Wijziging vergoeding analgetica vanaf 01/01/2022

Jouw patiënten met chronische pijn kunnen binnenkort genieten van een betere en eenvoudigere vergoeding van pijnstillers door een wijziging in de vergoeding van analgetica vanaf 1 januari 2022.

Zo’n 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van hun analgetica. Op dit moment gebeurt deze terugbetaling op basis van 2 verschillende systemen, met een verschillende impact op de prijs en op de duur van de toelating: ofwel via het Koninklijk Besluit van 2007, ofwel via Hoofdstuk IV van de farmaceutische specialiteiten.

Wijziging vergoeding analgetica vanaf 01/01/2022

Vanaf 1 januari 2022 vereenvoudigt deze vergoeding door ze enkel te behouden via Hoofdstuk IV. Deze wijziging heeft alleen gevolgen voor patiënten voor wie de toestemming voor terugbetaling beperkt is tot 1 jaar. Dat zijn de patiënten van wie de pijnstillers worden vergoed op basis van het Koninklijk Besluit van 3 juni 2007. Dit besluit is niet meer in voege vanaf 1 januari 2022.

Wat is het gevolg voor jouw patiënten?

Patiënten in het bezit van een machtiging van 1 jaar moeten voor 1 januari 2022 hun arts raadplegen zodat die een nieuwe toelating kan aanvragen bij hun ziekenfonds om zo de terugbetaling verder te zetten.

Zonder deze toelating, zal jouw patiënt geen recht meer hebben op terugbetaling vanaf 1 januari.

Opgelet!

De nieuwe goedkeuring is levenslang geldig.

Wat is het advies voor jou als apotheker?

Als een patiënt zich vanaf 1 januari 2022 aanbiedt in de apotheek, met een jaarlijkse machtiging afgeleverd in het kader van terugbetaling van analgetica voor patiënten met chronische pijn, is deze niet meer geldig.

Adviseer de patiënt vanaf vandaag om contact op te nemen met zijn of haar behandelende arts of met de arts die zijn of haar globaal medisch dossier beheert om zo een nieuwe machtiging van terugbetaling te bekomen op basis van het “Hoofdstuk IV van de geneesmiddelen”.

Lees alle info over deze wijziging op de RIZIV-website.

Benieuwd hoe onze software jouw apotheek kan ondersteunen en versterken? 

Lees er meer over op onze webpagina CareConnect Pharmacist en vraag er een demo of offerte aan.

Nieuwe call-to-action