Hoe gebruiken Belgische kinesisten het elektronische patiëntendossier?

Digitalisering en eHealth zijn niet meer weg te denken binnen de gezondheidszorg. Ook niet bij kinesitherapeuten. Het elektronisch patiëntendossier is hierbij een belangrijk werkmiddel. Tijd om te kijken op welke manier kinesisten hiervan gebruik maken.

Elektronische patiëntendossiers zijn in de gezondheidszorg geïmplementeerd om een permanent, nuttig, kwaliteitsvol en veilig geïntegreerd zorgplan te ondersteunen. Zo ook in de wereld van de kinesitherapie. Kinesisten kunnen via het RIZIV elk jaar rekenen op een telematicapremie van 800 euro in de kosten van de software waarmee ze patiëntendossiers elektronisch beheren.

Maar op welke manier maken kinesitherapeuten gebruik van het elektronisch patiëntdossier? En welke functionaliteiten gebruiken ze wel of niet? Robin Subts en Lowie Sinnesael onderzochten dit in hun masterthesis ‘The use of electronic health records in Belgian physiotherapy’ (Ghent University 2017) bij Vlaamse kinesitherapeuten, actief in een private praktijk.

Gebruik van functionaliteiten in het elektronisch patiëntendossier

Medische softwareproducenten steken veel tijd en effort in het ontwikkelen van functionaliteiten en deze moeten voldoen aan een uitgebreide lijst van criteria waarop het proces van kwaliteitscertificatie van deze software gebaseerd is. Maken kinesisten ook gebruik van al deze functionaliteiten? En zijn ze wel allemaal gekend?

elektronisch_patiëntendossier_functies_kinesisten

Bron: Labels with corresponding functionalities - masterthesis ‘The use of electronic health records in Belgian physiotherapy’ - Robin Subts & Lowie Sinnesael Ghent University 2017

Veel gebruikt

5 functionaliteiten worden gebruikt door het grootste deel van de kinesisten en deze zijn: het voorschrift (82,9%), de anamnese (91,1%), de tussentijdse evaluatie (88,7%), de eindevaluatie (89,4%) en de ICF registratie (74,4%). Dit zien we ook terug in eigen data via onze software CareConnect Physiotherapist.  

Een waardevolle anamnese en diepgaande ICF-gestructureerde anamnese tijdens het behandelingsproces van een patiënt speelt duidelijk een belangrijke rol en dat uit zich ook in het gebruik van bepaalde functionaliteiten.

Weinig gebruikt

Daartegenover staat dat 6 functionaliteiten weinig tot niet gebruikt worden door een groot deel van de respondenten. Het gaat over: actief / passief maar relevant / passief en niet-relevant / niet aanwezig (78,6%), multidisciplinaire teamconsultatie (92,6%), vertrouwelijk (75,1%), patiënt selectie (83,3%), patiënt migratie formaat export (97,3%) en import (96,9%).

Uit eigen data van onze software CareConnect Physiotherapist blijkt dat actief / passief maar relevant / passief en niet-relevant wel vaak gebruikt worden omwille van de manier van implementatie in de software. De software gebruikt deze statussen op een slimme manier om zo het patiëntendossier en het gebruik ervan overzichtelijker te maken.

Het valt op dat de multidisciplinaire teamconsultatie, de functionaliteit waarmee een fysiotherapeut klinische gegevens kan registreren die zijn verkregen van een multidisciplinair team, zeer weinig gebruikt wordt. Net als de patiënt migratie formaat gerelateerde functionaliteiten. De voornaamste redenen van het niet gebruik is volgens kinesisten dat ze het concept niet kennen of dat het nog niet voldoende ontwikkeld is in het werkveld.

Gebruik van de eID reader in het elektronisch patiëntendossier

60% van de bevraagde kinesisten gebruikt de eID-reader om het INSZ-nummer van een nieuwe klant te registreren. De overblijvende 40% registreert dit INSZ-nummer manueel.

Toekomstige mogelijkheden voor het elektronisch patiëntendossier

Vanuit de overheid

Als we kijken naar het actieplan 2019-2021 van minister De Block dan zien we dat volgende zaken de komende jaren (ten vroegste in 2020) worden opengesteld voor kinesisten en kunnen geïntegreerd worden in het elektronisch dossier:

eAttest -> Op die manier kunnen kinesisten hun getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt in het kader van de terugbetaling. Dat zal verlopen via het platform MyCareNet. Via dezelfde weg zullen kinesisten ook de verzekerbaarheid van hun patiënten kunnen controleren.

eFact -> Via e-Fac zal je elektronisch kunnen factureren in derdebetaler naar de mutualiteiten.

Digitalisatie van de kiné-akkoorden -> Het doel is om de kiné-sector elektronische diensten aan te bieden voor de communicatie van kennisgeving en aanvragen voor deze akkoorden.

Vanuit technologie

Geert Vandenhole, productmanager van CareConnect Physiotherapist bij Corilus, ziet veel mogelijkheden bij de integratie van een persoonlijk patiëntportaal in de praktijksoftware van de kinesist en dus in het elektronisch patiëntendossier. “Deze integratie zal het mogelijk maken dat moderne technologieën zoals telegeneeskunde en mHealth-toepassingen via een beveiligd platform kunnen uitgevoerd en bewaard worden. Dit biedt mogelijkheden naar het opvolgen van therapietrouwheid en zicht op de evolutie van de gekozen behandeling.”

Als voorbeeld haalt Geert het meegeven en opvolgen van oefeningen aan: “Kinesisten laten nu hun patiënt oefeningen doen en filmen deze met de smartphone van de patiënt zodat de patiënt dit thuis kan herbekijken en correct kan uitvoeren. Handiger is het wanneer je deze filmpjes oplaadt in het elektronisch patiëntendossier en vervolgens, mits toestemming van je patiënt, doorstuurt via een persoonlijk patiëntportaal. Via de omgekeerde weg kan de patiënt ook aangeven of hij/zij de oefeningen al dan niet heeft gedaan, of het vlot ging en of er bepaalde problemen waren. Op afgesproken momenten zou dit via videochat kunnen verlopen. Voor deze verdere ontwikkelingen is het ook belangrijk dat er een oplossing komt voor de terugbetalingsproblematiek voor telegeneeskunde en mHealth toepassingen

Het elektronisch patiëntendossier als startpunt

Het elektronisch patiëntendossier zal dus een belangrijke rol spelen binnen de verdere digitalisering en de bestaande en toekomstige eHealth-toepassingen. Het is het startpunt voor de digitalisering van jouw kinesitherapiepraktijk.

Op zoek naar meer informatie over software met een elektronisch patiëntendossier en eHealth-toepassingen? Lees dan ons artikel over de meest gestelde vragen over CareConnect Physiotherapist. Of ontdek hoe CareConnect Physiotherapist jouw praktijk kan ondersteunen en versterken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, een demo of offerte.

 

New call-to-action