Zo bescherm je jouw medische gegevens tegen ransomware

Britt Marlier
Jun 2, 2021 9:15:00 AM
2 min leestijd
Steeds meer bedrijven – ook zorginstellingen – worden getroffen door ransomware. Bjorn Van Londerzeele, Quality & Compliance Manager bij Corilus, legt uit hoe je jouw kostbare medische data beschermt tegen cybercriminelen.
 

Wat is ransomware?

Ransomware is een speciaal type malware, wat een samenstelling is van de Engelse termen ‘malicious’ (kwaadwillig) en ‘software’. Met ransomware encrypteren cybercriminelen de data in je softwaresysteem, ze sluiten ze op in een soort van kluis. Om weer toegang te krijgen tot je gegevens moet je losgeld – in het Engels: ‘ransom’ – betalen.
 
Wat gebeurt er als cybercriminelen je data achter slot en grendel steken? Apotheker Geert Smans vertelt over de gevolgen voor zijn apotheek.

Beter voorkomen dan genezen 

Bjorn: “Dat veel zorginstellingen tegenwoordig het slachtoffer worden van ransomware is geen toeval. Medische data zijn namelijk kritiek. Cybercriminelen kunnen er dus veel geld voor vragen. De hackers betalen om zo snel mogelijk je data terug te krijgen is verleidelijk, maar is geen goed idee. Zo hou je deze malafide praktijken immers in stand.”
 
“Omdat je je gegevens moeilijk op een andere manier zal terugkrijgen, is je medewerkers sensibiliseren een belangrijk verdedigingsmechanisme. Ransomware kan immers via om het even welke gebruiker binnendringen in je systeem. Op een simpele link klikken of naar een verkeerde website surfen kan al voldoende zijn om ten prooi te vallen aan de hackers.”
 
“Hackers betalen is geen goed idee, want zo hou je deze malafide praktijken in stand” – Bjorn Van Londerzeele, Quality & Compliance Manager Corilus

Dé oplossing: beveiliging en data in de Cloud

Bjorn: “Naast preventie is ook een optimale bescherming van je software essentieel. Zorg dat je systeem altijd up-to-date is en investeer in een sterk antivirusprogramma. Dat zijn twee cruciale voorzorgsmaatregelen waarmee je het hackers een stuk moeilijker maakt. Al bieden ze zeker geen garantie dat je gegevens veilig zijn.”
 
Is er dan geen enkele manier om je data beter te beschermen tegen ransomware? “Toch wel”, zegt Bjorn. “Via online back-ups dupliceer je je gegevens en sla je ze op een veilige manier op in de cloud. Aangezien die kopieën extern bewaard worden, zijn ze niet bereikbaar als hackers toch je software binnendringen en kan je snel weer aan de slag.”
 
“Via online back-ups dupliceer je je gegevens en sla je ze op een veilige manier op in de cloud” – Bjorn Van Londerzeele, Quality & Compliance Manager Corilus
 
Zijn je data in de cloud dan wel veilig voor cybercriminelen? Bjorn: “Werk je samen met een erkende cloudprovider, dan mag je vrij gerust zijn dat je gegevens in goede handen zijn. Die bedrijven doen enorme investeringen in online veiligheid en bieden je een erg professionele omgeving voor dataopslag.”
 
 
 
ebook-woonleefplan-zorgleefplan
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.