevergoeding claimen. De verzekering beroepsaansprakelijkheid beschermt je tegen fouten die je maakt in het kader van je beroep. Het eerste jaar is die verzekering trouwens gratis, op voorwaarde dat je hem binnen de 12 maanden na afstuderen aangaat.

Let op: ook wanneer je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid hebt, is de verzekering beroepsaansprakelijkheid verplicht.

Nuttige verzekeringen

In een eigen praktijk sluit je best ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af. Die dekt de kosten van ongevallen die je patiënten tijdens hun bezoek mogelijk voorhebben (bv. een patiënt die uitglijdt op een gedweilde vloer). De kostprijs is afhankelijk van onder andere je activiteiten en het aantal collega-kinesitherapeuten in je praktijk.

Je sociale rechten als zelfstandige zijn beperkt. Om op safe te spelen, overweeg je best ook extra verzekeringen zoals een pensioens- en gewaarborgde inkomensverzekering.

 

 download de gratis startersgids voor kinesitherapeuten

Voor deze blogpost werkten we samen met de experten en accountants van SBB.