Digitale mondfotografie in de praktijk: de apparatuur onder de loep

Geen tandheelkunde zonder digitale mondfotografie. Vandaag bestaan er tal van technieken om snel en nauwkeurig beelden te maken van het gebit. Maar welke tool past het best bij jouw tandartsenpraktijk? George Remy, accountmanager bij Corilus, brengt de opties in kaart.

1. De intraorale 3D-mondscanner: voor een exacte optische afdruk

Een klassieke gebitsafdruk met alginaatpasta behoort voorgoed tot het verleden. Het is onaangenaam voor de patiënt, en de afdruk is niet altijd nauwkeurig. Enter de digitale intraorale scanner. Deze scanner lijkt op een grote balpen met een camera, die je makkelijk over het tandvlees en de tanden laat glijden.

Op basis van de optische afdruk maakt een softwareprogramma een 3D-model, tot een tiende van een millimeter nauwkeurig. Het model verschijnt meteen op je scherm, waarna je het met een klik opslaat op je computer of in de cloud. De voordelen? Meer comfort voor de patiënt, een accuratere afdruk en een eenvoudiger gebruik en modelleringsproces.

👉 Bekijk onze intra-orale camera's en 3D mondscanners

 

Nieuwe call-to-action

 

2. Digitale camera: voor snelle beelden van hoge kwaliteit

De voorbije 40 jaar is de intraorale camera alsmaar beter geworden. Vandaag is het een ergonomisch en vederlicht toestel, waarmee je vlot de moeilijkste plekken in de mond bereikt en in beeld brengt. Sommige camera's zijn zelfs uitgerust met de innovatieve FIRE-technologie, waarmee je sneller beginnende cariës opspoort.

Door de automatische scherpstelling en belichting neemt de digitale camera beelden met een hoge resolutie. Die foto’s kan je meteen bekijken op je scherm, opslaan en delen met de patiënt. Zo ziet hij zelf zijn gebit en is hij overtuigd dat een behandeling nodig is. Bovendien kan je achteraf het verschil tussen voor en na de behandeling tonen.

👉 Ontdek ons aanbod van digitale camera's

 

3. CAD/CAM: voor een volledig digitale tandartspraktijk

Steeds meer tandartsen omarmen ook Computer Aided Design en Computer Aided Manufacturing – kortweg CAD/CAM. Vooral bij orthodontie, implantologie, restauratieve en prothetische tandheelkunde komt CAD/CAM steeds vaker voor.

De CAD/CAM-keten staat voor het hele digitale fabricageproces van vaste en uitneembare protheses of implantaten. Dat proces verloopt in drie stappen:

  1. Je neemt een optische afdruk van het gebit met een intraorale scanner of je digitaliseert een gipsafdruk met een scanner of Cone Beam.
  2. Het Computer Aided Design (CAD) maakt vervolgens een virtueel model en ontwerpt de 3D-prothese.
  3. De Computer Aided Manufacturing (CAM) produceert de prothese in keramiek, hars of zirkoon door materiaal weg te halen (frezen) of materiaal toe te voegen (3D-print).

Uiteraard hoef je niet die volledige keten op jou te nemen. Bij een indirecte CAD/CAM maak je een klassieke pasta-afdruk, waarna je die aan een tandtechnicus bezorgt. Die digitaliseert de afdruk en zorgt voor de protheses.

Kies je voor een semidirecte CAD/CAM, dan neem je zelf een digitale afdruk. Je bewerkt die en stuurt die vervolgens naar het labo. Daar wordt de prothese gemaakt. De tandtechnicus blijft een cruciale rol spelen, maar kan sneller, betrouwbaarder en doeltreffender werken.

Bij de directe CAD/CAM gebeurt het hele proces in de tandartspraktijk: van het verzamelen van de klinische gegevens van de patiënt over de CAD tot de CAM. Zo kan je een prothese maken in één consultatie van ongeveer anderhalf uur.

👉 Op zoek naar de beste CAD/CAM voor jouw tandartspraktijk? Bekijk onze oplossingen en laat je adviseren.

 

Wat past in jouw praktijk?

Uiteraard moet je eerst bepalen waarvoor je CAD/CAM wil inzetten. Meteen een directe CAD/CAM in je kabinet is eerder ambitieus. Veiliger is beginnen met één schakel van de keten: de intraorale mondscanner. Daarna kan je geleidelijk overschakelen op 3D-tandheelkunde.

Praat erover met collega's die de stap al hebben gezet en vraag advies aan je softwareleverancier. Die gaat na welke toestellen compatibel zijn met je software en de uitrusting die je al gebruikt.

👉 Check ons aanbod aan digitale beeldvorming voor een moderne tandartspraktijk!

 

Ontdek CareConnect Dentist: de alles-in-één software voor tandartsen

CareConnect Dentist is ons intuïtieve en allesomvattende softwarepakket voor tandartsen en tandheelkundige specialisten.

>> Contacteer ons voor meer info, een demo of offerte op maat.

Nieuwe call-to-action