Wat betekent de dematerialisatie van het voorschrift voor tandartsen?

Voorschrijvers, zoals tandartsen en huisartsen, zijn sinds 1 januari 2020 verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven. Vanaf 15 september 2021 wordt de volgende stap gezet in de digitalisering. De patiënt kiest dan of hij/zij een bewijsstuk van het elektronisch voorschrift wenst en kan ook zonder bewijsstuk een geneesmiddel afhalen in de apotheek.

Wat verandert er vanaf 15 september 2021?

Vanaf 15 september treedt de volgende stap van de dematerialisatie van het elektronisch voorschrift in voege. Geeft de patiënt aan dat hij/zij geen papieren bewijs wil? Dan zijn voorschrijvers niet meer verplicht om ‘Het bewijs van elektronisch voorschrift’ af te drukken en mee te geven aan de patiënt. Het is dan wel de taak van de voorschrijver om de patiënt goed en volledig te informeren over de mogelijkheden.

Hoe voorgeschreven geneesmiddelen afhalen zonder papieren bewijsstuk?

De apotheker zal via zijn apotheeksoftware toegang hebben tot alle openstaande voorschriften van de patiënt om deze correct te kunnen afleveren. De apotheker kan deze raadplegen na het inlezen van de eID van de patiënt. Het verdere verloop van de aflevering van een elektronisch voorschrift blijft ongewijzigd.

Een andere optie voor de patiënt is om het bewijsstuk digitaal op te vragen via een patiëntenplatform, zoals Helena. Alle opgemaakte voorschriften verschijnen namelijk automatisch in het Helena-account van de patiënt. Zo behoudt die toch het overzicht van de beschikbare voorschriften en ook andere medische documenten.

Wat is Helena?

Helena is een gratis Belgisch online gezondheidsplatform dat in 2019 gelanceerd werd. Het platform komt tegemoet aan de nood om als patiënt op een veilige en GDPR-conforme manier online gegevens te delen en te communiceren met zorgverleners. Helena speelt in op de nieuwste trends en wetswijzigingen binnen de gezondheidssector. Iedere dag verwelkomen we iets meer dan 1.500 nieuwe Helena gebruikers.

👉Ontdek Helena nu!

Wat betekent dit voor jouw patiënt?

Voor veel patiënten zal het optioneel worden van het papier een grote impact hebben op het beheer van hun medicatie. Naast het portaal mijngezondheid.be biedt het patiëntenplatform Helena hier een ideale digitale oplossing.

De patiënt kan zich eenvoudig registreren op Helena via bv. de ItsMe app. Na inloggen ziet de patiënt alle openstaande voorschriften en kan hij/zij een voorschrift (maar ook OTC, cosmetica,…) in één klik reserveren bij zijn apotheek. Van zodra de bestelling kan afgehaald worden, krijgt de patiënt een melding in Helena en/of een e-mail.

Nieuwe call-to-action