Welke voordelen heeft digitalisering in woonzorgcentra?

Regis Verschueren
Jan 10, 2020 10:54:00 AM
2 min leestijd

Ook in woonzorgcentra maakt de papiermolen plaats voor digitale processen en tools. De zesde staatshervorming heeft hierbij voor een extra impuls gezorgd. Maar waar begin je precies te digitaliseren binnen jouw woonzorgcentrum? En welke voordelen zijn er juist?

Zoals je ongetwijfeld weet, moet het opname- en facturatieproces in woonzorgcentra sinds de zesde staatshervorming digitaal verlopen. Sinds 1 april 2019 is digitale facturatie van de basistegemoetkoming aan de zorgkassen verplicht. Al het laatste nieuws rond eWZC Fin lees je hier.

Digitaal is het nieuwe normaal

De digitalisering van je processen heeft uiteraard tal van voordelen. Je kan alle informatie in één keer centraal opslaan, consulteren en doorgeven – en dat geeft nieuwe zuurstof aan verschillende processen. Daarbij denken we vaak instinctief aan administratieve efficiëntiewinsten, maar ook de zorgprocessen hebben hier baat bij – waarover meteen meer.

Interne voordelen van digitale platformen

Wie digitalisering zegt, zegt platform. Dat verzamelt en verwerkt niet alleen verschillende informatiebronnen, maar maakt ze ook aanschouwelijk voor zorgverstrekkers. Die info is bovendien altijd en overal beschikbaar en aanpasbaar, vanuit verschillende apparaten en platformen. Gevolgen? Je kan processen makkelijker op elkaar afstemmen, het personeel kan efficiënter werken, en de werkdruk vermindert. Met andere woorden: de zorgrelatie komt terug centraal.

Van kapitaal belang op zo’n digitaal platform is dat elke zorgverlener een compleet en overzichtelijk beeld krijgt over de gezondheids- en welzijnstoestand van elke resident. Dat moeten ze bovendien makkelijk kunnen updaten en met elkaar delen. Een digitaal bewonersdossier, dus. Dat bevat onder meer de registratie van zorg- en medicatieronde (actief dossier), de specifieke informatie per resident (passief dossier), de administratieve gegevens en agenda van de resident.

Een digitaal platform levert deze voordelen op:

  • Je vermijdt foutieve registraties door parameters in te stellen (bijvoorbeeld een minimum- en maximumgrens).
  • Je kan snel en eenvoudig taken tussen (hoofd)verpleegkundigen en zorgkundigen verdelen.
  • De interne communicatie verloopt veilig en zonder misverstanden.
  • Een sterk digitaal platform is ook offline beschikbaar (als de wifi het laat afweten).

Zijn er ook extern pluspunten?

Intern alle radartjes vlot digitaal laten samenwerken is stap één. Maar naast je eigen personeel komen nog heel wat andere zorgverleners van verschillende disciplines in contact met je woonzorgcentrum. Denk maar aan de eerste lijnen: de huisarts, apotheker, specialisten en verpleegkundigen van de partnerziekenhuizen.

Ook die communicatie en samenwerking kan digitaal en (dus) beter. Want voor de patiënt is het vaak van levensbelang dat de medische informatie correct en up-to-date is. De tijdswinst krijg je er als bonus bij.  

Stapsgewijze innovaties

De woonzorgcentra moeten zich opnieuw uitvinden om klaar te zijn voor de aanstormende technologie. Want het gaat snel: VR, domotica, beacon-technologie, instrumenten waarmee patiënten zelf kunnen meten en monitoren, noem maar op. Stap voor stap kan je echter al veel doen. De ontwikkeling van een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) binnen je woonzorgcentra is alvast een goeie eerste zet: zo maak je alvast ruimte en plaats voor betere zorg en zinvol, werkbaar werk.

Ook daarna zal de gehele organisatie nog inspanningen moeten leveren. Digitale vaardigheden aanleren aan alle personeelsleden, bijvoorbeeld, zal een investering in opleiding en ondersteuning vergen. Uit onderzoek blijkt daar nog wat werk aan de winkel is. Eventueel kan een digitale zorgplanning in je woonzorgcentrum helpen.

Al die stappen leiden uiteindelijk naar meer efficiëntie, minder rompslomp en meer tijd voor kwalitatieve zorg. Ons e-book 'Hoe zorg en digitalisering hand in hand gaan in je woonzorgcentrum' helpt je alvast op weg.

 Wie is Corilus?

Onze missie is bijdragen aan een betere manier van werken binnen woonzorgcentra via digitalisering en technologie. Dat doen we onder meer door je te informeren en inspireren met verhalen, tips en inzichten. Op de hoogte blijven? Volg dan onze blog en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

Gratis ebook - Ontdek hoe zorg en digitalisering hand in hand gaan

Ook interessant:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.