Zó waak je over hygiënisch smartphone- en tabletgebruik in je woonzorgcentrum
Van een digitale taakverdeling tot medicatieregistratie: software en dus ook smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit woonzorgzorgcentra. Maar de toestellen zijn onvermijdelijk ook een broeihaard voor bacteriën. Wanneer en hoe vaak moet je smartphones en tablets schoonmaken? En hoe pak je dat aan als team?
Een tablet of smartphone is doorgaans geen schoolvoorbeeld van een goede hygiëne. Uit een studie door de London School of Hygiene & Tropical Medicine van bijna 400 smartphones bleek dat er zich op 92% van de toestellen bacteriën bevonden. Naast griep- en verkoudheidsvirussen ging het ook om bacteriën die maag- en darmklachten uitlokken.
Onderzoek door het universitair ziekenhuis VUmc in Amsterdam wees dan weer uit dat tot 95% van de telefoons van ziekenhuismedewerkers besmet zijn met bacteriën uit het ziekenhuis. Bij 3 tot 31% werden ook resistente bacteriën, zoals MRSA, gevonden.
In theorie …
In zorginstellingen is een regelmatige schrobsessie van mobiele apparaten een must. Dé basisregel: gebruik een smartphone of tablet pas nadat je een bewoner of patiënt hebt verzorgd. Hoe gaat dat in z’n werk?
… en in de praktijk
Die basisregel is natuurlijk niet altijd haalbaar. Soms krijg je tijdens de verzorging van een bewoner bijvoorbeeld een dringende oproep, of heb je tijdens een zorgtaak een tablet of smartphone nodig. In dat geval trek je beter je handschoenen uit: doorgaans zijn je handen schoner dan de handschoen.
Voor je het toestel opnieuw opbergt, desinfecteer je het eerst én was je tegelijk je handen. Anders kunnen de bacteriën op je handen overgaan op het apparaat of omgekeerd, en is het een maat voor niets.
Regelmatig je smartphone of tablet reinigen: 3 tips
1. Ontsmet eerst het toestel voor je het in je schort of zak steekt. Anders riskeer je de bacteriën over te dragen op je kledij en de voorwerpen in je schort, zoals een thermometer of balpen. |
2. Zijn er extra infectiemaatregelen van toepassing, zoals voor het corona- of norovirus? Neem dan geen smartphone of tablet mee in de kamer van de bewoner. |
3. Maak er een gewoonte van om na je dienst je smartphone of tablet altijd grondig schoon te maken. |
Tablet en smartphone schoonmaken: hoe doe je dat?
Een droge doek volstaat niet om een smartphone of tablet grondig te reinigen. Enkel ontsmettingsmiddel op basis van alcohol, zoals isopropanol, doodt bacteriën. Mobiele toestellen maak je het best schoon met desinfecterende doekjes die maximaal 70% isopropanol bevatten. Of gebruik een microvezeldoek die op voorhand is geïmpregneerd met ontsmettingsmiddel.
Tip!
Let op met brillendoekjes. Die bevatten naast isopropanol vaak ook citroenzuur, dat de coating van de smartphone of tablet aantast. Overweeg ook beschermhoesjes of beschermfolie voor mobiele toestellen. Door het gladde oppervlak zijn die makkelijker te kuisen.
Goede afspraken maken goede teams
Leg met je team duidelijke richtlijnen vast rond hygiëne en deel die binnen je woonzorgcentrum. Is er bijvoorbeeld een laadstation voor tablets en smartphones, duid dan een persoon aan die dit dagelijks schoonmaakt. Spreek daarnaast een centrale plek af waar zorgmedewerkers altijd een microvezeldoek en desinfecterende spray kunnen vinden. Vergeet ook niet de doeken regelmatig te vervangen.
Met heldere afspraken verbeter je de hygiëne in je woonzorgcentrum, waardoor je niet alleen de bewoners maar ook jezelf beter beschermt.