Geert en Jasmien: Corilus-medewerkers met een hart voor de zorg

Geert Vandenhole (52) en Jasmien Ceulemans (31) hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beiden studeerden verpleegkunde en werkten in de zorg voor ze bij medische software-ontwikkelaar Corilus terechtkwamen. Op deze Dag van de Verpleegkundige maken we samen met hen de balans op.

Hoe zijn jullie bij Corilus beland?

Geert: “Ik studeerde in 1992 af als verpleegkundige. Na een korte bijkomende opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde trok ik in 1993 met mijn echtgenote naar Guatemala voor een gezondheidsproject. Vier jaar later keerden we terug en kwam ik in de softwarewereld terecht, eerst bij Agfa Healthcare en sinds 2011 als Product Manager bij Corilus. Er ging dus een stevig traject aan vooraf.”

Jasmien: “Ik kan iets korter zijn (lacht). Ik heb na mijn studies zeven jaar als verpleegkundige in woonzorgcentra gewerkt. De software waarmee we werkten, heeft me altijd geboeid. Toen op een dag iemand van Corilus een opleiding kwam geven, werd ik getriggerd. Ik trok mijn stoute schoenen aan en diende een sollicitatie in - met succes. Sinds 2019 geef ik zelf trainingen in woonzorgcentra en beantwoord ik als lid van het Customer Support-team vragen van klanten.”

Corilus NL - Quote 1

Wat betekent software vandaag voor verpleegkundigen?

Geert: “Aanvankelijk was software vooral belangrijk voor de administratie: identificatie van patiënten, verzekeringsgegevens opvragen, facturatie via de mutualiteiten … Maar software wordt ook stilaan onmisbaar in de communicatie met collega’s en andere zorgverstrekkers. De zorgsituatie van patiënten is nu veel makkelijker op te volgen dan vroeger. De switch naar een digitale manier van werken is voor veel verpleegkundigen misschien wel even wennen, maar ook de twijfelaars gaan uiteindelijk overstag.”

Jasmien: “Ik merkte inderdaad dat mijn oudere collega’s in woonzorgcentra soms worstelden met die digitalisering. Zelf ondervond ik minder problemen, want bij de start van mijn loopbaan gebeurde al heel wat digitaal. Een echte ommezwaai heb ik dus nooit gekend. Sommigen moeten misschien even door een veranderingsproces, maar de tijds- en efficiëntiewinst die je daarna boekt, maakt dat volledig goed.”

Komt jullie zorgervaring van pas in jullie huidige job?

Jasmien: “Als ik ergens in een woonzorgcentrum een training ga geven, vertel ik meestal dat ik ervaring heb als verpleegkundige. Dat ik weet waarover ik spreek, stelt de mensen gerust. Hetzelfde geldt voor mijn helpdeskwerk. Belt iemand met een probleem, dan kan ik me dankzij mijn ervaring makkelijker in de situatie verplaatsen. Dat de klant niet met handen en voeten moet uitleggen waarover het precies gaat, scheelt een hele slok op de borrel.”

Geert: “Als Product Manager ben ik nauw betrokken bij het development: welke functies moet onze software hebben, hoe moet de mobiele versie eruitzien … Mijn rol is om de noden van de zorgverleners te identificeren en die duidelijk te briefen aan het productteam en onze ontwikkelaars, die daar vervolgens het geschikte antwoord voor zoeken en vertalen naar gebruiksvriendelijke software. Dankzij mijn opleidingskennis en ervaring ben ik de ideale schakel. Ik weet hoe het er in de praktijk aan toegaat en ken alle medische begrippen en instrumenten.”

Corilus NL - Quote 3

Corona zette de hele zorgsector zwaar onder druk. Welke indruk liet dat na op jullie?

Jasmien: “Ik werkte sinds de uitbraak van het virus tijdens weekends en op feestdagen als verpleegkundige in het coronapunt in Mechelen. Dat is een lokaal initiatief van huisartsen voor staalafnames van wie bijvoorbeeld terugkeert uit het buitenland of een hoogrisicocontact had. Of dat te combineren viel met mijn job? (lacht) Ik zag meer dan honderd mensen op een dag. Wie kon dat tijdens de pandemie nog zeggen? Ik was dus vooral blij dat ik én uit mijn kot mocht komen én de mensen in de zorgsector een handje kon toesteken.”

Geert: “Ik heb ook even getwijfeld om weer in de zorg aan de slag te gaan. Een aantal vrienden die technisch werkloos waren, hebben het uiteindelijk wel gedaan. Maar voor mij bleek het toch wat moeilijk. We hadden bij Corilus een ontzettend druk jaar achter de rug. Ik kon mijn werkgever en collega’s moeilijk in de steek laten. En laat ons eerlijk zijn: een spuit geven zou nog wel lukken, maar andere technieken heb ik na al die jaren niet echt meer onder de knie. Ik troost me met de gedachte dat ik via mijn job eveneens zorgverleners ondersteun.”

Corilus NL - Quote 4

Benieuwd waar Geert en Jasmien dagelijks aan meebouwen? 

👉 Ontdek hier onze nieuwe software voor thuisverpleegkundigen: CareConnect Nurse!

👌 En onze alles-in-één software voor woonzorgcentra (CareConnect into.care).

👍 En check onze pagina 'Dag van de Verpleegkundige'