Starten met digitale scanners in je tandartspraktijk: 5 tips

Vandaag gebruikt naar schatting 8 tot 9% van de Belgische tandartsen een scanner. Een van hen is Wouter Reybrouck, een pionier in digitale beeldvorming. “Mede dankzij de scanner werken we preciezer, sneller en beter in onze tandartspraktijk.” Overweeg je om ook de stap naar digitaal scannen te zetten? Wouter stoomt je klaar met zijn tips.

1. Stel jezelf de vraag of je een scanner nodig hebt

Het hoge kostenplaatje van de mondscanner is het grootste struikelblok voor (jonge) tandartsen. Een scanner vraagt een flinke investering, maar werpt op lange termijn wel zijn vruchten af. Dankzij de scanner moet je bijvoorbeeld niet langer een gipsafdruk van een gebit nemen en laten digitaliseren. Dat bespaart je heel wat tijd – en op de termijn ook geld. Maak je bij quasi elke patiënt een afdruk, dan scheelt een scanner je al snel een slok op de borrel.

Ga daarom na hoe vaak en bij wie je de digitale scanner zou inzetten. Gaat het om 5% procent van je patiënten? Of eerder de helft? In het laatste geval is een scanner een logische stap.

Welke digitale technologieën en mondscanners voor tandartsen zijn er?

We geven je een overzicht van de verschillende digitale mondscanners, 3D-beeldvormingsapparaten en CAD/CAM-technologie

👉 Lees het in ons gratis e-book 'Digitale technologieën en mondscanners voor tandartsen'!

 

2. Laat de leercurve je niet afschrikken

Een scanner vergt niet alleen een financiële investering, maar je zal ook tijd nodig hebben om met het apparaat te leren werken. Tandartsen kennen de traditionele tandheelkunde tot in hun vingertoppen. Daarvan afstappen is niet evident. Mijn raad: blijf doorzetten. In het begin zal je iets trager werken omdat je het toestel moet leren kennen. Maar eens je het onder de knie hebt, werk je een pak sneller, bijvoorbeeld bij kroon- en brugwerk.

Bovendien beslis je zelf in welke mate je je verdiept in het toestel. Achter het apparaat schuilt vaak ingewikkelde software, die je kan koppelen met bijvoorbeeld een 3D-scanner om zelf een fysiek model van een gebit af te drukken. Je kan die scans ook gewoon doorsturen naar een labo, dat het model voor jou drukt. Je bepaalt dus zelf of je de software al dan niet tot in de diepte uitpluist en gebruikt.

 

3. Vergeet de software niet

De software is het brein van de scanner. Schort er iets met de software, dan kan je het toestel niet optimaal inzetten. Informeer bij de aanbieder of de software open-source is. Vroeger kon je de scans enkel openen met een programma van hetzelfde merk. Vandaag kan je makkelijk zowat elk scan exporteren naar een STL-formaat, waardoor elk labo ermee aan de slag kan. Toch speel je beter op zeker en vraag je dit na bij de fabrikant.

Ook essentieel zijn de updates. Die vernieuwen de algoritmes van de scanner, waardoor je nog scherpere en preciezere beelden maakt. De hamvraag: voorziet de fabrikant regelmatig updates en zijn die inbegrepen in de kostprijs? Zoek naar een aanbieder die dat doet. Anders dreig je op termijn met een verouderd model te zitten of tel je om de zoveel tijd een bedrag neer om je software performant te houden.

 

4. Neem de licentiekosten onder de loep

Als tandarts betaal je ook licentiekosten om de scanner te blijven gebruiken. Er zijn twee opties: een lifetime-free licentie, waarbij je eenmalig een bedrag betaalt, of jaarlijkse licentiekosten. De eerste optie lijkt de goedkoopste piste. Maar niet alleen de pure kost speelt een rol. Krijg je bijvoorbeeld een jaarlijks onderhoud als je voor een lifetime-free licentie kiest? En staat er een helpdesk paraat als er technische problemen opduiken?

Fabrikanten durven stevig door te rekenen voor bepaalde diensten die buiten de gratis licentie vallen. In bepaalde gevallen komen jaarlijkse licentiekosten dan ook voordeliger uit. Neem dus de opties uitvoerig onder loep: iets wat goedkoop of gratis lijkt, kan toch een financiële kater opleveren.

 

5. Onderzoek de integratiemogelijkheden met andere software

Overweeg je om in de toekomst gebruik te maken van andere digitale tools, zoals een 3D-scanner? Ga dan na of de scanner vlot synchroniseert met andere apparaten en technologieën. Denk aan een  röntgensysteem of een intraorale camera. Wanneer je alle tools met elkaar integreert, garandeer je een optimale workflow.

Extra!

Wouter Reybroeck geeft zijn visie over de voordelen van digitale beeldvorming voor je tandartspraktijk.

 

Conclusie: verdiep je in de verschillende aspecten

Bij de aankoop van een scanner moet je een aantal zaken in overweging nemen: van het prijskaartje tot software-updates. Informeer daarom uitvoerig bij verschillende fabrikanten en distributeurs. Vraag ook naar de ervaringen en tips van collega-tandartsen.”

Hoe dan ook: de kans is reëel dat je vroeg of laat overstapt naar digitaal scannen. De digitalisering van tandheelkunde is geen voorbijgaande trend, maar zet zich steeds verder door. Het is dan ook een evolutie die je als tandarts beter zo snel mogelijk omarmt, zodat je de trein niet definitief mist. Ik ben alvast overtuigd van de voordelen. En nu ik heb geproefd van digitale tandheelkunde, wil ik niet meer terug naar de traditionele manier van werken. De conclusie van Wouter Reybrouck van tandartspraktijk Liedent.

 

Benieuwd naar hoe je stapsgewijs evolueert naar een digitale praktijk? En welke technologieën daarbij een nice-to-have of juist een must zijn? 

👉 Ontdek het in ons gratis e-book 'Digitale
technologieën en mondscanners voor tandartsen'.
Wil je meer informatie over digitale scanners of hoe software patiëntinformatie rechtstreeks aan de beelden kan koppelen? 

👍 Lees hoe Corilus je kan helpen met de digitale beeldverwerking voor je praktijk.

Nieuwe call-to-action