Digitale beeldvorming in de tandartspraktijk: een overzicht
Digitalisering is intussen de norm in een tandartsenpraktijk, ook op het vlak van beeldvorming. Maar welke apparaten en technologieën zijn er tegenwoordig beschikbaar? En wanneer kies je welk toestel? Georges Remy, specialist bij Corilus, geeft een overzicht en licht toe.
Digitale beeldvorming (RX)
Of het nu om intra- of extraorale beelden gaat, in 2D of in 3D, dankzij radiografie spoor je letsels aan tanden en weefsels, zoals een abces, snel en efficiënt op. Met een digitale RX ken je de precieze plaats van de tanden en kan je de ontwikkeling van de wijsheidstanden volgen. Die informatie is onmisbaar voor een correcte diagnose en behandeling.
Intraorale radiografie
De meerderheid van de Belgische tandartsen kiest vandaag voor intraorale beeldvorming in 2D. De reden: het gebruiksgemak en de snelheid. Met die techniek maak je kleinschalige periapicale of bitewing-opnames. Zo weet je bijna meteen hoe een bepaald deel van het gebit eraan toe is, zonder dat de patiënt uit zijn stoel hoeft te komen.
Er bestaan twee 2D-technieken, met elk hun eigen voordelen: de fosforplaatjes enerzijds en de digitale sensor/captor anderzijds. Bij beide technieken ligt de stralingsdosis bijzonder laag.
Fosforplaatjes of een sensor?
Fosforplaatjes zijn vooral geliefd bij tandartsen die stapsgewijs digitale radiografie willen verkennen, zonder hun gewone manier van werken volledig om te gooien.
Een sensor werkt volgens hetzelfde principe als fosforplaatjes, maar is rechtstreeks met je pc verbonden. Daardoor krijg je meteen foto's van hoge resolutie op je scherm.
2D-panoramische radiografie
De meeste tandartspraktijken zijn vandaag uitgerust met de traditionele 2D-panoramische röntgentoestellen. Die toestellen leveren in amper een paar seconden een digitaal tweedimensionaal beeld op. Je krijgt het beeld dus in real time te zien en kan het meteen in het patiëntendossier opslaan.
3D-panoramische radiografie
Voor zwaardere chirurgische ingrepen, zoals de plaatsing van implantaten of de verwijdering van een ingesloten tand of cyste, kan je 3D-beelden maken met Cone Beam CT-technologie.
In minder dan 20 seconden krijg je een driedimensionaal beeld met een hoge resolutie. 3D-panoramische radiografie levert dan ook veel gedetailleerdere informatie, met exacte beelden van de buccale, maxillaire en dentale zones, vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Hiermee kan je ook een veel preciezere diagnose stellen dan met klassieke 2D-radiografie.
Een 3D panoramisch röntgentoestel of intraorale mondscanner kopen?
Ga dan na of het toestel compatibel is met de praktijksoftware die je gebruikt. Dat lijkt evident, maar dat is lang niet altijd het geval.
👉 Check ons aanbod aan digitale beeldvorming voor een moderne tandartspraktijk!
Ontdek CareConnect Dentist: de alles-in-één software voor tandartsen
CareConnect Dentist is ons intuïtieve en allesomvattende softwarepakket voor tandartsen en tandheelkundige specialisten.
Contacteer ons voor meer info, een demo of offerte op maat.