Hoe en wanneer vraag je de telematicapremie voor kinesisten aan?

Share

Ben je geconventioneerd als kinesitherapeut? Dan kan je een premie van 800 euro aanvragen voor je softwarepakket. Om de premie te ontvangen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hoe ga je te werk?

 

Wat kan je doen met de telematicapremie?

Je kan de premie gebruiken voor de aankoop van software om je patiëntendossiers elektronisch te beheren. Het is een stimulans om je praktijk verder te digitaliseren. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming, moet de software goedgekeurd zijn door het RIZIV en beveiligd zijn volgens de RIZIV-normen.

 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de premie te ontvangen?

Als geconventioneerd kinesitherapeut ontvang je de telematicapremie als je aan deze drie voorwaarden voldoet:

  1. Een minimum van 500 verstrekkingen per jaar: dat aantal is gebaseerd op het tweede jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor je de telematicapremie aanvraagt. Vraag je de premie aan in 2024, dan kijk je naar het aantal vertrekkingen van 2022. Voor nieuwe kinesisten, ingeschreven in 2022 of 2023, geldt deze voorwaarde niet.
  2. Een volledig jaar toegetreden tot de RIZIV-overeenkomst (of je schreef je in de loop van het jaar voor het eerst in).
  3. Een door eHealth gehomologeerd softwarepakket: en aanvaard door de Overeenkomstencommissie Kinesitherapeuten - Verzekeringsinstellingen.

Gebruik je met meerdere kinesisten samen dezelfde software? Elk van jullie heeft dan afzonderlijk recht op de premie.

 

Hoe verkrijg je de premie?

Vanaf premiejaar 2024 kan je de telematicapremie online aanvragen via de ProGezondheid-toepassing van het RIZIV. Er wordt dus niet langer gewerkt met een aanvraagformulier.

Het RIZIV betaalt de premie uit op het rekeningnummer dat je hebt doorgegeven via hun toepassing. Vergeet dus niet om dit nummer mee te delen.

 

Wanneer vraag je de tegemoetkoming aan?

De telematicapremie wordt altijd aangevraagd en uitbetaald in het jaar volgend op het premiejaar. Concreet wil dit zeggen dat de premie 2024 uitbetaald zal worden in 2025.

De premie voor 2024 kan je dus pas in 2025 aanvragen, gedurende een specifieke periode, die nu nog niet gekend is. Hou voor meer info de website van het RIZIV in het oog.

Let op: Dit betekent dat het RIZIV dit jaar uitzonderlijk geen premie zal uitbetalen. De premie voor 2023 ontving je reeds vorig jaar. En de premie voor 2024, kan je volgens de nieuwe regeling pas in 2025 aanvragen. Je ontvangt de premie voor 2024, dus pas in 2025.

 

Over KineQuick

Om jou verder te kunnen helpen en ondersteunen in je dagdagelijkse werking, hebben we in samenwerking met kinesitherapeuten de software KineQuick ontwikkeld.

 

Wil je al eens kennismaken met KineQuick? Download de proefversie en test er op los! Zo krijg je te zien hoe deze software werkt en welke voordelen dit heeft voor jouw praktijk.

 

25 March 2024 - Jilles Sel