Hoe medicatiebewaking jou als arts helpt: enkele praktijkvoorbeelden

Medicatiebewaking kan jou als arts bijstaan in je dagelijkse praktijkvoering. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je de juiste medicatie voor jouw patiënt voorschrijft. Enkele praktijkvoorbeelden om de meerwaarde van medicatiebewaking aan te tonen.

Als arts zorg jij voor de invoering van patiëntgegevens in het Elektronisch Medisch Dossier (EMD). Dit is één van de 4 bronnen waarop medicatiebewaking zich op baseert. In combinatie met slimme technologie waakt deze module over het veilig en efficiënt gebruik van geneesmiddelen. De module controleert alle beschikbare en relevante dossierelementen en vertelt je onmiddelijk of de medicatie die je wil voorschrijven geschikt is voor jouw patiënt. Op die manier ondersteunt technologie jouw dagelijkse werking op een heel gerichte manier. 

Bewaking op labowaarden

Mark werd vorig jaar gediagnosticeerd met een type 2 diabetes. Na een eerste proefperiode met aangepast dieet lijkt deze aanpak onvoldoende om de problemen onder controle te krijgen (labocontrole geeft een hemoglobine A1c van 9.1%). Zoals de richtlijnen adviseren, beslist de arts om te starten met orale anti-diabetica en als eerste keuze krijgt Marc metformine voorgeschreven.

De bewakingsmodule waarschuwt echter dat er geen recente labowaarden van de nierfunctie terug te vinden zijn in het dossier van Marc. Om metformine veilig op te starten is dit een vereiste.

Bewaking op labowaarden in de module 'monitoring-voor'.


Bewaking op OTC-producten

Om beter tijdelijke stress en werkdruk de baas te kunnen, neemt Sanne al een tijd het vrij verkrijgbare Biocure L.A. Mental Boost. Ze heeft echter ook last van pustuleuze acne, waarvoor de huisarts haar het antibioticum Doxycycline EG 200mg wenst voor te schrijven.

De medicatiebewaking wijst er echter op dat het magnesium de werking van het antibioticum verlaagt. De huisarts kan op basis van Sannes situatie uit meerdere adviezen kiezen. Hij kan Sanne aanraden om de inname van beide geneesmiddelen maximaal te spreiden over de dag (ochtend versus avond), haar vragen om de Biocure tijdelijk stop te zetten of opteren voor een ander antibioticum.

Bewaking op OTC-producten in de module “interacties”.


Bekijk hier nog extra casussen waarin medicatiebewaking een meerwaarde biedt.

 

Heeft u onze vorige blogs over medicatiebewaking gemist? Download dan zeker ons gratis eBook.

e-book nl Pharmaco transparantgratis ebook