Home

Wat houdt de FMD wetgeving in voor de apotheek in België?

Luc Gaudissabois
Sep 23, 2020 1:48:00 PM
2 min leestijd

Op 9 februari 2019 werd de Falsified Medicines Directive (FMD) van kracht die moet voorkomen dat vervalste geneesmiddelen in het reguliere distributiekanaal terechtkomen. Deze Europese richtlijn bracht een aantal veranderingen en nieuwe verplichtingen met zich mee die een invloed hebben op jouw apotheek. In dit artikel krijg je een overzicht + webinar over dit thema.

Verplichte controle authenticiteit van geneesmiddelen

Deze nieuwe Europese wet verplicht de apotheker om de authenticiteit van een geneesmiddel na te gaan voordat die het aflevert aan de patiënt. Vervalste geneesmiddelen blijven een plaag in Europa. In België zijn we voorlopig gespaard gebleven van incidenten, maar recent nog waarschuwde de Nederlandse gezondheidsinspectie voor een vervalste partij Jakavi 15mg.  Deze was in oktober 2018 in het apotheekcircuit beland en een deel ervan was waarschijnlijk al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

2D barcode vervangt de UBC

Om de authenticiteit van een verpakking na te gaan, scan je een 2D-barcode in plaats van de unieke barcode (UBC). Vanaf 9 februari 2019 werden namelijk ook alle fabrikanten verplicht om elke nieuwe verpakking van een voorschriftplichtig of terugbetaalbaar geneesmiddel te voorzien van deze barcode.

Niet alle scanners kunnen deze 2D barcode lezen. De kans bestaat dat je een nieuwe scanner nodig hebt. In dit overzicht vind je de compatibele scanners terug en kan je je huidige scanners testen.

Registratie bij BeMVO

De fabrikanten bezorgen de gegevens van alle beschikbare verpakkingen voor de Belgische markt aan de Belgian Medication Verification Organisation en die worden samengebracht in het verificatiesysteem van BeMVO. Als na het scannen van die 2D-datamatrix in de officina, de gegevens van de verpakking overeenkomen met de gegevens in het verificatiesysteem, dan mag je de verpakking met een gerust hart afleveren.

Om toegang te krijgen tot het verificatiesysteem van BeMVO moet iedere apotheek in België zich registreren of contractueel onboarden, zoals dat in het jargon heet.

Lees meer over de registratie van jouw apotheek bij BeMVO

Praktische voordelen

De verplichting brengt ook voordelen met zich mee. Het verifiëren van de authenticiteit via een scan, versterkt het imago van de apotheek als het enige veilige verdeelkanaal van geneesmiddelen. Dat is een belangrijke troef, zeker in tijden van online aanbod uit het buitenland.

Het feit dat de vervaldatum is opgenomen in de 2D-datamatrix vereenvoudigt het voorraadbeheer in je apotheek. De apotheeksoftware kan die bijvoorbeeld automatisch opslaan (althans als je de producten scant wanneer ze binnenkomen). Zo weet je of je de juiste producten gekregen hebt en of de bestelling volledig is. Het beheren van de vervaldata van je voorraad is op die manier correcter en het gaat een pak vlotter.

Ook het lotnummer is opgenomen in de 2D-barcode. Dit biedt dan weer voordelen bij intrekkingen. Nu moet je zelf gaan zoeken naar verpakkingen van het betreffende lot. Wanneer die informatie in CareConnect Pharmacist is opgenomen, weet je meteen of je een verpakking van het ingetrokken lot in voorraad hebt.

Meer informatie over FMD?

Check de website van het FAGG en bekijk hieronder onze webinar over dit thema. Corilus-expert Bart Maes zet voor jou alles op een rijtje.

Webinar_werking_ voordelen FMD_apotheker

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.