Dankzij Online Backup bleef de schade van de cyberaanval beperkt

Apothekeres Agnès Henry wist niet wat haar overkwam: plots was ze het slachtoffer van een cyberaanval en eisten criminelen losgeld van duizenden euro’s. Dankzij de Online Backup-service en begeleiding van Corilus kon ze haar computer-gegevens gelukkig recupereren.

Wie is Agnès Henry?

Agnès Henry runt een apotheek in Montegnée in de provincie Luik. Ze wordt er bijgestaan door twee assistenten, Christelle Origer en Evelyne Meurant.

Slachtoffer van een cyberaanval

“Op een zaterdagochtend kom ik ruim op tijd aan in mijn apotheek. Ik begin me voor te bereiden op mijn wachtdienst, die om 9 uur begint”, vertelt Agnès Henry nog zichtbaar geëmotioneerd. “Ik open mijn apotheek en start mijn pc op. Intussen drink ik een koffietje. Ik doe nog snel mijn ronde om te zien of alles in orde is. En dan: bam, geen verbinding meer met mijn computersysteem!”

“Ik ga na of mijn server wel functioneert, als plots op het scherm van mijn pc een dreigbericht verschijnt waarin hackers losgeld eisen. Ze laten me weten dat ze mijn computersysteem geblokkeerd hebben en dat ik, om weer toegang te krijgen, duizenden euro’s in bitcoin moet storten op een bepaalde rekening – binnen de 48 uur. Anders zullen mijn gegevens definitief verloren gaan.”

“Op een zaterdagmorgen blokkeren hackers mijn computersysteem. Ze eisen duizenden euro’s losgeld in bitcoins.”
Agnès Henry, apothekeres in Montegnée
 

De juiste reflex: Corilus bellen

“Ik blijf kalm en neem onmiddellijk, zonder één minuut te verliezen, contact op met Corilus. De persoon die ik aan de lijn krijg, ziet meteen de ernst van de situatie in. Hij stelt me gerust en stuurt een technicus naar mijn apotheek. Die is binnen de 30 minuten ter plaatse. Dankzij de back-upservice Online Backup kan hij al mijn gegevens recupereren. Die ochtend nog is alles opnieuw geïnstalleerd.”

“Tegen de middag kan ik mijn computersysteem alweer gebruiken. Zo kan ik mijn wachtdienst verderzetten en mijn patiënten op een correcte manier helpen. Later legt Frédéric Descamps, Account Manager bij Corilus, me uit dat ik te maken had met ransomware, een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit, en dat ik niet het enige slachtoffer was van zo’n cyberaanval.”

“6 andere apothekers zijn ook het slachtoffer van deze cyberaanval.
Een van hen raakte helaas al zijn gegevens kwijt.”
Frédéric Descamps, Account Manager bij Corilus
 
Wil je meer info over hoe je het informaticasysteem van jouw apotheek het best kan beveiligen?
 

Geen alleenstaand geval

“Dit soort digitale chantage is de laatste jaren sterk toegenomen”, weet Frédéric Descamps, Account Manager bij Corilus. “Soms dreigen de hackers zelfs om alle gegevens te vernietigen als het slachtoffer er de politie of een bedrijf als Corilus bijhaalt.”

“Die dag alleen al werden nog zes andere apothekers het slachtoffer van dezelfde cyberaanval. Een van hen had helaas geen back-up gemaakt. Hij is dus al zijn gegevens kwijt: stock, historiek …).”

Hoe kunnen hackers je computersysteem overnemen?

“Op een onbekende link of bijlage klikken, of een programma of een site met een computervirus openen is voor dit soort cybercriminaliteit al voldoende. Meestal gebeurt er niet meteen iets. Het is pas later dat je pc blokkeert of de gegevens verdwijnen.”

Welke apparaten kunnen allemaal besmet geraken? “Praktisch alles: pc’s, servers, laptops, tablets en smartphones, ongeacht het besturingssysteem: Windows, Mac OS X, Android, iOS, Linux …“

“Betaal nooit losgeld aan de hackers die je proberen op te lichten.”
Frédéric Descamps, Account Manager bij Corilus
 

Leestip!

➡️ Cyber security in je apotheek: 5 tips om je software & data te beschermen

Wat moet je doen als je gehackt bent?

“Betaal nooit losgeld aan de hackers die je proberen op te lichten”, waarschuwt Frédéric Descamps. “Het enige wat je daarmee bereikt, is dat je hen aanmoedigt om nog meer bedrijven te chanteren. Bovendien: zelfs als je betaalt, is het nog niet zeker dat je weer toegang krijgt tot je data.”

“Vermoed je dat je computer gehackt is? Verbreek dan meteen de verbinding tussen je computer en je netwerk, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden naar andere toestellen of naar je contacten. En bel, net zoals Agnès dat deed, meteen naar Corilus. We sturen onmiddellijk een expert ter plaatse. Geef de cyberaanval ook aan bij de bevoegde instanties.”

“Om je intussen uit de nood te helpen, zal onze technicus een softwareprogramma gebruiken dat nagaat welk virus je computersysteem heeft aangetast. Indien nodig zal hij het systeem volledig herstellen en je gegevens in een paar uur tijd recupereren.”

“Klik nooit op een onbekende link. De kans bestaat
dat die je naar een frauduleuze site leidt.”
Frédéric Descamps, Account Manager bij Corilus
 

Bescherm je gegevens

Hoe kan je je beter beveiligen? “Ik raad al mijn klanten aan om vier heel eenvoudige maar heel effectieve regels te volgen, om te voorkomen dat je computer gehackt wordt of geïnfecteerd geraakt door een virus.”

✔️Regel 1: wanneer je een e-mail of een melding krijgt, klik dan nooit op een onbekende link (of op een link die er alleen op het eerste gezicht bekend uitziet). De kans bestaat dat je naar een frauduleuze website wordt geleid. Vraagt de afzender je om dringend actie te ondernemen? Wees dan extra voorzichtig! Verifieer, voor je een bericht, een link of een bijgevoegd bestand opent, altijd het (echte) adres van de afzender.

Let vooral op met bestanden die eindigen op .asf, .exe, .avi, .mov, .mpg, .bat, .scr, .zip, .rtf, .doc, .pif, .reg en .vbs. Bel bij twijfel de afzender op en vraag of het bijgevoegde bestand wel degelijk van hem afkomstig is.

✔️Regel 2: gebruik een degelijke virusscanner tegen computervirussen en spyware. Corilus kan je professionele antivirussoftware bezorgen, aangepast aan je noden.

👉Als jouw hardware bij Corilus is aangekocht, wordt het antivirus programma standaard op alle pc’s voorgesteld op de offerte en door Corilus geïnstalleerd.

✔️Regel 3: update regelmatig je computersysteem en softwareprogramma’s. Stel automatische updates in om het risico op veiligheidslekken zo klein mogelijk te houden.

👉Als jouw hardware bij Corilus is aangekocht, zullen de Windows updates automatisch worden geïnstalleerd. Het is wel aangewezen om minstens maandelijks je server (en jouw pc’s) te herstarten om de updates te activeren na het installeren.

✔️Regel 4: bewaar regelmatig je gegevens op een USB-stick of een externe harde schijf (en koppel die na elke back-up fysiek los van je computer, om een eventuele besmetting te vermijden). Bewaar bij voorkeur een tweede back-up in de cloud.

👉Als jouw lokale back-upsysteem in de afgelopen 4 jaar door Corilus is geïnstalleerd, worden een NAS (externe harde schijf) en automatische back-upsoftware geïnstalleerd.

“Ik ben de technici van Corilus heel dankbaar. Ze zijn bijzonder
competent en grijpen heel snel in.”
Agnès Henry, apothekeres in Montegnée
 

Kies Online Backup voor je eigen veiligheid

“Heb je weinig tijd of ben je bang dat je zal vergeten om een back-up te maken? Overweeg dan zeker onze Online Backup-oplossing, inbegrepen in het Security Pack. Deze handige en betaalbare back-upservice slaat je gegevens automatisch op in datacenters in België. Zo ben je zeker dat je altijd aan je bestanden kunt, welke problemen je ook met je softwareprogramma’s ondervindt.”

“Ik ben nog altijd heel blij dat ik me heb ingeschreven voor het online back-upsysteem”, zegt Agnès Henry tot besluit. “Ik ben ook de technici van Corilus heel dankbaar. Ze zijn bijzonder competent en grijpen heel snel in. Zonder hen was ik verloren en had ik mijn patiënten niet meer kunnen helpen. Je kunt nooit té voorzichtig zijn. Ik wens dit soort toestanden echt niemand toe.”

Geen zin om er zelf aan te beginnen? Dan kan je rekenen op Corilus!

Pharma security actie

Via de Corilus Security Check licht onze expert jouw IT-installatie en lijst hij de verschillende risico's en suggesties op.

10% korting voor klanten & 20% korting voor Gold / Premium klanten.
De vermelde kortingen zjn enkel geldig op werkuren. Actie geldig bij bestellingen voor 30/06/2023.