Starten als tandarts: de voordelen van een solo- of groepspraktijk

Voor je aan de slag kan als tandarts, moet je eerst een aantal formaliteiten in orde brengen. Een belangrijke knoop om door te hakken is of je bij een bestaande groepspraktijk aansluit, of meteen solo in een eigen praktijk begint. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen. 

Een solopraktijk: neem zelf de touwtjes in handen

Ga je solo aan de slag, dan heb je maximale vrijheid en controle op verschillende vlakken:

  • Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je werkt. Start je het liefst wat vroeger of later? Geen consultaties op woensdagnamiddag? Dat kan allemaal. Ben je ziek of ga je met vakantie? Voor eventuele vervangingen of dringende opvolging van patiënten kan je afspreken met een tandarts uit je buurt of een tijdelijk vervangingscontract aangaan.
  • Je kiest zelf hoeveel en waarin je investeert. Je hoeft daarbij geen rekening te houden met anderen. Zo kan je jouw praktijk inrichten naar jouw wens en de soft- en hardware op jouw maat aanschaffen.
  • Je verliest geen tijd met overleg. Zo kan je je ten volle focussen op je job.
  • Alle inkomsten zijn voor jou: premies, toeslagen, erelonen …

Allemaal goed en wel, maar beslis ook niet té snel. Al die vrijheid en controle heeft ook zijn beperkingen:

  • Je praktijk heeft grenzen. Omdat je er alleen voor staat, kan je jouw klantenbestand niet oneindig uitbreiden.
  • Een solopraktijk is arbeidsintensief. Je bent je eigen baas, maar dat wil zeggen dat je ook alle praktische en administratieve zaken in orde moet brengen.
  • Je hebt minder tijd voor specialisatie. Je moet waarschijnlijk een stuk van je vrije tijd opofferen om je bij te scholen in bijvoorbeeld esthetische tandheelkunde.
  • Je draagt investeringen alleen. Alle inkomsten zijn voor jou, maar hetzelfde geldt voor de risico’s die je neemt. Dat kan een rem zijn op de groei van je praktijk.

Leestip!

Vlot starten met praktijksoftware? Download hier onze startersgids voor tandartsen.

Een groepspraktijk: start niet van nul

Twijfel je of een solopraktijk wel iets voor jou is? Gelukkig zijn er ook verschillende opties om in groep samen te werken met andere tandartsen. Het grote voordeel is dat je al een basis hebt om op te bouwen. Concreet betekent dat het volgende:

  • Je hebt al een reputatie en klantenbestand. Daardoor heb je meer ruimte om bij te leren en op je eigen ritme te groeien in je praktijk.
  • Je start in een uitgerust kabinet. Tandartsstoel, sterilisatoren, kasten, digitale apparatuur … alle materiaal is al beschikbaar. Je hoeft dus niet te investeren, al moet je mogelijk wel een instapvergoeding of maandelijkse huur betalen voor het gebruik van het kabinet.
  • Je deelt de kosten. Zijn er toch investeringen nodig, dan draag je die samen met de andere tandartsen in de praktijk.
  • Je kan rekenen op de expertise van je collega’s. Samen sta je sterker, zeker als je collega’s bakken ervaring en/of andere specialisaties hebben.
  • Je work-lifebalans komt minder in gevaar. In een groepspraktijk is de werkdruk doorgaans lager. Zo ontfermt een assistente zich vaak over het papierwerk. Daardoor heb je meer tijd om naast je job te genieten van het leven.

Leestip!

Je solo- of duotandartspraktijk digitaliseren: 3 tips van een expert

Welke vorm kies jij?

Hou bij de keuze voor een solo- of groepspraktijk rekening met je rechten en plichten, maar verlies ook je eigen persoonlijkheid en gevoel niet uit het oog. Het voornaamste is dat jij je zelf 100% goed voelt in je rol.

Nieuwe call-to-action

Dit artikel verscheen origineel in het SBB Magazine. SBB Adviseurs en Accountants begeleidt startende vrije beroepers van opstart en boekhouding over contracten en samenwerkingen tot vermogensbeheer. Meer info op www.sbb.be/gezondepraktijk.