Blog Corilus

3 tips om je als huisarts voor te bereiden op de vaccinatiecampagne

Geschreven door Dave Schoovaerts | 2 februari 2021 10:30:58 Z

'Wie is de volgende in rij na de woonzorgcentra, het zorgpersoneel en de 65+'ers'?' Een veel gestelde vraag de laatste weken. Tot op vandaag is er daarop nog geen eenduidig antwoord te geven. Veel hangt nog steeds van hoe snel de verschillende vaccins geleverd kunnen worden.

Hoewel de vaccinatiestrategie dus nog niet 100% vastligt en timings nog steeds kunnen wijzigen, kan je als arts jezelf alvast voorbereiden op de komende (drukke) periode. We zetten 3 tips op een rijtje die je de komende maanden de nodige tijd kunnen besparen.

1. Vervolledig zoveel mogelijk zorgdossiers

De gegevens die in het dossier van jouw GMD patiënten staan, zullen tijdens de vaccinatiecampagne hoogstwaarschijnlijk als belangrijke selectiecriteria fungeren voor het detecteren van risicopatiënten. Zij zullen bijgevolg voorrang krijgen in het vaccinatieproces.
 
Zorg er dus voor dat de zorgdossiers van jouw patiënten zoveel mogelijk relevante informatie bevatten:
  • medische voorgeschiedenis,
  • geneesmiddelengebruik,
  • gevolgde behandelingen,
  • actieve problematiek.

Samen met universiteiten en andere instanties zullen we je vanuit CareConnect hierin maximaal ondersteunen. Via een diagnostische audit zullen we op basis van informatie die al in het dossier staat (medicatie, labowaardes,...) predicties maken van verwante medische informatie en aanvullende suggesties voorstellen. Hierdoor zullen deze gegevens niet volledig handmatig moeten toegevoegd worden aan het zorgdossier. Bijkomend resulteert deze diagnostische audit in nog kwalitatievere sumehrs.

Vooral voor chronisch zieke patiënten (diabetes, hypertensie, kanker,…) is dit een must. Zoniet dreigen zij pas op een later tijdstip hun vaccin te ontvangen. Hierdoor lopen ze dus onnodig langer risico om een besmetting op te lopen.

Bepaalde patiënten kunnen om diverse redenen (vb. buitenlanders) geen GMD hebben, maar wel tot de risicopatiënten horen en dreigen zo door de mazen van het net te glippen. Maak alvast een lijst van deze patiënten, zodat deze later individueel kunnen toegevoegd worden aan de groep van risicopatiënten.

2. Zorg ervoor dat jouw CareConnect geüpdatet is

Momenteel zijn we bezig met de versnelde uitrol van CareConnect 5.0. In deze versie zitten specifieke extra functionaliteiten in verband met de coronavaccinatie.

In de komende 2 à 3 weken wordt deze nieuwe versie uitgerold naar alle gebruikers. Je zorgt er dus best voor dat van zodra deze beschikbaar is, de update meteen uitgevoerd wordt. Zo heb je meteen alle extra functionaliteiten ter beschikking.

Bijkomend zullen we de komende weken regelmatig kleine updates doorvoeren afhankelijk van de actuele situatie en wijzigingen in de vaccinatiestrategie. In verdere communicaties houden we je hiervan op de hoogte.

Hou de Corona-updates pagina in de gaten voor al het nieuws en wijzigingen in CareConnect in functie van de coronavaccinaties.


3. Maak een Helena account aan voor je patiënten

Aan de patiëntzijde zal Helena in deze vaccinatiecampagne ook een rol spelen in de communicatie met je patiënten. Zo zal een patiënt naast een papieren uitnodiging vanuit de overheid, ook via Helena uitgenodigd kunnen worden om een vaccin te laten plaatsen. Achteraf zal een patiënt meer details over het toegediende vaccin kunnen terugvinden in Helena.

Sinds kort hebben we het Helena registratieproces in CareConnect vereenvoudigd. Zo kan je voor een patiënt in slechts enkele klikken en met een minimum aan tijdverlies een Helena account activeren. Een minimale inspanning voor een maximale patiëntenbeleving.

Vermijd als huisarts deze 4 tijdrovende situaties met Helena


Hopelijk kunnen deze tips je helpen om de drukte van de komende periode te verzachten. Veel succes!