Waarom cloudsoftware essentieel wordt in ouderenzorg en woonzorgcentra

De afgelopen jaren digitaliseerde de zorgsector in ijltempo. Elektronische patiëntendossiers, apps voor contact-tracing, digitale vaccinatie- en testcertificaten … Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe medische gegevens almaar meer ‘in de cloud’ worden bewaard, beheerd en gedeeld. Lees: op het internet in plaats van op een lokale computer of server.

Ook voor de ouderenzorg heeft cloudsoftware heel wat troeven in petto. Ontdek waarom deze technologie stilaan onmisbaar wordt in woonzorgcentra.

Digitaal beslagen ten ijs

De vergrijzing van onze samenleving zet zich gestaag verder. Ook het aantal mensen met dementie blijft daardoor toenemen. En dat terwijl de ouderenzorg nu al kampt met een nijpend tekort aan helpende handen. Om het tij te doen keren, wordt steeds meer de digitale kaart getrokken. Zo zagen al heel wat innovatieve toepassingen het licht. Denk maar aan:

  • draagbare elektronische apparaten – ook wel ‘wearables’ genoemd – om vitale functies zoals hartslag en lichaamstemperatuur continu te meten en op te volgen,
  • sensoren en heupairbags voor valpreventie,
  • geautomatiseerde rollators,
  • GPS-gekoppelde inlegzolen om dwalingen te voorkomen,
  • interactieve apps om mensen met dementie mentaal te stimuleren …

Je woonzorgcentrum optimaal voorbereiden op de integratie van dergelijke oplossingen is dan ook aangewezen. Gelukkig kan je daar vandaag al mee starten door te switchen naar cloudsoftware. Al gaan er ook op korte termijn verschillende voordelen mee gepaard.

De troeven van cloudsoftware voor woonzorgcentra

Met nieuwe software aan de slag gaan, is altijd een kwestie van even wennen. Toch is overschakelen naar de cloud meer dan de moeite waard en bovendien géén ver-van-je-bedshow. Zo staat de technologie garant voor onder meer deze pluspunten:

  • Veilige gegevensuitwisseling
    Cloudsoftware is altijd en overal beschikbaar. Zo heb je altijd je gegevens op zak en kan je ze makkelijk delen met anderen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat medewerkers bijvoorbeeld met een tablet op ronde kunnen gaan en zo hun activiteiten of de medische parameters van residenten rechtstreeks kunnen registreren. Bovendien gebeurt alle data-uitwisseling op een hyperbeveiligde manier. Alle cloudinfrastructuur voldoet aan strenge kwaliteitseisen, waardoor de gegevens van residenten betrouwbaar opgeslagen blijven.
  • Snelle en efficiënte samenwerking
    Digitale patiëntendossiers, een online agenda, elektronische facturatie: via de cloud is het allemaal mogelijk én naadloos met elkaar verbonden. Ook communiceren met je zorgteam en andere zorginstanties gaat een stuk sneller, gestroomlijnder en veiliger online.
  • Flexibele schaalbaarheid
    Omdat je met cloudsoftware online werkt, hoef je niet te investeren in externe servers op verschillende locaties. Ook de kost van hardware ligt een pak lager. Tegelijk stoom je zo je woonzorgcentrum klaar voor de toekomst. Cloudsoftware laat immers makkelijker toe om nieuwe digitale toepassingen in je infrastructuur te integreren. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van sensorgegevens aan de elektronische dossiers van de residenten.
  • Secure back-ups en automatische updates
    Cloudsoftware wordt continu op de achtergrond bijgewerkt, zonder dat je daarvoor zelf actie moeten ondernemen. Je werkt dus altijd op de snelste en efficiëntste manier met de recentste versie van de software. Ook de gegevens van residenten worden automatisch gedupliceerd via online back-ups in de cloud. In het geval van een brand, inbraak, waterschade of andere noodsituatie die je ICT-infrastructuur mogelijk in gevaar brengt, behoud je toch toegang tot alle gegevens. En dat vanaf om het even welke plaats en toestel.

CareConnect into.care: geboren in de cloud
Klaar om deze waaier aan voordelen te plukken? Bij Corilus ben je aan het juiste adres. Onze allesomvattende software-oplossing CareConnect into.care draait volledig in de cloud. Maak kennis met CareConnect into.care!