Als huisarts praktijkopleider worden: meer voordelen dan je denkt

Als gevestigd huisarts in een individuele of groepspraktijk voel je je klaar voor de volgende stap in je carrière: huisartsen-in-opleiding begeleiden. Een praktijkopleider word je natuurlijk niet zomaar, je moet heel wat zaken overwegen. Maar eenmaal je zover bent, zijn de voordelen groter dan de nadelen.

Als praktijkopleider begeleid je gedurende 12 of 18 maanden een huisarts-in-opleiding (HAIO) in je eigen huisartsenpraktijk. Dit kan enkel als je door de overheid erkend en door het ICHO officieel aangesteld bent als stagemeester.

 

1. Waarom praktijkopleider worden?

Werkplekleren is een waardevolle manier om masterstudenten en aankomende artsen snel wegwijs te maken in het huisartsenvak. Als praktijkopleider organiseer en bewaak je dit leerproces en neem je hierbij de rol van mentor op: je biedt HAIO’s, naast een plek om te leren en te werken, gerichte ondersteuning. Je zorgt onder andere voor:

  • een voltijdse job, in alle aspecten van het huisartsenwerk (spreekuren, rapportering, overleg, seminaries, huisbezoeken, administratie, wachtdiensten …),
  • voldoende tijd om te leren met vaste tijdstippen voor overleg en reflectie.

Natuurlijk zijn HAIO’s als ‘volwassen leerlingen’ zelf verantwoordelijk voor wat en hoe ze leren, maar als begeleider speel je hierin een onvervangbare rol. Alles wat je doet of zegt, heeft een bepalende invloed op het leerproces van de HAIO. Het einddoel: je kennis en kunde zo goed mogelijk overdragen.

 

2. Welke voordelen levert zo’n erkenning je op?

Naast de intrinsieke voldoening die je haalt uit de individuele begeleiding van HAIO’s levert een erkenning als praktijkopleider je tal van andere voordelen op.

1. Versterking verzekerd: enkel erkende stagemeesters mogen HAIO’s tewerkstellen

Is je huisartsenpraktijk erkend als opleidingspraktijk dan geldt dit eigenlijk als een soort kwaliteitslabel. Bovendien ben je elk jaar verzekerd van een vaste instroom gemotiveerde arbeidskrachten.

2. Potentieel (opgeleid) personeel: na de stage kan een HAIO blijven als werkkracht

Hoewel dit volgens de ethiek van een praktijkopleider nooit het uitgangspunt mag zijn, kan op het einde van de stage overeengekomen worden dat de intussen opgeleide 'startende' huisarts in de praktijk werkzaam blijft. Wanneer je op dat ogenblik toch op zoek bent naar versterking voor je praktijk, is dit de ideale opportuniteit. Je vermijdt zo ook een lang aanwervingsproces. In de huidige context is de zoektocht naar goede, gedreven medewerkers immers geen koud kunstje. 

3. Financiële 'inkomsten' voor stagemeesters

Als praktijkopleider ontvang je de honoraria van de medische activiteiten die de HAIO verricht in je praktijk en de beschikbaarheidsvergoeding voor de wachten die de HAIO doet. De HAIO zelf ontvangt een opleidingsvergoeding van SUivzw.

4. Hoe word je praktijkopleider?

Als je een opleiding tot praktijkopleider overweegt, is het cruciaal om je ook praktisch goed voor te bereiden. Zo zijn de erkenning en officiële aanstelling twee belangrijke administratieve voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Daarnaast gelden er een aantal kwaliteitseisen vanuit ICHO ten aanzien van permanente opleidingspraktijken, zoals bijkomende opleidingen en bijscholingen.

Tot slot is het ook aangewezen om je eigen motivatie om praktijkopleider te worden onder de loep te nemen. Die zelfreflectie moet bepalen of je praktijk en jijzelf wel geschikt zijn om HAIO’s op te leiden.

Tip!
Werk je in een groepspraktijk, betrek dan zeker je praktijkmedewerkers bij je beslissing.

Ben je zeker van je beslissing? Dan kan je jezelf aanmelden als ‘praktijkopleider-in spe’ bij ICHO. Je doorloopt eerst de verschillende stappen van het aanmeldproces. Daarnaast word je als praktijkopleider goed ondersteund via opleidingen, bijscholingen, overlegmomenten enz.

Tip!
Ben je al praktijkopleider en start er binnenkort een nieuwe HAIO? Boek meteen een sessie in onze digitale HAIO Academy en wij zorgen ervoor dat jouw HAIO onmiddellijk up and running is.

 

Opleiding ‘Word praktijkopleider’

Hoe je een HAIO gestructureerd en methodisch begeleid, kan je leren. ICHO organiseert 3 basistrainingen voor startende praktijkopleiders. De opleidingen helpen je o.a. bij dagelijkse rapportering, casusbesprekingen, het voeren van opvolggesprekken, praktijkbegeleiding, het opmaken van eindbeoordelingen, evaluaties en functioneringsgesprekken.

Heb je interesse in deze opleiding?

Op de website van ICHO lees je alle details nog eens rustig na. Wil je je meteen kandidaat stellen? Je hoeft alleen maar het online aanvraagformulier in te vullen.