Zorg op afstand met mobiele devices: hoe gebeurt dat vandaag?

Een specialist die van thuis uit een insulinepomp bijstuurt? Enkele jaren geleden klonk het nog als sciencefiction, maar vandaag draait de digitalisering van de zorg op volle toeren en liggen zulke innovaties binnen handbereik. En daar spelen mobiele toestellen een sleutelrol in.

Via een smartphone of tablet hebben zorgverleners altijd en overal toegang tot up-to-date gezondheidsinformatie van patiënten. Maar dat is lang niet alles. Ontdek hoe zorg op afstand ook vorm krijgt op deze manieren.

 

1. Patiëntendossiers altijd op zak

Via de cloud verlenen smartphones en tablets toegang tot patiëntendossiers wanneer nodig. Zo heb je als zorgverlener ook in een ziekenhuiskamer of bij de patiënt thuis zicht op alle noodzakelijke, up-to-date informatie.

Daarnaast vergemakkelijken deze mobiele devices ook het registratieproces. Door op de locatie waar de zorg plaatsvindt zaken als medicijntoediening en meetwaarden in te geven, wordt dubbel werk vermeden. Dit maakt het niet enkel aangenamer werken, maar zorgt ook voor minder fouten.

Met de mobiele app, CareConnect Go Visit, registreer en reken je huisbezoeken af in slechts enkele klikken. Zo heb je geen administratie meer achteraf. 

Schrijf je in voor de webinar over Go Visit op 30 augustus om 12u →

Het belang van digitale veiligheid

Hoewel patiëntendossiers door zorgverleners vlot te raadplegen zijn, is dit allesbehalve het geval voor buitenstaanders. Digitale veiligheid is cruciaal als je met software werkt. Daarom onderneemt Corilus al het nodige om je data optimaal te beschermen.

2. Automatische gegevensuitwisseling dankzij wearables

Draagbare medische apparaten, ook wel ‘wearables’ genoemd, houden in real time gezondheidsinformatie bij. Denk bijvoorbeeld aan horloges die de lichaamstemperatuur meten, pleisters die de ademhaling registreren en zelfs T-shirts die aangeven wanneer iemands hartslag te hoog is.

Dankzij het Internet of Things (IoT), waarbij mobiele apparaten via een internetverbinding gekoppeld zijn, verzenden deze wearables data naar andere draagbare apparaten. Dit laat je als zorgverlener toe om op afstand de situatie van een patiënt in te schatten op basis van relevante, juiste en actuele data.

Sterker nog: steeds meer registreren deze wearables niet enkel gegevens, maar analyseren ze ze ook. Dit betekent niet dat ze je taak als verpleegkundige of arts vervangen, maar wel dat ze aangeven wanneer er ingegrepen moet worden. Sommige ingrepen – zoals het bijsturen van insulinepompen – worden zo zelfs mogelijk op afstand.

3. Assisterende apps: voor ieder wat wils

Net zoals er verschillende apps zijn voor gamers, hobbykoks of fotografen, zijn er ook apps voor apothekers, zorgverleners of chirurgen. Die laatste kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op 3D-scans in operatiekamers. Zo krijgen ze een nauwkeuriger beeld van het lichaamsdeel dat ze moeten behandelen.

Verpleegkundigen kunnen apps dan weer gebruiken om medicatie en dosissen te checken, wat het risico op fouten vermindert. Verder zijn er heel wat apps die de communicatie tussen verschillende zorgverleners, familieleden en mantelzorgers vereenvoudigen. Ze maken het mogelijk een agenda bij te houden, berichten uit te wisselen en taken te verdelen.

Zo communiceer je als arts met Helena veilig en efficiënt met jouw patiënten én met andere zorgverleners

4. Videoconsultaties als blijvend alternatief

Een videoconsult heeft potentieel voor alle zorgverleners die zorg op afstand willen aanbieden: niet alleen artsen en specialisten, maar ook psychologen en thuisverplegers. Naast consultaties, halen ook onderlinge overlegmomenten voordeel uit videoverbindingen. Zo kan een zorgverlener ter plaatse een videoverbinding opzetten wanneer die bijvoorbeeld vragen heeft over een bepaalde behandeling.

Op huisbezoek met al je gegevens en dossiers op zak?
CareConnect Go Visit verzamelt alles wat je nodig hebt in één mobiele app. Zo wordt informatie registreren een fluitje van een cent en is het papierwerk achter de rug wanneer je thuiskomt.

Ontdek CareConnect Go Visit of schrijf je in voor de webinar op 30 augustus.