Digitale tools in je tandartspraktijk: de voordelen en aandachtspunten

In welke mate zet jij in op digitalisering van je tandartspraktijk? Welke technologieën gebruik je al? En hoe ver staan collega-tandartsen? Tandarts Mathieu Packet deelt zijn best practices en aandachtspunten.

Sinds 2002 is Mathieu Packet aan de slag als tandarts. Vandaag staat hij aan het hoofd van de groepspraktijk Kordent in Kortrijk, die zeven tandartsen en vier tandartsassistenten telt. Mathieu: “Ik heb de tandheelkunde de voorbije jaren razendsnel zien digitaliseren. Onze groepspraktijk is mee op die trein gesprongen.”

 

Combinatie van tools

Al sinds dag één neemt Mathieu digitale röntgenfoto’s. “Die technologie was een gamechanger voor de tandheelkunde. Doorheen de jaren voegden we geleidelijk tools toe. Zo werken we vandaag ook met een Cone Beam CT-scanner. Met de software van die scanner stellen we behandel- en implantaatplannen in 3D op. Daarnaast gebruiken we een dental eyepad, die de foto’s automatisch uploadt naar het juiste patiëntendossier.”

De digitalisering zet zich ook door op administratief vlak. “De archiefkasten boordevol papieren patiëntendossiers maakten plaats voor performante software. Beeldvorming, agenda’s, medische dossiers: alles is nu digitaal. Doordat de applicaties aan elkaar zijn gekoppeld, hebben we een pak minder opzoekingswerk. Zo verschijnt er bij elke patiënt automatisch een online medicatieschema, details rond zijn aansluiting bij een ziekenfonds en de naam van de behandelende huisarts.”

Tip!

Lees welke digitale technologieën tandartsen anno 2021 gebruiken

 

Tandarts en patiënt delen in de winst

De verschillende technologieën en tools zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, maar leveren ook tijdwinst op. “Patiëntgegevens moeten we niet meer handmatig invoeren. Via de digitale dossiers communiceren we vlot tussen collega’s onderling en met dentale labo’s. Vinden we niet meteen hoe iets in elkaar steekt, dan biedt de hulpfunctie van de software soelaas.”

Ook de patiënt ervaart de voordelen. “De digitalisering creëert meer comfort. Een patiënt hoeft bijvoorbeeld niet meer naar het ziekenhuis te gaan voor een scan, maar kan terecht in zijn vertrouwde tandartspraktijk. En dankzij de intraorale scanner moeten we binnenkort geen fysieke afdruk meer nemen van een gebit. Gedaan dus met die pasta met vieze smaak. Dat maakt een bezoek aan de tandarts al een stuk aangenamer.”

 

Prijskaartje is grootste struikelblok

Ondanks de vele voordelen van digitalisering, maakt lang niet elke tandarts er intensief gebruik van. “Dat is vooral te wijten aan het hoge kostenplaatje. De aankoop vraagt een serieuze investering én er  zijn onderhoudskosten en andere uitgaven. Digitale beeldvorming neemt bijvoorbeeld enorm veel geheugen in beslag. Daarom vervangen we om de vijf jaar onze pc’s. Een ander voorbeeld is de Cone Beam CT-scanner. Om een gebruikersvergunning te krijgen, moet je een vijfdaagse opleiding volgen en nadien een examen afleggen. Dat is kostbare tijd voor een tandarts.”

Het is dan ook geen verrassing dat vooral groepspraktijken inzetten op een digitale workflow. “De financiële haalbaarheid is er gewoon groter. Je kan de kosten delen én de tools worden intenser gebruikt dan in een kabinet met slechts één tandarts. Een digitale scanner of intraorale camera is dan financieel meteen een pak minder ingrijpend.”

Heeft Mathieu ooit getwijfeld om digitaal te werken? “Geen seconde! De hele samenleving wordt papierloos. Achterblijven is geen optie. Bovendien bieden digitale tools gewoon ontzettend veel voordelen. Ik zou bijvoorbeeld niet meer zonder een Cone Beam CT-scanner kunnen.”

Extra!

Wouter Reybroeck, tandarts bij Liedent en pionier in digitale beeldvorming, deelt zijn 5 tips om te starten met digitale scanners in je tandartspraktijk.

 

Ondersteuning, geen vervanging

Toch blijft Mathieu kritisch als er nieuwe technologieën op de markt komen. “Binnen onze praktijk maken we altijd de afweging of de tool tijdswinst kan opleveren. Daarbij speelt niet alleen het financiële plaatje een rol, maar ook de workflow. Wordt die verder geoptimaliseerd? Verloopt de communicatie nog vlotter? We gaan ook grondig na of de technologie al op punt staat? Al die aspecten brengen we in rekening voor we overgaan tot een aankoop.”

Ondertussen blijven Mathieu en zijn collega’s uitkijken naar nieuwe tools. Heeft hij geen schrik voor ‘de komst van de robot’ in zijn praktijk? “Absoluut niet. De nieuwe technologieën zijn een manier om tandartsen te ondersteunen, niet om ons te vervangen. Een tandarts beschikt over een expertise die robots moeilijk kunnen evenaren. We stellen niet alleen een diagnose, maar komen ook met een oplossing en voeren die correct uit, zonder daarbij de patiënt uit het oog te verliezen. Daarvoor werken we nauw samen met leveranciers, tandartsassistenten en labo’s. Een robot kan niet al die taken overnemen. Het beroep van tandarts is dus nog lang niet uitgestorven.”

 

Benieuwd naar hoe je stapsgewijs evolueert naar een digitale praktijk? En welke technologieën daarbij een nice-to-have of juist een must zijn? 

👉Ontdek het in ons gratis e-book 'Digitale technologieën en mondscanners voor tandartsen'.
Nieuwe call-to-action