Patiënten aansporen zich te laten vaccineren

De voorbije maanden werd in de vaccinatiecampagne vooral ingezet op het identificeren en activeren van (risico)patiënten. Sinds midden april werd ook de vaccinatie barometer toegevoegd aan CareConnect. Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, wordt de vaccinatie barometer steeds essentiëler in de verdere bestrijding van deze pandemie.

Wat is de ‘vaccinatie barometer’?

Met de vaccinatie barometer monitor je hoe ver jouw patiëntenpopulatie nog verwijderd is van groepsimmuniteit. En welke patiënten(-groepen) moeilijker hun weg vinden naar het vaccinatiecentrum.

Concreet kan je met vaccinatie barometer:

  1. de vaccinatiegraad van de risicogroepen in jouw praktijkpopulatie opvolgen,
  2. acties ondernemen om de vaccinatiegraad te optimaliseren.

1. De vaccinatiegraad opvolgen

We vragen jou de cijfers voor de barometer op regelmatige basis door te sturen(wekelijks tussen vrijdag 12u en maandag 12u).

Dit om 2 belangrijke redenen:

  • Vaccinatiebeleid in de eerstelijnszone bij te sturen:
    Alleen met voldoende data kunnen de juiste doordachte beleidsaanpassingen plaatsvinden om onze maatschappij zo snel mogelijk uit deze crisis te helpen. 
  • Zicht op algemene en regionale voortgang vaccinatiegraad:
    via healthstat.be kan je de cijfers van jouw praktijk beveiligd vergelijken met de cijfers in jouw regio. Zo kunnen eventueel verdere stappen ondernemen worden om de vaccinatiegraad in bepaalde regio's te verhogen.

Een gedetailleerde handleiding over hoe de vaccinatie barometer te gebruiken in en hoe cijfers tijdig door te sturen vanuit CareConnect, vind je in deze handleiding.

Naar de CareConnect Manual

 

2. De vaccinatiegraad optimaliseren

Patiënten die weigerden of niet kwamen opdagen, krijgen binnenkort een nieuwe kans om zich te laten vaccineren. Hoe dit concreet zal verlopen, is nog niet verder bepaald. Later meer daarover.

Door de unieke vertrouwensrelatie tussen patiënt en huisarts, is het zo dat de patiënt veel sneller geneigd zal zijn om zich te laten vaccineren wanneer de vraag komt vanuit de huisarts, dan vanuit een ‘anonieme’ overheidsinstantie. 

Vanuit CareConnect kan je eenvoudig patiënten extra aansporen om alsnog langs te gaan bij het vaccinatiecentrum, wanneer een nieuwe mogelijkheid tot vaccinatie zich voordoet. Met slechts enkele klikken kan je een gepersonaliseerd bericht sturen naar deze niet-gevaccineerde patiënten.

Een gedetailleerde handleiding over hoe de vaccinatiestatus van jouw patiëntenpopulatie op te volgen en hen een gepersonaliseerd bericht te sturen om zich alsnog te laten vaccineren, vind je in onze CareConnect Manual.

Naar de CareConnect Manual

 

Risicopatiënten activeren niet meer mogelijk 

De periode om geïdentificeerde risicopatiënten door te geven voor een prioritaire vaccinatie is afgelopen. Je kan dus geen bijkomende risicopatiënten meer aanmelden en doorsturen naar de overheid. Reeds geactiveerde risicopatiënten blijven uiteraard voorrang krijgen.

Voor zwangere vrouwen wordt hierop een uitzondering gemaakt. Zij kunnen dus nog wel geactiveerd worden voor prioritaire vaccinatie. Zwangere patiënten dienen nog steeds zelf aan te geven dat ze een vervroegde vaccinatie wensen. Zij kunnen dan individueel toegevoegd worden. Meer informatie daarover vind je in de CareConnect Manual.

Bedankt om de voorbije maanden massaal gebruik te maken van alle ontwikkelde functionaliteiten binnen CareConnect om risicopatiënten de mogelijkheid te geven tot een prioritaire vaccinatie!

Webinar Domus Medica

Tijdens een gratis geaccrediteerde opleiding op 16 juni (12u-13u), georganiseerd door Domus Medica, ondersteunen we je bij het systematisch monitoren van de vaccinatiestatus van jouw patiënten. We tonen je ook hoe je dit éénvoudig kan doen in CareConnect.


Vanuit Sciensano en Corilus doen we een warme oproep om de
cijfers voor de vaccinatie barometer wekelijks (tussen vrijdag 12u en maandag 12u) door te sturen en de ‘Follow-up audits’ effectief te gebruiken om zo tot een hoge vaccinatiegraad en uiteindelijk groepsimmuniteit te komen.