Vijf tips voor het beveiligen van uw patiëntgegevens

Als zorgverstrekker werkt u dag in dag uit met patiëntgegevens. Een goede IT-beveiliging is cruciaal. Alleen hiermee kan u de privacy van uw patiënten waarborgen.

Uit ervaring blijkt echter dat niet alle praktijken de nodige voorzorgen nemen. Terwijl u uw praktijkruimte elke avond goed afsluit, blijven de digitale deuren soms openstaan voor ongewenst bezoek, met alle gevolgen van dien.

We geven u graag enkele tips om ervoor te zorgen dat al uw gegevens veilig zijn. 

Tip 1: Uw besturingsprogramma steeds up-to-date

Werkt u met oude software of met een verouderd besturingsprogramma zoals Windows 7? Zorg dan snel voor een update! Voor deze verouderde programma’s worden binnenkort geen veiligheidsupdates meer aangeboden, waardoor u niet langer beschermd bent tegen virussen en spyware. Dit kan leiden tot veiligheidslekken.  

Heeft u nog computers met Windows 7? Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Wij brengen uw IT-infrastructuur in kaart en geven u graag advies op maat van uw praktijk. We controleren ook meteen met welke besturingssystemen uw meetapparatuur compatibel is. Indien uw besturingssysteem een upgrade nodig heeft, check zeker de performantie van uw hardware om traagheid tegen te gaan. 
Meer info over het einde van de ondersteuning van Windows 7 leest u hier.

Tip 2: Vergeet uw virusscanner niet

Een goede virusscanner is onmisbaar. Om u te beschermen tegen de nieuwste virussen en spyware en ervoor te zorgen dat niemand mee kijkt op uw netwerk, is het primordiaal dat uw virusscanner up-to-date is.  

Corilus kiest voor een maximale bescherming van uw gegevens en stelt de OfficeScan van Trend Micro voor. Een specifieke anti-virus software die op CareConnect is ingesteld. OfficeScan van Trend Micro controleert uw computer dagelijks op virussen, of zelfs meermaals per dag. Nieuwe virussen worden meteen ontdekt en uitgeschakeld. De virusscan gebeurt automatisch op de achtergrond terwijl u verder werkt. De beveiliging die Trend Micro u biedt, is veel beter dan wat een gratis product u kan bieden.

Tip 3: Veilig inloggen, ook op verplaatsing

Gebruikt u als zorgverstrekker een software die het mogelijk maakt om vanaf een andere locatie in te loggen op het netwerk. Zorg dan steeds voor een goede inlognaam en een onvoorspelbaar wachtwoord. 

Online-veiligheidCorilus zorgt ervoor dat ook de deuren van uw patiëntendossier beveiligd zijn. Inloggen doet u met uw eID of dankzij het MFA systeem (of multi-factor authenticatie) met een persoonlijk e-mail adres, SMS verificatie en zelf gekozen 5-cijferige pincode. 

 

 

Tip 4: Back-up, back-up en nog eens back-up

Graag wijzen we u ook op het belang van een goede back-up. U weet dat uw data kostbaar zijn, onbetaalbaar zelfs! Geen nood. Corilus zorgt steeds voor een continue en veilige back-up van uw patiëntengegevens via CareConnect, conform de GDPR-regelgeving. Maar denkt u ook af en toe aan uw persoonlijke documenten die lokaal op uw pc staan? Facturatiedocumenten voor de boekhouding, vakantiefoto's en filmpjes? Velen denken dat er automatisch een back-up genomen wordt van alle bestanden, maar dat is in werkelijkheid niet altijd het geval. Het zal geen verrassing zijn: ook uw back-upsoftware dient altijd up-to-date te zijn. 

Op vraag van onze gebruikers stelt Corilus binnen haar Security Pack ook graag  Online Backup voor. Online Backup is een back-updienst die uw gegevens opslaat in datacenters in België en de beschikbaarheid van uw bestanden verzekert, ongeacht wat er gebeurt met uw IT-tools. Dankzij de driedubbele bescherming online, worden uw gegevens zeer snel gerecupereerd en kan u gerust zijn.

Tip 5: Is uw EMD up-to-date?

Tot slot is het uiteraard belangrijk dat ook uw online patiëntendossier up-to-date is. Er worden steeds werken 'onder de motorkap' uitgevoerd die belangrijk zijn voor de snelheid en performantie van uw systeem. Zorg er steeds voor dat u met de laatste versie van uw EMD werkt om over de nieuwste aanpassingen en functionaliteiten te kunnen beschikken.

Corilus biedt steeds een update aan vanuit uw medische software.  Zo bent u zeker dat u steeds met de nieuwste versie aan de slag bent.

 Klik hier voor meer info op maat van uw praktijk. Wij adviseren u graag!

Corilus Security Pack