10 jaar CareConnect GP: Een terugblik op de evolutie naar meer digitalisering in de zorg met HealthConnect-oprichter Jos Vranken

CareConnect GP, ons baanbrekende softwarepakket voor huisartsen, blaast 10 kaarsjes uit. Een mijlpaal én een mooie reden om eens terug te kijken op het parcours dat de software aflegde. HealthConnect-oprichter Jos Vranken is een van de pioniers die aan de wieg stonden van CareConnect GP. Hij getuigt over het – soms hobbelige – parcours naar meer digitalisering in de zorg.  

10y CC GP - logo_HOR

Hoe Jos meebouwde aan CareConnect GP

 • Merkte gebrekkige digitalisering in gezondheidszorg op toen hij nog bij Accenture werkte
 • Richtte begin 2010 HealthConnect op om betere huisartsensoftware te bouwen
 • Corilus nam HealthConnect eind 2013 over, Jos kwam bij de Corilus-familie
 • Jos stond in voor de homologatie voor CareConnect, waarna de tool overgedragen werd aan de business unit medical van Corilus eind 2015
 • Tot zijn pensioen bleef Jos aan de leiding van HealthConnect als business unit binnen Corilus

 

Jos, een flashback naar 2010, toen jij met een klein team HealthConnect oprichtte. Hoe zag het digitale zorglandschap er toen uit?

Jos: “Dankzij de overheidscontacten in mijn vorige job had ik een goed zicht op de gezondheidszorg. De overheid wilde volop inzetten op automatisering, maar van meer dan 15 softwarepakketten op de markt was geen enkele écht kwaliteitsvol. Dokters kochten een softwarepakket dat ze vervolgens niet gebruikten. Het was onmogelijk om met die oubollige tools huisartsen warm te maken voor digitalisering.”

Jos Vrancken Quote
“Met oubollige software was het onmogelijk 

om huisartsen warm te maken voor digitalisering” 
– Jos Vranken, CareConnect-pionier

 

“Ik kwam op het idee om zelf een bedrijf op te richten om die futureproof software te maken. Daarvoor trommelde ik een drietal collega’s bij Accenture op die samen met mij HealthConnect hebben opgericht. Best spannend om op je 48e een sprong in het onbekende te wagen!”

 

Software voor de toekomst

De best mogelijke huisartsensoftware bouwen: hoe zijn jullie eraan begonnen?

Jos: “Software ontwikkelen is een zware investering: we weten allemaal dat het enorm veel tijd en geld kost. We konden geen 3 jaar programmeren aan een nieuw pakket zonder tussentijds inkomen, dus hadden we een slim businessmodel nodig voor HealthConnect.”

“We deden een stukje consultancy – onder andere overheidsopdrachten – en verkochten softwarecomponenten en connectoren waarmee ziekenhuizen eenvoudig toegang kregen tot centrale overheidsgegevens, zoals bijvoorbeeld het rijksregister of de digitale geboorteaangifte. Met die inkomsten financierden we onze gloednieuwe huisartsensoftware.”

 

Wanneer is Corilus op het toneel verschenen?

Jos: “HealthConnect bleef maar groeien. Wat startte met 4, werd een onderneming van 40 mensen. Corilus merkte dat succes op en contacteerde ons. Zij wilden hun eigen tool Medidoc, toen de Rolls Royce van de huisartsensoftware, vernieuwen. Ons platform was de perfecte basis om Medidoc te vervangen door het huisartsenpakket van HealthConnect. We hadden alleszins geluk dat Medidoc bestond: het was een wetenschappelijk gefundeerde tool waarop we konden voortbouwen.”

Jos Vrancken Quote
“Medidoc van Corilus was de Rolls Royce van de huisartsensoftware. W
ij hebben daarop voortgebouwd.” 
– Jos Vranken, CareConnect-pionier

 

“Plots werkten we in opdracht van Corilus. We kregen alle vrijheid, met één vereiste: de software moest volledig gehomologeerd zijn op een tijdspanne van 2 jaar. Een stevige uitdaging, maar ook daarna was er nog veel werk: we moesten alle huisartsen overtuigen om van Medidoc naar CareConnect over te schakelen. Gelukkig was er bij Corilus een sterk team om de software in de markt te brengen en alle huisartsen aan boord te halen.”

 

Een hobbelig parcours

Hoe verliep de weg naar homologatie?  

Jos: “Eigenlijk waren we in die tijd best naïef. Er was een soort jeugdig enthousiasme, we dachten allemaal dat we ‘eens vlug’ degelijke huisartsensoftware gingen maken. Maar we moesten zo veel from scratch ontwikkelen en verbeteren, van user experience tot functionaliteiten. Dat hebben we wel onderschat. We zijn alleszins vaak naar Medidoc gaan kijken om te checken hoe die tool in elkaar stak.”

Jos Vrancken Quote


“We hebben vaak wakker gelegen met de vraag 
of we de lonen wel gingen kunnen uitbetalen” 
– Jos Vranken, CareConnect-pionier

 

“Achteraf bekeken hebben we een stevig risico genomen. Ik lag vaak wakker met de vraag of ik de lonen wel ging kunnen uitbetalen. Er was ook geen enkele externe investeerder voor HealthConnect, we moesten het zelf bolwerken. Dat zorgde soms voor een harde werksfeer. We zijn door het oog van de naald gekropen, maar we hebben het wel gehaald.”

Ooit een utopie, vandaag de normaalste zaak ter wereld: 
5 CareConnect-functionaliteiten die huisartsen vooruithelpen

 • Gestructureerde patiëntendossiers
 • Van registratie in vrije tekst naar gecodeerd registreren
 • Automatische afhandeling van betalingen tussen mutualiteit en dokter
 • Connectie met MyCareNet voor facturatie
 • Van papieren voorschriften naar digitale voorschriften op de identiteitskaart
 • Hoofdstuk IV-medicatie
 • Gedetailleerde parameterregistratie
 • De communicatie van de huisarts met z’n patiënt via Helena

 

Hoe kijk je terug op die doorgedreven digitalisering?

Jos: “We zijn fier op ons werk. En digitalisering is broodnodig, natuurlijk: het bespaart de huisartsen massa’s tijd en de hele gezondheidssector massa’s geld. Bovendien verbetert de kwaliteit van de zorg hierdoor enorm. Als je nu naar de huisarts gaat, zijn er tijdens een consultatie zo’n 20 tot 30 interacties van onze software met de overheid. Elk van die interacties bespaart tijd die een dokter kan investeren in z’n patiënt. Hoe faciliteren we huisartsen bij hun dagdagelijkse praktijken? Die vraag hadden we altijd in het achterhoofd bij het maken van CareConnect GP.”

Jos Vrancken Quote
“Dankzij digitalisering evolueren we volop naar proactieve zorg.
Dat kan ik alleen maar toejuichen.” 
Jos Vranken, CareConnect-pionier

 

“Dankzij digitalisering evolueren we volop naar proactieve zorg. Dat is een goede zaak. Binnenkort zullen we ook AI inzetten op al die beschikbare gegevens, waardoor huisartsen veel meer beslissingsondersteuning krijgen. Ik ben er alleszins van overtuigd dat we moeten blijven inzetten op technologie om het leven van zowel zorgprofessionals als patiënten beter te maken.”

 

10y CC GP - logo_HOR - white

CareConnect GP viert zijn tiende verjaardag. Dat vieren we met de verhalen van een reeks mensen die er van in het begin bij waren. Lees ook zeker onze interviews met:

- Huisarts Marleen: “Software is van digitale fichebak uitgegroeid tot onmisbare gids”
- Huisarts Delphine: “Software brengt rust in mijn hoofd en eenvoud in mijn steeds bredere takenpakket”