Hoe kijken patiënten naar de samenwerking tussen apotheker & huisarts?

De apotheker en huisarts vormen het centrale duo in de eerstelijns farmaceutische zorg. Hoe kijken patiënten naar hun rollen op het gebied van medicatievoorschrijving, -gebruik en –bewaking? En kan een digitaal patiëntenportaal deze samenwerking versterken?

De huisarts schrijft medicatie voor en de apotheker levert medicatie af aan de patiënt. Eenvoudig gezegd hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Hoe kijkt de patiënt naar de rollen bij deze zorgverleners indien hij of zij vragen over of problemen heeft met geneesmiddelen? NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Eerste Lijn, deed een onderzoek bij onze noorderburen.

Welke rollen nemen apotheker en arts op omtrent medicatie?

Patiënten geven aan dat ze zowel de apotheker als de huisarts zien als een betrouwbare informatieverstrekker op gebied van medicatie. Hun expertise op dit gebied wordt zo goed als gelijkwaardig beschouwd. Waar zit dan het verschil volgens de patiënt?

  • De huisarts wordt iets meer bekeken als de bewaker van en begeleider voor de medicatie.
  • De apotheker heeft volgens de patiënt een grotere deskundigheid op gebied van medicatie.

Welke rollen hebben apothekers en huisartsen volgens burgers

Bron: Welke rollen hebben apothekers en huisartsen volgens burgers? Farmaceutische zorg in de eerste lijn: ervaringen en meningen van burgers, NIVEL 2018

Wat is de taakverdeling tussen apotheker en arts met betrekking tot medicatie?

De huisarts legt uit waarom een patiënt een geneesmiddel voorgeschreven krijgt en de apotheker geeft uitleg over het gebruik van het geneesmiddel. Zo zien de meeste patiënten de taakverdeling.

Het informeren van patiënten, het vragen naar ervaringen met geneesmiddelen en medicatiebewaking zien patiënten als een gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid van apotheker en huisarts samen.

Hoe zien burgers de taakverdeling tussen apothekers en huisartsen-1

Bron: Hoe zien burgers de taakverdeling tussen apothekers en huisartsen? Farmaceutische zorg in de eerste lijn: ervaringen en meningen van burgers, NIVEL 2018

Wat zijn de belangrijkste taken van een apotheker?

Volgens de patiënten hebben apothekers 3 belangrijke taken:

  1. Medicatiebewaking: controleren of geneesmiddelen al dan niet samen gebruikt kunnen worden (78%)
  2. Informatie geven over geneesmiddelen (57%)
  3. Overleggen met de huisarts en eventueel specialist over de medicatie (41%)

Conclusie

Op gebied van medicatie (informeren, advies, bewaking, begeleiding en opvolging) zien patiënten de apotheker en huisarts graag samenwerken als 1 team en overleggen over de medicatie voor hun gezamenlijke patiënten.  Op die manier kan je je als apotheker de nieuwe rol van patiënten coach aannemen.

Connecteer je apotheek met jouw patiënt en huisarts

Het is dus belangrijk de patiënt meer te verbinden met zijn huisarts en apotheker. Een digitaal gezondheidsportaal voor patiënten, zoals Helena, kan hierbij helpen. De patiënt kiest in dit gratis portaal jou als zijn apotheek en vervolgens:

  1. publiceert de huisarts de elektronische voorschriften op Helena;
  2. kan de patiënt deze voorgeschreven artikelen in één klik bij jouw apotheek reserveren;
  3. kan de patiënt naast de voorgeschreven medicatie ook andere producten bij jou reserveren zoals medicijnen die zonder voorschrift verkocht mogen worden (OTC, cosmetica,...)
  4. krijgt de patiënt automatisch een melding en e-mail van zodra de bestelling in jouw apotheek kan afgehaald worden.

Handig, snel en veilig. Bovendien zijn al meer dan 7500 zorgverleners aangesloten op Helena. Wil je de persoonlijke band met je patiënten versterken en jouw dienstverlening optimaliseren? Ontdek dan nu Helena!


Hoe kijken patiënten naar de farmaceutische zorg in eerste lijn