Cyber security in je tandartspraktijk: 7 tips voor meer veiligheid

Koen Staes
Jun 28, 2021 9:15:00 AM
3 min leestijd

Van digitale mondscanners over eHealth-functionaliteiten tot een online agenda: de digitalisering is niet meer weg te denken uit het tandartsenkabinet. Met digitale tools kan je je praktijk sneller, efficiënter en nauwkeuriger laten draaien. Onvermijdelijk betekent dat ook voldoende cyber security inbouwen. Met deze 7 tips neem je alvast een goede start.

1. Update je besturingssysteem

Naast je medische software – zoals CareConnect Dentist – maak je vaak ook gebruik van externe software. Denk aan het besturingssysteem van je pc (Microsoft Windows) en server (Microsoft Windows Server), de database waarin je gegevens van CareConnect worden bewaard (Microsoft SQL Server) en mogelijk ook het MS Office-pakket (Word, Excel, PowerPoint, Outlook e-mail…).

Werk je nog met oude externe software of een verouderd besturingssysteem zoals Windows 7? Voorzie die dan zo snel mogelijk van een update. Verouderde programma's bieden geen veiligheidsupdates meer aan, waardoor je kwetsbaarder bent voor hackers, virussen en spyware.

2. Maak systematisch back-ups

Een klein defect, een diefstal of ander onheil kan ook jouw systeem treffen. Vermijd verlies van patiëntengegevens en maak minstens twee back-ups:

  1. één op een harde schijf die in de praktijk blijft; een zogenaamde lokale back-up
  2. en een tweede externe online back-up zodat de belangrijkste essentiële gegevens ook buiten je praktijk automatisch bewaard worden en beveiligd zijn tegen versleuteling door criminelen.

Kies daarom altijd voor een provider die ervaring heeft met cyberbeveiliging, GDPR-proof is en dus het best binnen Europa opereert.

Is jouw tandartspraktijk al optimaal beveiligd?

👉 Doorloop onze security scan, ontdek wat er al goed of heel goed is en waar er nog optimalisaties mogelijk zijn.

Start je scan!

👍 Of contacteer ons voor een beveilingsoplossing op maat van jouw praktijk (back-up, firewall, antivirus, ...)!

3. Vermijd nonchalance met wachtwoorden

Een weggever: gebruik verschillende wachtwoorden die lang zijn, niet voor de hand liggen en die alleen jij kent. Om te vermijden dat je ze vergeet, kan je software gebruiken die je wachtwoorden versleutelt en veilig bewaart. Of nog beter, kies voor een tweestapsverificatie, bijvoorbeeld een wachtwoord gecombineerd met een sms-code.

Inloggen met Corilus Passport

We raden onze klanten aan om steeds via Corilus Passport in te loggen in CareConnect. Corilus Passport is zo'n voorbeeld van een tweetrapsverificatie en deze is vereist om toegang te krijgen tot de Corilus cloud diensten (bv. elektronisch attesteren). Lees er meer over in onze handleiding.

👍 Of ontdek CareConnect Dentist

4. Investeer in een professioneel antivirus-programma

Door het stijgende aantal cyberaanvallen is het een must om je patiëntengegevens optimaal te beschermen. Investeer in een professioneel antivirusprogramma, want het is de wall die je nodig hebt. Het programma analyseert je pc, identificeert mogelijke gevaren en ruimt ze op. Heb je geen zin of tijd om je daarmee bezig te houden, dan bestaan er efficiënte monitoringdiensten.

5. Laat de ‘deur’ niet openstaan voor hackers

Zorg ervoor dat indringers geen toegang krijgen tot je netwerk. Een login en paswoord volstaan niet als barricade, een firewall en beveiligde router doorgaans wel. Idealiter is je firewall (software) ingebouwd in je antivirusprogramma.

☝️ Nog beter: een hardware firewall die hackers al blokkeert voor ze jouw netwerk proberen binnen te komen.

6. Rust je pc uit met een noodbatterij

Een stroomstoring of een blikseminslag kunnen je apparatuur en je database beschadigen of zelfs vernietigen. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor: de noodbatterij. Die batterij koppel je aan je pc, waardoor je toestel ook bij een stroomonderbreking operationeel blijft. Daarnaast heb je met een noodbatterij voldoende tijd om geregistreerde gegevens correct op te slaan.

7. Sluit een onderhoudscontract af

Hoe kwalitatief je toestellen ook zijn, het blijft technologie die het altijd eens kan laten afweten. Om zo’n situaties tot een minimum te beperken, kies je best voor een aangepast supportcontract. Zo bestaan er formules waarbij je snel gespecialiseerde telefonische bijstand krijgt.

Is een onmiddellijke herstelling geen optie? Bij Corilus bieden wij in dat geval meteen een vervangcomputer waarop je CareConnect-software meteen draait. Op die manier blijf je aan de slag terwijl je toestel hersteld wordt of tot je een nieuw exemplaar hebt.

Ontdek CareConnect Dentist: de alles-in-één software voor tandartsen

CareConnect Dentist is ons intuïtieve en allesomvattende softwarepakket voor tandartsen en tandheelkundige specialisten.

Contacteer ons voor meer info, een demo of offerte op maat.

Nieuwe call-to-action

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.