Wat wijzigt er voor u als huisarts in 2019 ?

Januari brengt voor u als huisarts enige veranderingen mee. We lijsten ze hier even voor u op.

Honorering 

De honoraria voor een raadpleging, huisbezoek en GMD stijgen op 1 januari 2019 met 3,33%. Voor 2019 is een budget van 131,9 miljoen euro beschikbaar om de artsenhonoraria te indexeren. Het gaat om een indexering van 1,45% op een totaalbudget van afgerond 8,4 miljard euro. De huisartsen-consultatie stijgt van 25,43 euro vandaag naar 26,28 euro op 1 januari 2019, een verschil van 0,85 euro. Het gewone huisbezoek stijgt op 1 januari van 37,61 euro naar 38,86 euro wat neerkomt op een verhoging met 1,25 euro. Voor het gewone GMD mogen huisartsen vanaf januari 31 euro aanrekenen, dat is 1 euro meer dan vandaag. Het GMD voor chronische patiënten stijgt op 1 januari van 55 euro naar 56,83 euro, een verschil van 1,83 euro.

De remgelden op de consultaties blijven ongewijzigd. De GMD 's kennen geen remgeld. Het remgeld op het gewone huisbezoek stijgt van 13,16 euro nu naar 13,60 euro op 01.01.2019 of + 0,44 euro. Voor de indexering van de intellectuele prestaties wordt 98 miljoen euro uitgetrokken of 76 % van de totale indexmassa. 

Ook de consultaties voor de specialisten stijgen met 3,33%. Hetzelfde geldt voor andere intellectuele prestaties als toezichtshonoraria en de genetic counseling.

 

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen voor standaardingrepen, zoals een blindedarmoperatie zonder complicaties, vanaf 1 januari allemaal hetzelfde bedrag van de overheid. De maatregel kadert in de ziekenhuishervorming die Volksgezondheidsminister Maggie De Block uitwerkt.

De dertien Vlaamse ziekenhuisscholen krijgen volgend jaar 800.000 euro extra van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vanaf 2020 wordt dat 2,5 miljoen euro extra.

Een deel van het reservefonds dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen opzij zette om de toekomstige kosten van de vergrijzing op te vangen, kan vanaf nu naar nieuwe investeringen in welzijn gaan. Dat fonds is nu 1 miljard euro dik. Dat heeft de Vlaamse regering vlak voor de kerstvakantie beslist. 'Sommige ziekenhuizen die op lange termijn een pensioenproblematiek dreigen te hebben, krijgen niet altijd even gemakkelijk een lening bij de bank', bevestigt Margot Cloet, de topvrouw van de koepel van woonzorgcentra Zorgnet-Icuro in De Tijd vlak voor de kerstvakantie.

 Huisarts 2019


Varia

Elk jaar worden tussen de vijf- en zesduizend zelfstandigen mama. Sommige ziekenfondsen betalen de moederschapsuitkering voor zelfstandigen pas uit na 4 maanden. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block kort deze periode in tot een maand vanaf 1 januari 2019.

Naar aanleiding van de gevallen van fraude die bij de bestellingen per brief of per fax zijn vastgesteld, heeft het Comité van de Verzekering voor Geneeskundige Verzorging beslist dat getuigschriften en overeenstemmingsstroken vanaf 1 januari 2019 enkel nog online kunnen worden besteld.

De voorwaarden versoepelen om voor een terugbetaling van de antivirale geneesmiddelen tegen het hepatitis C virus in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2019 hebben meer patiënten recht op de terugbetaling.

De christelijke mutualiteit CM stopt vanaf 1 januari 2019 met de terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen. De schrapping is het resultaat van een bevraging bij de leden. Onder meer bij Partena, OZ en de Socialistische Mutualiteiten blijft de tegemoetkoming voor homeopathische middelen gelden.

Vanaf 2019 zullen ook 51- en 52-jarigen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor dikkedarmkanker. Nu mikt die screening nog op mensen tussen 53 en 74 jaar. Elk jaar worden meer dan 1,4 miljoen Vlamingen uitgenodigd om zich te laten onderzoeken op borstkanker, baarmoederhalskanker of dikkedarmkanker.

Pasgeboren baby's zullen van 1 januari 2019 met het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen ook gescreend worden op mucoviscidose. Zo wil minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen ervoor zorgen dat de erfelijke aandoening voor de leeftijd van 2 maanden wordt vastgesteld, zodat de behandeling al vroeg kan starten.

Vanaf volgend jaar zullen koppels met een kinderwens een genetische test kunnen laten uitvoeren die speurt naar 400 genetische aandoeningen. BEGECS (Belgian Genetics Expanded Carrier Screening) heet de test en ze werd ontwikkeld door de universitaire centra in ons land.

De Vlaamse ondersteuningspremie voor personen (VOP) met een handicap kan vanaf 1 januari ook worden aangevraagd door mensen die herstellen van een ernstige ziekte. De maatregel moet het mensen die bijvoorbeeld kanker overwonnen of revalideren na een hersenletsel, mogelijk maken om de draad weer sneller op te pikken.

Wie vanaf 2019 de tussenkomst van een 112-ambulance nodig heeft, zal standaard een factuur van 60 euro krijgen. Nu zijn er vaak sterke verschillen in de ambulancekosten voor de patiënt. Met een vereenvoudigd factuursysteem maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block een einde aan die verschillen.

Wie onder de zonnebank wil gaan, moet vanaf 1 januari een doktersattest voorleggen met daarop zijn of haar huidtype. De maatregel werd genomen om mensen met huidtype 1, het kwetsbaarste huidtype, te beschermen - zij mogen geen zonnebank gebruiken.

Vanaf 1 februari wordt rookstopmedicatie beter terugbetaald. Rokers zullen dan minder betalen voor het starterspakket en kunnen meer dan twee terugbetaalde rookstoppogingen ondernemen.

Bron: Mediquality
MediQuality