Online gezondheidsgegevens delen: alleen maar voordelen voor patiënt én huisarts

De naam Helena hoef je vandaag niet langer alleen met Troje te associëren. Het is ook de naam van een nieuw ambitieus Belgisch gezondheidsportaal dat dit jaar het licht zag, en als doel heeft om patiënten én zorgverleners beter te doen samenwerken. What’s in it for you?

Helena is een beveiligde online omgeving waar alle medische documenten bewaard kunnen worden, maar waar zorgverleners en patiënten ook op een veilige manier met elkaar kunnen communiceren.

De pro’s voor patiënten?

Gezondheidsgegevens zaten lang versnipperd bij verschillende zorgverleners. Als patiënt wist je bijvoorbeeld vaak niet welke medicatie je in het verleden al gebruikt had of welke vaccins je toegediend kreeg. Laat staan waar je dat moet gaan opzoeken …

Op Helena ontvang je vandaag de documenten van je huisarts rechtstreeks online (denk aan digitale voorschriften, medische attesten, laboresultaten), en dat conform de privacywetgeving. Verder vind je er ook je medische voorgeschiedenis, medicatieschema en toegediende vaccinaties terug.

De meerwaarde voor huisartsen

Ook voor huisartsen biedt Helena verschillende voordelen:

  • Betere zorgverlening: hou je alle gezondheidsgegevens digitaal bij, dan ben je zeker dat het elektronisch medisch dossier van je patiënt up-to-date is. Zo beschik je over de juiste info om zorg op maat te verlenen en beperk je de kans op medicatiefouten.
  • Vlotte communicatie: je bezorgt patiënten snel en eenvoudig medische documenten en stuurt hen berichten met bijvoorbeeld een uitnodiging voor een consultatie.
  • Papierwerk is passé: omdat je via een centraal platform rechtstreeks informatie deelt met je patiënt, hoef je geen extra dossiers meer aan te leggen.
  • Integraties: Helena is naadloos geïntegreerd met CareConnect GP en andere digitale gezondheidsplatformen zoals Recip-e. 

Op komst in 2021:

  • Voor de langverwachte vaccinatie tegen COVID-19 zal je patiënten via CareConnect kunnen filteren op risicoprofiel en daarna eenvoudig via Helena een uitnodiging kunnen sturen. Meer informatie vind je op de corona-updates pagina.
  • Je zal verschillende gezondheidsparameters van je patiënt kunnen bijhouden (zoals gewicht, lengte, bloeddruk …) en op termijn zal Helena ook gekoppeld kunnen worden aan gezondheidstrackers (bijvoorbeeld via smartphones en sporthorloges).
  • Er komen nog heel wat integraties aan met andere platformen, zoals Vitalink. Zo wordt Helena een nóg completer en veelzijdiger gezondheidsportaal.

Waarom en hoe registreren

Voor patiënten is Helena de eenvoudigste manier om hun gezondheidsgegevens te checken. Als zorgverlener is het dus belangrijk om je patiënten te informeren over hoe ze zich op Helena kunnen registreren, en waarom dat belangrijk is.

Dit is hoe je te werk gaat:

  1. Activeer Helena in je CareConnect-software.
  2. Registreer je patiënt in Helena via CareConnect.
  3. Bezorg je patiënt zijn persoonlijke activeringscode die 48 uur geldig is.
  4. Zodra je patiënt zich geregistreerd heeft, deel je snel en eenvoudig documenten via de knop ‘Publiceer naar Helena’ in CareConnect.
In de CareConnect manuel vind je meer details over de verschillende stappen.