Hoe gebrekkige software tot meer medicatiefouten kan leiden

De meest gemaakte fouten onder zorgverleners zijn en blijven medicatiefouten. Om deze zoveel mogelijk uit te sluiten, is preventie cruciaal. Uit recent onderzoek in Nederland blijkt nu ook dat de performantie van je software eveneens een belangrijke impact heeft.

Uit een verkennend ‘usability’-onderzoek door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Amsterdam UMC blijkt dat gebruiksonvriendelijke computersystemen voor het bijhouden van patiëntinformatie tot fouten in voorschriften kunnen leiden.  

Zo zouden waarschuwingen rond de wisselwerkingen met andere medicijnen of verkeerd gekozen doseringen niet altijd goed leesbaar zijn op een beeldscherm. Ook de selectie van een correct medicijn uit een lijst met medicijnnamen wordt niet overal makkelijk bevonden.

De oorzaak: een samenkomst van factoren

Belangrijke kantlijn: uit het onderzoek werd niet duidelijk hoe vaak gebruiksonvriendelijke systemen tot medicatiefouten leiden. Artsen en apothekers moeten een gemaakte fout weliswaar vastleggen en beschrijven op een daarvoor voorzien Portaal voor Patiëntveiligheid, maar die meldingen bevatten vaak onvoldoende informatie om de oorzaak toe te wijzen aan het IT-systeem.

New call-to-action

Vermoed wordt dat de oorzaak in een combinatie van factoren zit. Zo spelen ook de hoge werkdruk en het mogelijke gebrek aan computerervaring een bepalende rol.

De onderzoekers van het RIVM en Amsterdam UMC hebben 186 meldingen uit 2018 en 2019 onderzocht. Hieruit kwamen zo’n 275 usability-problemen naar voren verdeeld in 9 thema’s, waaronder patiëntidentificatie en de plaatsing van medicatieorders.
Lees hier het volledige onderzoek.


Hoe medicatiefouten vermijden?

Meer dan hét probleem, zijn IT-systemen natuurlijk nét een oplossing om medicatiefouten in de toekomst te minimaliseren. De onderzoekers sluiten hun rapport af met enkele aanbevelingen.

Eerst en vooral vinden ze het belangrijk dat zorgverleners informatie over medicatiefouten zoveel mogelijk met elkaar delen, om zo dezelfde fouten te vermijden of risico’s sneller te detecteren. Patiënten raden ze dan weer aan om al voor de aankoop en implementatie van software de usability uitvoerig te testen, bijvoorbeeld met een demo of virtuele tour.

Medicatiebewaking: voorkomen is beter dan genezen

Om zorgverleners medicatiefouten te helpen vermijden, hebben we bij Corilus onze software CareConnect General Practitioner uitgebreid met een module Medicatiebewaking.

Deze feature houdt rekening met geregistreerde aandachtspunten zoals allergenen en intoleranties, gecodeerde zorgelementen, labowaarden en actieve medicatie van patiënten. Zodra jouw CareConnect-software hiermee een interactie vindt, krijg je als arts een waarschuwing.

Geïnteresseerd? Vraag hier je gratis demo aan.

New call-to-action