Is eHealth al ingeburgerd bij kinesitherapeuten?

In de gezondheidszorg wordt meer en meer gebruik gemaakt van technologieën. Hieruit is de term eHealth ontstaan. Huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, … zijn meestal al bekend met deze term en maken er ook gebruik van. Maar is eHealth al ingeburgerd bij kinesitherapeuten? En zo ja, op welke domeinen? Een stand van zaken in Nederland.

Hoe gaat het met het gebruik van en ervaringen met eHealth bij kinesitherapeuten? In Nederland zocht Michiel Vader het uit via zijn masterthesis ‘eHealth in Dutch physiotherapy practices: a national survey’ (Utrecht University 2017).

Hij heeft 639 kinesisten in de eerstelijnszorg bevraagd op 5 domeinen rond eHealth: het elektronisch patiëntendossier, digitale informatie-uitwisseling, serious gaming, telehealth en service & dienstverlening. Een overzicht van de resultaten.

Het elektronisch patiëntendossier

In Nederland blijkt het elektronisch patiëntendossier de maatstaf te zijn: alle respondenten geven aan gebruik te maken van een elektronisch patiëntendossier voor hun patiëntenadministratie. Een minderheid doet de administratie zowel elektronisch als op papier (4,7%).  Slechts 0,6% van de kinesitherapeuten doet hun administratie voornamelijk nog op papier.

Benieuwd naar de situatie in België? Lees het artikel over het gebruik van elektronische patiëntendossiers bij Belgische kinesisten.

 

De digitale informatie-uitwisseling

Nederlandse kinesitherapeuten gebruiken digitale informatie-uitwisseling vooral in de communicatie met huisartsen (77,8%). Een kwart of minder van de respondenten gebruikt digitale informatie-uitwisseling in de interdisciplinaire communicatie met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, waaronder andere kinesitherapeuten en ziekenhuizen.

Serious gaming

Gamification maakt zijn intrede in de wereld van kinesisten. 29% van de bevraagde kinesitherapeuten beschikt over gaming-applicaties in hun praktijk. Het meest gebruikt: fitnessapparatuur verbonden met een computer (77%), gevolgd door spelcomputers (bijna 35%). Augmented reality en virtual reality worden momenteel nauwelijks gebruikt.

Ondertussen zijn er al heel wat spelers die op oefeningen gebaseerde games aanbieden met als doel de motivatie en de therapietrouw te verhogen zoals:

Creative TherapyDividatGrailSilverfitTovertafelLeds React

Telehealth

15% gebruikt telehealth-toepassingen in hun praktijk. Waar gaat dit over? Websites of telefoonapplicaties om thuisoefeningen te ondersteunen, zijn het meest populair (76,5%). Activity trackers of andere sensoren om de fysieke activiteit van patiënten te controleren, worden gebruikt door een 43% van de bevraagde fysiotherapeuten.

Service & dienstverlening

De meest gebruikte gezondheid gerelateerde ondersteuningsdiensten bij Nederlandse kinesisten zijn: de mogelijkheid voor patiënten om vragen te stellen via internet of e-mail (76,8%), een vragenlijst in te vullen via internet (58,1%), online afspraken maken (47,3 %) en herinneringen voor een afspraak via e-mail of sms-berichten (49,4%).

De meerwaarde van eHealth voor kinesisten

De implementatie van serious gaming bij kinesitherapeuten staat nog in zijn kinderschoenen maar eHealth in de andere domeinen is al meer ingeburgerd en zorgt voor eerste tevreden reacties:

Telehealth + service & dienstverlening

Telehealth in de kinesitherapiepraktijk wordt als positief ervaren: het motiveert patiënten meer (69,1%), het zorgt voor een verrijking van de zorgdiensten (65,4%) en patiënten kunnen hierdoor informatie beter onthouden (51,9%). Ongeveer de helft van de respondenten die telehealth gebruiken, geven aan dat telehealth het makkelijker maakt om contact te houden met hun patiënten.

Met telehealth gecombineerd met een goede service en dienstverlening kan je het verschil maken, patiënten tevreden houden en werken aan klantentrouw.

Het elektronisch patiëntendossier en de digitale informatie-uitwisseling

Het merendeel van de bevraagde kinesitherapeuten ervaart een toegevoegde waarde in hun praktijk of verwachten een toegevoegde waarde in de toekomst met het elektronische patiëntendossier (79,4%) en digitale informatie-uitwisseling (80,1%).

71% van de respondenten vindt dat de data die ze in het elektronisch patiëntendossier ingeeft, voldoende en nuttig is voor later gebruik. 44,2% geeft al aan dat software hen in staat stelt om zonder problemen patiënt-informatie te delen via een digitale informatie-uitwisseling. 38% vindt dat digitale informatie-uitwisseling hen in staat stelt informatie op een vlotte en veilige manier te delen met de belangrijkste zorgverleners waarmee ze samenwerken.

eHealth voor kinesisten in de lift

eHealth toepassingen worden dus meer en meer gebruikt door kinesitherapeuten in verschillende domeinen en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Het is een win-win situatie voor zowel de kinesist als de patiënt. In een eerste fase is het vaak nog wat zoeken hoe eHealth het best toegepast kan worden in de praktijk.

In Nederland staat men voor qua gebruik van eHealth-toepassingen binnen kinesitherapie. In België blijven de eHealth-toepassingen momenteel nog beperkt qua gebruik van de eHealthbox en het controleren van de verzekerbaarheid van de patiënt via MyCareNet. Veel eHealth-diensten bestaan al of worden momenteel ontwikkeld en kinesisten zullen de komende tijd meer en meer toegang krijgen tot deze diensten.

Er moeten in België ook nog verdere stappen in verband met het gebruik van telegeneeskunde en mHealth-toepassingen worden gezet. Kinesisten, patiënten en bedrijven zijn voorstander van deze aanpak. Alleen moet er qua wetgeving, financiering en terugbetaling nog heel wat geregeld worden. Volg de website van het RIZIV om op de hoogte te blijven van de verdere ontwikkelingen rond telegneeskunde en mHealth.

Wil je meer te weten komen over eHealth en de mogelijkheden hiervan voor kinesisten? Download dan ons gratis ebook 'De digitalisering van de kinesitherapiepraktijk'.

 

New call-to-action