Geert en Jasmien: Corilus-medewerkers met een hart voor de zorg

Regis Verschueren
May 11, 2021 3:00:00 PM
5 min leestijd

Geert Vandenhole (52) en Jasmien Ceulemans (31) hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beiden studeerden verpleegkunde en werkten in de zorg voor ze bij medische software-ontwikkelaar Corilus terechtkwamen. De coronacrisis in de zorgsector raakte hen dan ook bijzonder hard. Jasmien keerde zelfs terug om haar voormalige collega’s te helpen. Op deze Dag van de Verpleegkundige maken we samen met hen de balans op.

Hoe zijn jullie bij Corilus beland?

Geert: “Ik studeerde in 1992 af als verpleegkundige. Na een korte bijkomende opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde trok ik in 1993 met mijn echtgenote naar Guatemala voor een gezondheidsproject. Vier jaar later keerden we terug en kwam ik in de softwarewereld terecht, eerst bij Agfa Healthcare en sinds 2011 als Product Manager bij Corilus. Er ging dus een stevig traject aan vooraf.”

Jasmien: “Ik kan iets korter zijn (lacht). Ik heb na mijn studies zeven jaar als verpleegkundige in woonzorgcentra gewerkt. De software waarmee we werkten, heeft me altijd geboeid. Toen op een dag iemand van Corilus een opleiding kwam geven, werd ik getriggerd. Ik trok mijn stoute schoenen aan en diende een sollicitatie in - met succes. Sinds 2019 geef ik zelf trainingen in woonzorgcentra en beantwoord ik als lid van het Customer Support-team vragen van klanten.”

Corilus NL - Quote 1

Wat betekent software vandaag voor verpleegkundigen?

Geert: “Aanvankelijk was software vooral belangrijk voor de administratie: identificatie van patiënten, verzekeringsgegevens opvragen, facturatie via de mutualiteiten … Maar software wordt ook stilaan onmisbaar in de communicatie met collega’s en andere zorgverstrekkers. De zorgsituatie van patiënten is nu veel makkelijker op te volgen dan vroeger. De switch naar een digitale manier van werken is voor veel verpleegkundigen misschien wel even wennen, maar ook de twijfelaars gaan uiteindelijk overstag.”

Jasmien: “Ik merkte inderdaad dat mijn oudere collega’s in woonzorgcentra soms worstelden met die digitalisering. Zelf ondervond ik minder problemen, want bij de start van mijn loopbaan gebeurde al heel wat digitaal. Een echte ommezwaai heb ik dus nooit gekend. Sommigen moeten misschien even door een veranderingsproces, maar de tijds- en efficiëntiewinst die je daarna boekt, maakt dat volledig goed.”

Komt jullie zorgervaring van pas in jullie huidige job?

Jasmien: “Als ik ergens in een woonzorgcentrum een training ga geven, vertel ik meestal dat ik ervaring heb als verpleegkundige. Dat ik weet waarover ik spreek, stelt de mensen gerust. Hetzelfde geldt voor mijn helpdeskwerk. Belt iemand met een probleem, dan kan ik me dankzij mijn ervaring makkelijker in de situatie verplaatsen. Dat de klant niet met handen en voeten moet uitleggen waarover het precies gaat, scheelt een hele slok op de borrel.”

Geert: “Als Product Manager ben ik nauw betrokken bij het development: welke functies moet onze software hebben, hoe moet de mobiele versie eruitzien … Mijn rol is om de noden van de zorgverleners te identificeren en die duidelijk te briefen aan het productteam en onze ontwikkelaars, die daar vervolgens het geschikte antwoord voor zoeken en vertalen naar gebruiksvriendelijke software. Dankzij mijn opleidingskennis en ervaring ben ik de ideale schakel. Ik weet hoe het er in de praktijk aan toegaat en ken alle medische begrippen en instrumenten.”

Corilus NL - Quote 3

Corona zette de hele zorgsector zwaar onder druk. Welke indruk liet dat na op jullie?

Jasmien: “Ik werk sinds de uitbraak van het virus tijdens weekends en op feestdagen als verpleegkundige in het coronapunt in Mechelen. Dat is een lokaal initiatief van huisartsen voor staalafnames van wie bijvoorbeeld terugkeert uit het buitenland of een hoogrisicocontact had. Of dat te combineren valt met mijn job? (lacht) Ik zie meer dan honderd mensen op een dag. Wie kan dat de dag van vandaag nog zeggen? Ik ben dus vooral blij dat ik de voorbije maanden én uit mijn kot mocht komen én de mensen in de zorgsector een handje kon toesteken.”

Geert: “Ik heb ook even getwijfeld om weer in de zorg aan de slag te gaan. Een aantal vrienden die technisch werkloos waren, hebben het uiteindelijk wel gedaan. Maar voor mij bleek het toch wat moeilijk. We hebben bij Corilus een ontzettend druk jaar achter de rug. Ik kon mijn werkgever en collega’s moeilijk in de steek laten. En laat ons eerlijk zijn: een spuit geven zou nog wel lukken, maar andere technieken heb ik na al die jaren niet echt meer onder de knie. Ik troost me met de gedachte dat ik via mijn job eveneens zorgverleners ondersteun.”

Hoe hebben jullie het voorbije jaar op persoonlijk vlak beleefd?

Jasmien: “Ik werk heel graag op kantoor. Voor de pandemie mochten we al thuiswerken, maar dat zei me toen niets. Het gebrek aan sociaal contact viel me het voorbije jaar erg zwaar. En werken met een zoontje van vier jaar in huis is ook niet evident. Normaal is de rit van kantoor naar huis echt me-time, een moment voor mezelf om de werkdag mentaal af te sluiten.”

Geert: “Die vervaagde grens tussen werk en privé herken ik volledig. Een autorit is inderdaad ideaal om je werk los te laten. Nu moet je die klik maken terwijl je van de trap in je eigen huis stapt. Dat lukt zelden of nooit. Mijn vrouw en kinderen zien soms aan de eettafel dat ik nog mijn laatste calls of dagtaken zit te verwerken. Confronterend. Daarnaast mis ik natuurlijk ook het sociale contact op kantoor, de gesprekken aan het koffieapparaat. Via Teams zijn alle gesprekken zo officieel. Het informele contact met mijn collega’s mis ik enorm.”

Corilus NL - Quote 4

Wat helpt jullie ontspannen in deze moeilijke periode?

Jasmien: “Zoals iedereen ga ik nu meer wandelen dan vroeger. Ik kan echt genieten van de natuur. Daarnaast ben ik weer gaan tekenen en waagde ik me aan aquarelschilderen. Ik kan je vertellen: dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Laat ons zeggen dat ik nog veel kan bijleren.”

Geert: “Voor de lockdowns ging ik steevast spinnen op donderdagavond en mountainbiken op zaterdag. Het eerste is een binnenactiviteit die nog niet mag, het mountainbiken in groep kan nu gelukkig wel weer. Als je al de hele dag in je eentje achter je scherm zit, heb je graag wat menselijk contact om je te ontspannen.”

Is er iemand in het bijzonder aan wie je veel steun had?

Jasmien: “Mijn zus is sinds de uitbraak van het virus mijn knuffelcontact. We zien elkaar nu al meer dan een jaar iedere vrijdag. Dan eten we samen frietjes en kijken we tv. Gewoon in de zetel hangen om van de week te bekomen: meer moet dat niet zijn op vrijdagavond. Ook op andere momenten horen we elkaar vaak via de telefoon. We hebben enorm veel aan elkaar.”

Geert: “Ik ben enorm dankbaar voor de momenten met mijn gezin. Net als bij Jasmien is vrijdagavond ons vaste moment geworden. Wij doen dat wel met een aperitiefje in plaats van met frietjes. Mijn kinderen, een tweeling van 22, waren eigenlijk het huis uit. Maar mijn dochter kon het voorbije jaar niet op kot en ook mijn zoon kwam – deels noodgedwongen – vaker over de vloer. (lacht) Ik was namelijk de enige van wie hij rijles mocht krijgen.”

Corilus NL - Quote 2

Wat mogen we jullie toewensen voor de komende maanden?

Jasmien: “Ik hoop eindelijk nog eens op reis te kunnen met mijn partner en zoon. Een roadtrip door Hongarije en Roemenië staat bovenaan onze bucketlist. En natuurlijk wil ik ook snel weer naar kantoor.”

Geert: “Ik hoop weer te kunnen afspreken met vrienden zonder me schuldig te voelen of schrik te hebben. Ook mijn ouders wil ik weer meer zien. En intussen zijn er bij Corilus heel wat nieuwe mensen gestart die ik alleen nog maar via Teams heb gezien. Die wil ik graag zo snel mogelijk eens persoonlijk ontmoeten.”

Het rijk der vrijheid komt stilaan in zicht. Bedankt voor het gesprek!

Benieuwd waar Geert en Jasmien dagelijks aan meebouwen? 

👉 Ontdek hier onze alles-in-één software voor verpleegkundigen (CareConnect Infiplus) en woonzorgcentra (CareConnect into.care).

👍 En check onze pagina 'Dag van de Verpleegkundige'

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.