Apotheker Luc: Software vormt het hart van je apotheek

Apotheker Luc Beuckelaers stelde vast dat zijn software niet meer aan zijn verwachtingen voldeed, en schakelde over naar CareConnect Pharmacist. Nu maakt hij de balans op.

Wie is Luc Beuckelaers?

temoignage luc Beukelaer
Luc studeerde in 1982 af in de farmacie. Drie jaar later startte hij zijn apotheek in Londerzeel, het dorp waar hij zelf opgroeide. Intussen is er wel wat veranderd: de apotheek verhuisde enkele straatblokken, werd in 2009 grondig vernieuwd en verdubbelde in oppervlakte. Luc breidde ook zijn team uit, met Kris en Sofie. Maar dé grootste verandering blijft toch zijn digitale upgrade. 

De voorbije jaren zag Luc de farmaciesector in snel tempo digitaliseren. Op een dag was de maat vol: zijn vertrouwen in zijn softwaresysteem was volledig zoek. Luc besloot om over te schakelen naar CareConnect Pharmacist. Vandaag maakt hij de balans op.

Van een tekstverwerker naar software

"Toen ik afstudeerde was er van software nog geen sprake. In 1989 schafte ik mij een eerste pc aan: toen nog een simpele tekstverwerker in DOS (lacht). Rond de eeuwwisseling schakelde ik over naar een Windows-programma, dat toen nog wat kinderziektes had. Het systeem verbeterde wel nog – zo werden afleveringen, facturatie en tarifering erin mogelijk – maar eind vorig jaar werd het hem duidelijk dat de software niet meer optimaal werkte. En dat bracht de nodige problemen met zich mee.

Zo gaf het systeem soms aan dat we producten in voorraad hadden, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval was. Daarnaast blokkeerde het ook steeds vaker, en dat bezorgde me slapeloze nachten. Eén keer kwam het zelfs zover dat ik van reis terugkeerde om een foutmelding op te lossen. Dat was voor mij de druppel: ik moest op zoek naar een alternatief."

Een softwaresysteem wissel je niet van dag op dag in

"Na meerdere softwareprogramma’s te vergelijken, kwam ik terecht bij CareConnect Pharmacist. Corilus staat bekend als grote speler, en dat gaf mij alvast een zeker vertrouwen. Onze contactpersoon, Gerd, nam me mee naar de apotheek van een collega die al met CareConnect Pharmacist werkte. Zo zag ik het programma concreet in werking, en dat beviel me enorm.

Toegegeven: mijn personeel en ik hebben toch even getwijfeld. Niet aan CareConnect Pharmacist, noch aan Corilus, maar wél aan de effectieve overstap. Vandaag vormt software het hart van je apotheek. Zo’n systeem wissel je dus niet van dag op dag in. Enerzijds vreesden we om gegevens kwijt te spelen die we intussen 10 jaar bijhielden. Anderzijds ontzagen we het ons om nog een nieuwe tool onder de knie te krijgen. We wilden, met zo veel ervaring op de teller, geen mal figuur slaan bij onze klanten. Want met ons oude systeem was het al bij al wel vlot werken aan de toonbank …”

Vlotte overstap door goede begeleiding

"Onze bezorgdheden bleken achteraf niet nodig. We konden de meeste gegevens overzetten en hebben nog steeds toegang tot onze volledige oude ‘historiek’. Verder konden we op een uitstekende begeleiding rekenen: iets wat Corilus écht onderscheidt van andere spelers.

In eerste instantie hebben we de tool leren gebruiken via online instructievideo’s, en opleidingen in de apotheek zelf. Als we met vragen zaten, dan lijstten we die op en contacteerden we de helpdesk.

Verder woonde ik ook webinars en gebruikersavonden bij. Nuttig daaraan is dat je zo op de hoogte blijft van de nieuwste functies in de tool, maar ook ervaringen uitwisselt met collega-gebruikers: een verrijking.”

"Een groot pluspunt is dat Corilus apothekers in dienst heeft, die onze situatie perfect kennen en ons zeer gericht bijstaan met advies."
 
Luc Beuckelaers - apotheker
 

Oefening baart kunst

"De tool vergde de nodige oefening, maar nu we het in de vingers hebben, gaat alles vanzelf. In tegenstelling tot andere tools dwingt CareConnect Pharmacist je om een bepaalde logica te volgen. Het systeem laat je niet toe om fouten te maken, soms frustrerend maar vooral cruciaal (lacht). Ook de meest complexe voorschriften kunnen we snel afhandelen aan de toonbank, maar dan nu mét de zekerheid dat alles correct gebeurt. Al onze acties worden ook geregistreerd, waardoor we handelingen steeds kunnen nagaan en terugroepen. Verder is het genieten van de naadloze integratie met diensten zoals Recip-e en AssurPharma, en het toegankelijke stockbeheer.”

Advies voor collega apothekers

Met wat ik vandaag weet en ervaar, kan ik alleen maar zeggen: voldoet je software niet aan de verwachtingen, wacht dan niet om te switchen. Op het eerste zicht lijkt het een investering van tijd en geld, maar na een aantal maanden al betaalt die zich dubbel en dik terug. Hetzelfde geldt voor de CareConnect Pharmacist-opleidingen: met wat je daar allemaal opsteekt, verloopt het leertraject stukken sneller.”

Software: dé sleutel tot slim apotheekbeheer

CareConnect Pharmacist is de meest volledige software-oplossing op de markt voor apotheken, ongeacht de grootte. Met CareConnect Pharmacist vereenvoudig je je stockbeheer en administratie, word je ondersteund bij IMV en ben je volledig geconnecteerd met eHealth.

✔️10 tips om alles uit CareConnect Pharmacist te halen.

Speciaal voor groepsapotheken bieden wij CareConnect Pharmacy Group.

✔️Lees hier hoe je als groepsapotheek schaalvoordelen benut.