De huidige prioriteiten, toekomst van & trends binnen eHealth in Europa

Hoe ziet de huidige situatie en de toekomst van eHealth in Europa er uit? En wat zijn de trends? De jaarlijkse HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) eHealth trendbarometer peilt naar de huidige prioriteiten, de toekomst en trends op het gebied van gezondheidstechnologie in Europa. De editie van 2019 werd gepubliceerd dus het perfecte moment om een blik te werpen op de resultaten en conclusies.

De toekomst van en trends binnen eHealth

De toekomst van eHealth ligt bij de empowerment van patiënten: ze hebben niet alleen toegang tot hun gezondheidsdossier, maar vullen hun dossier ook met zelf gemeten en verzamelde gegevens. Dit zien we ook in de resultaten van de Nederlandse eHealth-monitor 2019: meer patiënten meten zelf hun gezondheidswaarden (zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuiker, …) en houden deze gegevens digitaal bij.

Communicatie op afstand, zoals telemonitoring en beeldbellen, zal een belangrijker aandeel gaan innemen in de gezondheidszorg dankzij aangepaste of nieuwe wetgevingsinitiatieven waarbij vergoedings- en terugbetalingsregels het aanbieden van dergelijke diensten zullen stimuleren.

In deze veranderende omgeving zal gezondheidsinformatie gemakkelijker en sneller tussen verschillende soorten zorgverleners, verschillende soorten zorginstellingen en zelfs over verschillende regio's en landen moeten kunnen stromen via elektronische gegevensuitwisseling. Volgens deze barometer gebruiken zorgaanbieders in Oostenrijk, Italië en Nederland momenteel het meest de cross-organisatorische patiëntendossiers.

Deze drie zaken vinden we dan ook terug in de eHealth-trends voor de volgende 2 à 3 jaren:

Wat zijn de grootste eHealth-trends voor de komende 2 à 3 jaren?

ehealth_trends

Bron: HIMSS Analytics, eHealth Trendbarometer "Annual European eHealth Survey 2019", published November 2019

De huidige eHealth-prioriteiten

Altijd interessant om naar de toekomst en trends te kijken. Maar hoe staan we er de dag van vandaag voor en wat zijn de huidige prioriteiten voor de verdere ontwikkeling van eHealth?

IT-beveiliging

De toekomst van eHealth zal afhangen van meer volwassen digitale mogelijkheden en diensten. Maar dit kan alleen maar opgebouwd worden met een sterke IT-basis. IT-beveiliging is immers in deze barometer de topprioriteit van de respondenten in Europa: men wil veilige omgevingen die de hoogste normen bieden om gezondheidsinformatie te beschermen. Dit thema staat dan ook bovenaan de huidige agenda's van veel zorgaanbieders en technologieleveranciers.

Elektronisch medisch dossier

Een tweede grote uitdaging is de volledige implementatie en inzetbaarheid van het elektronisch medisch dossier in de zorg. Zonder dit zal het moeilijk zijn om te werken aan de toekomst van EHealth: patiënten toegang geven tot hun gezondheidsinformatie en hieraan actiever te laten deelnemen, deel uitmaken van geïntegreerde gezondheidssystemen, telegeneeskundige diensten aanbieden of de kracht van digitaal te benutten informatie via op AI gebaseerde oplossingen, volksgezondheidsinitiatieven en gepersonaliseerde geneeskundeprogramma's. In deze barometer geven eHealth-professionals aan tegengehouden te worden door financierings- en interoperabiliteitsproblemen om sneller vooruitgang te boeken.

Wat zijn momenteel de grootste eHealth-prioriteiten voor zorgverleners?

ehealth_huidige_prioriteiten

Bron: HIMSS Analytics, eHealth Trendbarometer "Annual European eHealth Survey 2019", published November 2019

Hoe staat het met de digitale volwassenheid?

De overgrote meerderheid van patiëntgegevens in Europa is beschikbaar in digitale vorm. In 2019 is op dit gebied een verdere maar lichte vooruitgang geboekt. Volgens deze studie is 78% van de patiëntendossiers in alle landen gedigitaliseerd. In landen zoals Nederland en de Scandinavische landen zijn meer dan 90% van de patiëntendossiers al gedigitaliseerd.

Digitale volwassenheid en digitale transformatie vereisen echter een groter traject dan “eenvoudige” digitale documenten te voorzien. Het doel is de gezondheidszorg en zorgverlening efficiënter, veiliger en beter te maken door gezondheidssystemen te transformeren en nieuwe soorten diensten aan te bieden.

Zorgaanbieders uit alle landen beoordelen in de barometer hun eigen digitale volwassenheid doorgaans dus veel lager dan de beschikbaarheid van gedigitaliseerde gegevens.

Een belangrijke stap naar digitale volwassenheid is de elektronische gegevensuitwisseling van patiëntendossiers. De meeste gezondheidsinstellingen wisselen wel al klinische gegevens elektronisch uit met ziekenhuizen. Maar er is vaak nog een kloof tussen eerstelijns- en tweedelijnszorg: het delen van gegevens met ziekenhuizen is vrij gebruikelijk maar slechts ongeveer een derde van de organisaties deelt gegevens met eerstelijnszorg. Gegevensuitwisseling met apotheken en aanverwante gezondheidswerkers gebeurt vaak in Nederland en de Scandinavische landen, maar is in andere landen nog tamelijk ongewoon. Medische dossiers worden zelden elektronisch gedeeld met externe organisaties in landen als Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Met welke externe instellingen deel je klinische gegevens uit?

ehealth_elektronische_gegevensuitwisseling

Bron: HIMSS Analytics, eHealth Trendbarometer "Annual European eHealth Survey 2019", published November 2019

Wie is de Europese koploper op gebied van eHealth-adoptie en –innovatie?

Estland wordt in het algemeen beschouwd als het leidende land voor eHealth-innovatie in Europa en neemt de eerste plaats over van Denemarken. Denemarken blijft voor eHealth-professionals werkzaam in gezondheidsdepartementen van overheden wel het referentieland voor eHealth-innovatie.

De Noordse landen (inclusief Estland) steken er duidelijk met kop en schouders bovenuit; gevolg door Nederland. In België hebben we duidelijk nog wat werk voor de boeg. Maar de eerste stappen zijn alvast gezet.

Welk land beschouw je als een rolmodel voor ehealth-innovatie in Europa?

ehealth_rolmodel_europa

Bron: HIMSS Analytics, eHealth Trendbarometer "Annual European eHealth Survey 2019", published November 2019

Geïnteresseerd in meer? Lees dan de volledige HIMSS eHealth Trendbarometer 2019.

Op de hoogte blijven over digitalisatie en e-health voor zorgverleners? ➡️Volg dan onze blog en onze Facebook of LinkedIn pagina.

Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen in en versterken bij de digitalisatie van jouw praktijk? ➡️Neem dan een kijkje op de Corilus website.