Voedingsbeheer voor woonzorgcentra met Alivio en Geracc

Alivio is een software pakket voor voedingsbeheer voor woonzorgcentra, ziekenhuizen, OCMW’s, zorgbedrijven,… Het is een product van het software-ontwikkelings bedrijf Eye-t, uit Brugge. En ze zijn preferred partner van Geracc. De twee software pakketten communiceren met elkaar en besparen hierdoor de administratie uren werk.

Om de meerwaarde die Alivio biedt te kunnen inschatten, gingen we bij Zorg Izegem langs om hun verhaal te horen.

We ontmoeten bij Zorg Izegem Sofie Maes, diëtiste en keukenverantwoordelijke van de centrale keuken en Danny De Moor, directeur van wzc De Plataan. 

"De centrale keuken van Zorg Izegem voorziet maaltijden voor 182 bewoners. Daarnaast koken ze eveneens in warme lijn, voor de gebruikers van het dagverzorgingscentrum en voor de cliënten van verschillende maaltijdpunten binnen Izegem. Voor de 130 maaltijden aan huis wordt er in koude lijn gekookt. Dit alles samen zorgt ervoor dat ze dagelijks meer dan 450 middagmalen voorzien."

Waar merkt u de grootste troeven van Alivio?

"Zorg Izegem wil inzetten op een kwalitatieve zorg- en dienstverlening binnen het woonzorgcentrum. Daarom biedt het woonzorgcentrum de gebruikers gezonde, afwisselende en verzorgde maaltijden (ontbijt, middagmaal, koffie in de namiddag en avondmaal) aan en wordt er rekening gehouden met de persoonlijke wensen en voorkeuren naast een eventueel te volgen dieet en aangepaste consistentie. Het maaltijdgebeuren is immers heel belangrijk.

Om dit voor een woonzorgcentrum met 182 bewoners op een efficiënte wijze te kunnen organiseren iseen digitale ondersteuning geen overbodige luxe. Alivio biedt op al onze vragen een antwoord. Het is een gebruiksvriendelijk programma dat toegankelijk is voor de kok, de diëtiste, het verplegend en administratief personeel.

Naast de kooklijsten die een ondersteuning bieden bij het bestellen, genereert Alivio eenvoudige verdeellijsten die voor iedereen duidelijk zijn om te volgen: geen codes, geen afkortingen en/of kleuraanpassingen. Iedereen kan in principe zonder voorkennis onmiddellijk gaan portioneren op de afdeling.

Dit biedt ons de mogelijkheid om met alle wensen en voorkeuren van de bewoner rekening te houden."

11 uur administratief werk per week besparen vind ik al een succes op zich.

Hebben jullie een verschil gemerkt in verbruik sinds het gebruik van Alivio ?

"Na het correct parametriseren van de voedingsmiddelen binnen de cataloog van Alivio wordt heel wat minder voeding verspild. Dit heeft als logisch gevolg een besparing bij het bestellen (+ 20%), alsook in het aantal voedselcontainers voor afvalverwijdering. Tevens betekent dit minder rugbelastend werk voor het keukenpersoneel bij het verwijderen van de voedselresten.

Het digitaliseren van alle wensen, voorkeuren, diëten, aanpassingen heeft als voordeel dat er veel minder manueel geteld moet worden en dat ik als diëtiste mijn tijd heel wat nuttiger en efficiënter kan gebruiken. Ook voor de koks en de mensen in de dagdienst scheelt dit toch wat en alles gebeurt nu up-to-date en correct. Voor de ganse keuken (diëtiste, koks, dagdienst) mag je toch rekenen op een 11-tal uur per week."

Hoe ervaart Zorg Izegem de samenwerking tussen Alivio en Geracc ?

"Een bijkomend voordeel in efficiëntiewinst is de koppeling tussen het Alivio-voedingspakket en het Geracc-bewonersadministratiepakket van het woonzorgcentrum.

Hierdoor worden administratieve gegevens automatisch overgenomen uit het Geracc-pakket (naam bewoner, geslacht, geboortedatum, kamernummer, afdeling, opnamedatum, in- of afwezigheid).
Bij afwezigheid in het woonzorgcentrum wordt er door de koppeling van beide softwarepakketten automatisch geen maaltijden meer gegenereerd. Bij heropname worden er dan automatisch terug maaltijden voorzien. Hierdoor zijn onze kooklijsten en verdeellijsten steeds up tot date en wordt er voor de bewoner steeds een maaltijd voorzien."