Corilus op het Voorjaarssymposium van VVT in Hasselt

Op zaterdag 16 maart is Corilus aanwezig op de Voorjaarssymposium van het VVT in het Cultureel Centrum in Hasselt.

 

Tandarts, de onmisbare schakel in de gezondheidszorg

De mondzorg van de toekomst wordt steeds meer een multidisciplinair gebeuren, waarbij de linken naar een behoud van een goede algemene gezondheid door alle medische actoren moeten geweten zijn.

Het is ondertussen algemeen gekend: een goede mondzorg is essentieel voor de algemene gezondheid. De mond is nu eenmaal de toegang tot luchtwegen en het gastro-intestinale stelsel. Infecties en medicatiegebruik kunnen via de mond een wisselwerking hebben over het ganse lichaam.

Het symposium met als thema: Wisselwerking en relaties tussen goede mondgezondheid en algemene gezondheid, 'Dentes Sani in Corpore Sano', benadrukt het belang van de tandarts en huisarts als eerstelijnswerker in dit verhaal.

Tandartsen en huisartsen, hand in hand

Wat moeten artsen en tandartsen van elkaar weten nu het digitale tijdperk meer gegevensuitwisselingen mogelijk maakt? Wederzijdse kennisoverdracht blijft een absolute noodzaak als we de algemene gezondheid van onze patiënt willen behouden of verbeteren.

Huisarts en Tandarts hand in hand

Digitale gegevensuitwisseling speelt daarom een cruciale rol. Ook de overheid benadrukt het belang hiervan met volgende initiatieven: de oprichting van de eerstelijnszones (ELZ) en het platform 'Ieders Mond Gezond'. De regionale bijeenkomsten met huisartsenkringen zijn ook hier van groot belang.

De mond als signaalfunctie voor de algehele gezondheid van de patiënt

Paradontitis is een bekende risicofactor voor aandoeningen zoals diabetes mellitus, reumatoïde artritis, chronische nierinsufficiëntie, MS, hart- en vaatziekten, premature geboorten en pre-eclampsie. Maar ook roken, drank- en medicatiemisbruik is zichtbaar in de mond.

Dit voorjaarssymposium wil duidelijk maken hoe u deze signalen kunt detecteren tijdens de diagnosestelling. Ook de vertegenwoordigers van de artsenkringen worden hierbij betrokken, om de wisselwerking verder te laten evalueren. 

Meer info en het gedetailleerd programma van het VVT Voorjaarssymposium kan u hier bekijken

Bezoek zeker de Corilus stand en informeer hoe CareConnect Dentist u kan helpen met digitale gegevensuitwisseling.

Bron: VVT