Met de toenemende digitalisatie van de gezondheidszorg lijkt het werken met software een evidentie. Toch werken nog veel kinesitherapeuten op papier. De toenemende implementatie van eHealth zal deze overschakeling versnellen. Als kinesist levert het werken met software heel wat voordelen op. Ook kinesitherapeuten die nog niet met software werken die klaar is voor eHealth, moeten opletten dat ze niet voorbijgestreefd geraken.
In Nederland staat men voor qua gebruik van eHealth-toepassingen binnen kinesitherapie. Maar ook in België gaat de Federale Overheid de komende maanden en jaren volledig inzetten op eHealth bij kinesisten. Onderstaande ontwikkelingen staan op de planning:
• Digitalisatie van de kiné-akkoorden.
• Elektronisch doorsturen van getuigschriften naar de ziekenfondsen (eAttest).
• Elektronisch factureren in derdebetaler naar de ziekenfondsen (eFact).
• Elektronisch registreren van pathologiëen.
eHealth is een snel evoluerend begrip en gaat eigenlijk over de digitalisering van de kinesitherapiepraktijk. En daar liggen heel wat kansen, voordelen en uitdagingen voor jou als kinesitherapeut en jouw patiënten.
De verdere digitalisering en gebruik van eHealth-toepassingen vraagt tijd. De eerste stappen zijn al wel gezet. Dit kan je lezen in ons gratis e-book ‘De digitalisering van de kinesitherapiepraktijk'.
Een groot voordeel van het gebruik van praktijksoftware is de makkelijkere en meer overzichtelijke communicatie met je patiënten op gebied van administratie en afspraakbeheer.
Voor elke nieuwe patiënt moet je administratie in orde brengen. Wanneer je bepaalde informatie nodig hebt van (nieuwe) patiënten kan je hen online (bijvoorbeeld bij het boeken van een eerste afspraak) al een document of vragenlijst laten invullen en het voorschrift laten uploaden. Zo kan je op voorhand de administratie in orde maken, heb je meer zicht op de aard of oorzaken van de klachten zodat je meer tijd hebt voor de behandeling in je praktijk.
Uit een enquête bij 250 van onze klanten blijkt dat ¼ van de kinesitherapeuten al de stap gezet heeft naar een online afsprakenagenda. 70% werkt echter nog met een papieren agenda.
Dankzij een digitale agenda hebben patiënten direct zicht op de afspraakmogelijkheden en kunnen ze steeds online een afspraak inboeken. Een online agenda maakt het ook mogelijk een bevestiging van de geboekte afspraak via mail te versturen met een uitnodiging erbij om de afspraak alvast in hun agenda te plannen. Zo verklein je de ‘no-shows’ in je praktijk.
De revalidatie begint maar stopt niet in je praktijk. Voor bepaalde behandelingen is het belangrijk dat de patiënt ook thuis de oefeningen verderzet. De digitale weg kan hierbij helpen.
Huiswerkoefeningen kunnen digitaal doorgestuurd worden met instructievideo’s en een oefenschema om deze correct uit te voeren. De afwerking van deze thuisoefeningen kunnen digitaal geregistreerd en opgevolgd worden. In de toekomst zal dit allemaal samenvloeien in het elektronisch patiëntdossier.
“Deze integratie zal het mogelijk maken dat moderne technologieën zoals telegeneeskunde en mHealth-toepassingen via een beveiligd platform kunnen uitgevoerd en bewaard worden. Dit biedt mogelijkheden naar het opvolgen van therapietrouwheid en zicht op de evolutie van de gekozen behandeling.” aldus Geert Vandenhole, productmanager van CareConnect Physiotherapist bij Corilus.
Kinesisten kunnen via het RIZIV elk jaar rekenen op een telematicapremie van 800 euro in de kosten van de software waarmee ze patiëntendossiers elektronisch beheren. Dat is mooi meegenomen en zo maak je een einde aan kasten vol papieren patiëntdossiers en het klasseerwerk.
Naast dit voordeel van plaats en stockage is het elektronisch patiëntdossier ook handig bij de begeleiding en opvolging van je patiënten:
• De data van een patiënt is snel en vlot raadpleegbaar voor elke collega-kinesitherapeut binnen je praktijk.
• Via het elektronisch patiëntdossier kan je vlot en veilig communiceren met collega-zorgverleners en de patiënt.
• Via deze weg kan je de data delen met ziekenfondsen, eHealth en andere zorgverleners (arts, verpleegkundige, …).
Het elektronisch patiëntendossier zal dus een centrale rol spelen binnen de verdere digitalisatie van de sector en de verdere ontwikkeling en uitrol van eHealth. Het elektronisch patiëntdossier wordt ook onontbeerlijk in de nieuwe ‘Connecting Care’ waarbij de patiënt meer centraal staat met een zorgteam hierrond.
TIP! -> Lees hoe Belgische kinesitherapeuten het elektronisch patiëntendossier gebruiken. En wat de toekomstmogelijkheden hiervan zijn.
Geen digitalisatie zonder software. En natuurlijk ook geen elektronisch patiëntdossier. Het één gaat onvermijdelijk samen met het ander. Met software zoals CareConnect Physiotherapist kan jij jouw kinesitherapiepraktijk efficiënter managen:
➡️ Benieuwd hoe jouw praktijkflow digitaal kan verlopen? Bekijk dan onderstaande video en ontdek hoe CareConnect Physiotherapist jouw praktijk kan ondersteunen en versterken: