Huisarts Marleen: “Software is van digitale fichebak uitgegroeid tot onmisbare gids”

De meeste mensen gaan naar de huisarts voor medisch advies. Wij consulteerden huisarts Marleen De Vriese met een andere vraag: hoe is je beroep door de jaren heen veranderd? Haar antwoord: "Sinds de komst van eHealth is alles veel professioneler geworden. We werken meer evidence-based en grotendeels papierloos."

10y CC GP - logo_HOR

Marleen begon als huisarts in 1985 en staat aan het roer van praktijk Huisartsen in Gentbrugge. Die runt ze samen met 2 andere huisartsen, een diëtiste en 2 secretariaatsmedewerkers. Ze is ook deeltijds aan de slag als coördinerend en raadgevend arts (CRA) in woonzorgcentra Ter Hovingen en Weverbos in Gentbrugge.

 

Leve de wetenschap!

Marleen zag haar beroep tijdens haar bijna 40-jarige loopbaan serieus veranderen. "Sinds de komst van eHealth is alles veel professioneler geworden. Gegevens bijhouden en delen met patiënten en andere zorgverleners loopt nu grotendeels digitaal en papierloos. Buikgevoel blijft belangrijk, maar evidence-based werken wordt meer en meer de regel. Er bestaan vandaag heel wat tools om snel en eenvoudig wetenschappelijke bronnen te raadplegen. Zo kunnen we nóg accuratere diagnoses stellen en die vervolgens ook effectiever opvolgen."

 

Scherm­afbeelding 2024-04-02 om 16.53.02

"Sinds de komst van eHealth is ons beroep een stuk professioneler geworden: papierloos en steeds meer evidence-based."

Marleen De Vriese, Huisartsen in Gentbrugge

 

Meegegroeid met de software

In 1997 werkte Marleen voor het eerst met praktijksoftware. "Ik vergelijk dat eerste softwaresysteem altijd met een grote fichebak. Je kon er alles ordelijk in bewaren, maar daar bleef het bij. Doorheen de jaren is praktijksoftware veel geavanceerder geworden. Vandaag denkt die echt met ons mee. Hij is heel intuïtief en gidst je als het ware naar de info die je zoekt."

In 2014 schakelde Marleen over op CareConnect General Practitioner. "Dat was in het begin wel even stressen. Het laatste wat je wil, is al je data kwijtraken. Gelukkig verliep de switch zonder al te grote problemen en na een paar uur opleiding kon ik er al mee aan de slag. CareConnect GP stond toen nog in zijn kinderschoenen, maar daar kwam snel verbetering in. Bovendien wordt er ook geluisterd naar de inbreng van de huisarts. Zo kon ik jaar na jaar met de software meegroeien."

 

Scherm­afbeelding 2024-04-02 om 16.53.02"Toen ik met CareConnect GP startte, stond het programma nog in zijn kinderschoenen, maar daar kwam snel verbetering in. Zo kon ik jaar na jaar met de software meegroeien."

Marleen De Vriese, Huisartsen in Gentbrugge

 

De gouden tip van Marleen: vul je dossiers stipt en ordelijk in

Wat Marleen geleerd heeft uit 10 jaar werken met CareConnect GP? "Alles staat of valt met de manier waarop je de gegevens in je software ingeeft. In de praktijk waak ik erover dat iedereen dossiers ordelijk en consistent invult. Dat vergt wat tijd, maar op termijn loont het enorm. De Gentse huisartsenvereniging zet daar ook steeds meer op in om de onderlinge samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren. Denk maar aan eForms en de promotie van Sumehrs."

 

Volledige focus op de patiënt

Dankzij CareConnect GP is Marleens administratie er flink op vooruitgegaan. "Ik stuur voorschriften nu automatisch naar de apotheek. Ook documenten voor de FOD Volksgezondheid, zoals dossiers voor langdurige arbeidsongeschiktheid of zorgtoelagepremies voor bejaarden, verzend ik digitaal.

Vlot en veilig data opvragen en delen met andere zorgverleners en met patiënten via het Helena-portaal is ook een grote meerwaarde. Ik mis alleen nog de mogelijkheid om documenten digitaal te ondertekenen en zo Helena optimaal te gebruiken."

 

Scherm­afbeelding 2024-04-02 om 16.53.02"De administratie is vandaag niet per se minder,
maar ik werk ze wel vlotter af."

Marleen De Vriese, Huisartsen in Gentbrugge

 

10 jaar vooruit: nog meer integratie

"Ik denkt dat we in de toekomst nóg vaker extramuraal zullen werken," besluit Marleen. "Onze bevolking wordt alsmaar ouder en steeds meer mensen komen in een woonzorgcentrum terecht. Daar raakt de software stilaan ingeburgerd, maar de systemen zijn nog niet altijd geïntegreerd. Ik kan mijn dossiers uit het woonzorgcentrum vandaag niet naar CareConnect GP exporteren. Dus noteer ik alles op papier om het in de praktijk over te typen. Daar zijn zeker nog stappen te zetten."

 

10y CC GP - logo_HOR - white

CareConnect GP viert zijn tiende verjaardag. Dat vieren we met de verhalen van een reeks mensen die er van in het begin bij waren. Lees ook zeker onze interviews met:

- Huisarts Delphine: “Software brengt rust in mijn hoofd en eenvoud in mijn steeds bredere takenpakket”
- 10 jaar CareConnect GP: Een terugblik op de evolutie naar meer digitalisering in de zorg met HealthConnect-oprichter Jos Vranken