6 vragen over de telematicapremie voor kinesisten

Als kinesist kan je via het RIZIV elk jaar rekenen op een tegemoetkoming van 800 euro in de kosten van de software waarmee je patiëntendossiers elektronisch beheert. Hoe werkt dat precies? 

1. Wat is de telematicapremie?

De telematicapremie voor kinesisten is een forfaitaire tegemoetkoming van 800 euro per jaar. Om de premie te kunnen ontvangen moet je aan een reeks van RIZIV-voorwaarden voldoen.

2. Aan welke voorwaarden moet je als kinesist voldoen?

Als kinesist kan je op de telematicapremie rekenen van zodra je aan deze voorwaarden voldoet:

• Hoofdactiviteit. Je activiteit als kinesist is ook je hoofdactiviteit.
• Voldoende verstrekkingen. Als kinesist haal je een minimum van 500 verstrekkingen per jaar. Dat aantal is gebaseerd op het tweede jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor je de telematicapremie aanvraagt. Voor nieuwe kinesisten geldt dit niet. Wie zich inschreef in 2017, 2018 of 2019 moet geen minimumactiviteit aantonen voor de premie van 2019.
• Overeenkomst. Je was als kinesist voor het volledige jaar toegetreden tot de RIZIV-overeenkomst (of je schreef je in de loop van het jaar voor het eerst in).
• Homologatie. De software die je gebruikt, moet gehomologeerd zijn door eHealth en aanvaard door de Overeenkomstencommissie Kinesitherapeuten - Verzekeringsinstellingen.

Wanneer je meerdere kinesisten samen dezelfde software gebruikt, heb je eveneens recht op de telematicapremie. Elke kinesist heeft dan afzonderlijk recht op de premie.

3. Hoe vraag je de premie aan?

Dat kan aan de hand van het aanvraagformulier van het RIZIV , welke je vanuit de software reeds ingevuld en ondertekend door Corilus kan afdrukken. Om te bewijzen dat kinesist je hoofdactiviteit is, voeg je een attest van je sociale verzekeringsfonds of van je werkgever toe (of van beide indien je een zelfstandige en loontrekkende activiteit combineert).

4. Wanneer vraag je de tegemoetkoming aan?

Voor de telematicapremie gelden twee deadlines. Wie al eerder een aanvraag indiende, moet zijn formulier doorsturen voor 31 maart. Die deadline is strikt: het RIZIV komt niet meer tussen bij aanvragen die vanaf 1 april in de bus vallen.

Wie vorig jaar geen aanvraag indiende, heeft meer respijt en moet het formulier doorsturen voor 30 september.

5. Op welk rekeningnummer betaalt het RIZIV de premie uit?

Het RIZIV betaalt de premie uit op het rekeningnummer dat je hebt doorgegeven via de MyRiziv-toepassing. Vergeet dus niet om dit nummer mee te delen in deze toepassing.

6. Wat kan ik doen met de telematicapremie?

De premie geldt als tegemoetkoming voor de aankoop van software. Het is een stimulans om je praktijk te digitaliseren. De software helpt onder andere het digitaal beheren van patiëntendossiers (de koppeling met eHealth, het verifiëren van de verzekerbaarheid) of het beheren van een online agenda.

CareConnect Physiotherapist

Om jou verder te kunnen helpen en ondersteunen in je dagdagelijkse werking, hebben we in samenwerking met kinesitherapeuten de software CareConnect Physiotherapist ontwikkeld.
De meest gestelde vragen over deze nieuwe applicatie hebben we voor jou gebundeld in een blogartikel: 5 vragen over de nieuwe applicatie CareConnect Physiotherapist.

Wil je al eens kennismaken met CareConnect Physiotherapist? Vraag dan een online demo aan. Zo krijg je te zien hoe deze software werkt en welke voordelen dit heeft voor jouw praktijk.

Hoe ontwikkel je een efficiënte kinesitherapiepraktijk - download de ebook.