Welke digitale technologieën gebruiken tandartsen?

Koen Staes
Jun 14, 2021 9:51:00 AM
3 min leestijd

Trek jij al volop de kaart van digitaal in jouw tandartspraktijk? Welke technologieën zet je al in? En in hoeverre rekenen collega-tandartsen op digitale ondersteuning? In deze blogpost geven we je enkele inzichten en best practices mee.

De medische wereld is de voorbije jaren sterk gedigitaliseerd. Online afsprakenbeheer en het elektronische patiëntendossier, bijvoorbeeld, zijn helemaal ingeburgerd. Meer en meer veroveren die evoluties ook het tandartsenkabinet. Van een website en sociale media tot nieuwe technologie om de ervaring van de patiënt én de kwaliteit van de mondzorg te verbeteren: digitale tandheelkunde is een vlag die vele ladingen dekt.

De impact van digitalisering op de tandartspraktijk

Tandartsen die willen digitaliseren, staan voor veel vragen. De mogelijkheden zijn immers gigantisch en de technologie evolueert alsmaar sneller. Waar kan en moet je als tandarts op inzetten, welke afwegingen moet je maken en wat is de impact van digitalisering op je praktijk?

De Nederlandse Marieke Van der Zande wijdde er een onderzoek aan in het kader van haar doctoraatstudies aan de Faculteit Tandheelkunde in Amsterdam. De resultaten van haar enquêtes en diepte-interviews beschreef ze in haar academisch proefschrift ‘Digital technology use in dental practice’.

Wat is een digitale tandartspraktijk?

 Een van de antwoorden die Marieke tijdens haar interviews kreeg, vat exact samen wat de basis van een digitale tandartspraktijk is: “Ik vind dat röntgenfoto’s en patiëntendossiers volledig digitaal moeten zijn, dat je een website moet hebben en dat patiënten online afspraken moeten kunnen maken.”

 Er is dus digitalisering op twee niveaus:

  • als ondersteuning van jouw expertise als tandarts (klinische en diagnostische technologieën)
  • ter verbetering van de patiëntervaring (administratieve en communicatietechnologieën)

Welke digitale technologie zetten tandartsen in?

Op enkele uitzonderingen na gebruikten alle tandartsen die aan het onderzoek van Marieke meewerkten een aantal of een aanzienlijk aantal digitale technologieën. Technologie voor administratie is al beter ingeburgerd dan klinische toepassingen, zo blijkt:

  • een elektronisch patiëntendossier (93,6%) is de meest gebruikte technologie. Andere vaak gebruikte administratie- en communicatietechnologieën zijn een digitale agenda (82,7%), een praktijkwebsite (82,3%) en financiële administratie (81,1%).

administratie_en_communicatie_technologieën_tandartsen

  • op het vlak van klinische toepassingen zijn de digitale intra-orale radiografie (90,4% - dagelijks) en digitale orthopantomogrammen (57,4% - wekelijks) het populairst. Daarnaast gebruiken de tandartsen ook intra-orale camera’s (26,1%), intra-orale scanners (12,0%), digitale 3D-radiologie (8,4%), digitale CAD/CAM (CEREC) systemen (8,4%) en digitale kleurbepaling (6,8%).
    klinische_toepassingen_tandartsen

Met andere woorden: er zijn heel wat mogelijkheden. Maar wat zijn de voordelen en aandachtspunten van digitale tools in je tandartspraktijk? En hoe kies je de beste oplossing voor jouw praktijk?

Nieuwe call-to-action

Het profiel van de ‘digitale tandarts’

De tandartsen uit de studie die acht tot twaalf digitale technologieën gebruikten – de ‘high technology users’ – waren vaker tandarts-specialist, gemiddeld jonger en werkten gemiddeld meer uren per week dan de ‘low technology users’. Deze groep investeert ook meer in professionele activiteiten en werkt in grotere praktijken. Ze zijn ervan overtuigd dat de technologie de kwaliteit van de mondzorg verbetert en hun werk vergemakkelijkt.

Conclusie: digitale technologie is nog geen digitale praktijk

Van e-mail, WhatsApp en een website tot praktijksoftware, digitale röntgenfoto’s of een 3D-printer: er zijn ontzettend veel tools en softwarepakketten op de markt. Maar het is niet omdat je digitale röntgenfoto’s maakt, afspraken bevestigt via sms of je patiëntendossiers elektronisch bijhoudt, dat je je praktijk digitaal mag noemen. In een fully digital tandartspraktijk zijn alle toestellen en technologieën aan elkaar gekoppeld en geïntegreerd tot een digitale workflow, van a tot z. Want enkel zo haal je maximaal voordeel uit de technologie. 

Benieuwd naar hoe je stapsgewijs evolueert naar een digitale praktijk? En welke technologieën daarbij een nice-to-have of juist een must zijn? 

👉Ontdek het in ons gratis e-book 'Je tandartspraktijk digitaliseren: een optie of een must?'.
New call-to-action

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.