Jouw kinesitherapiepraktijk in de cloud? Handig en veilig!

Software in de cloud is in het dagelijkse leven al een tijdje ingeburgerd. Jouw data op Google, Facebook of Netflix bevinden zich op een cloud server. Maar kan het ook voor jouw kinesitherapiepraktijk en hoe veilig is dat?

Cloud computing

'Cloud computing' is de informatietechnologie die via een netwerk toegang geeft tot gegevens, software en hardware. Dat netwerk is de Cloud: onderling aangesloten computers die een soort wolk van computers vormen.

Met cloud computing werken heeft voor jouw praktijk zowel technische, financiële als operationele voordelen. Op financieel vlak hoef je niet meer te investeren in eigen servers voor jouw praktijk. Je bespaart niet enkel op de aankoop, de installatie en het onderhoud ervan, maar ook op het energieverbruik.

Makkelijker werken

Naast de besparing op vlak van servers hoef je geen software meer aan te kopen, maar kan je die huren bij jouw leverancier. Dat is ook een technisch voordeel, want die leverancier zal de software updaten. Bovendien kan je rekenen op automatische dagelijkse back-ups. Het verdwijnen van die zorgen komt bovenop voordelen die jouw werk elke dag wat makkelijker maken. Kinesisten die bijvoorbeeld op meerdere locaties werken kunnen mits een internetverbinding overal de nodige gegevens raadplegen of aanvullen.

Specifieke voordelen voor kinesisten

Het zijn voordelen die zich niet enkel beperken tot applicaties waarmee je de zorgverlening van jouw praktijk beheert. Ook boekhouders bijvoorbeeld maken meer en meer de overstap naar cloud toepassingen. Maar daarnaast bieden specifieke applicaties voor kinesitherapeuten heel wat mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren van de zorg die je aanbiedt. Voorbeelden zijn het gebruik van een online agenda, het raadplegen van kinesitherapeutische dossiers, automatisch de verzekerbaarheid van patiënten controleren of veilig communiceren via systemen als de eHealthbox.

Is het veilig?

Wie inzet op digitalisering, stelt zich ook de vraag wat dat betekent voor de bescherming van de gegevens van je patiënten. Algemeen is de beveiliging via cloud sterker dan die van een grote kast vol met patiëntenfiches. Wie gegevens wil raadplegen, moet kunnen inloggen op jouw computer en zich vervolgens ook nog kunnen identificeren in de cloud applicatie.

Bovendien draaien deze applicaties in Cloud infrastructuren die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Ze worden opgezet door gespecialiseerde Cloud partners zodat er geen onduidelijkheid is over waar jouw gegevens zich precies bevinden, wie ervoor verantwoordelijk is, en welke garanties bij problemen worden geboden.

Wie zeker wil zijn, raden we aan om na te gaan of je pakket in orde is met de GDPR-regelgeving en beschikt over de nodige certificering voor informatiebeveiliging.

Werken met een cloud applicatie 

Werken met een cloud applicatie is een prima vertrekpunt voor kinesisten die wensen te investeren in de digitalisering van hun praktijk. Als therapeut hoef je niet meteen je hele manier van werken om te gooien, maar ontdek je wel meteen hoe de toepassingen voor tijdswinst zorgen. Bovendien kan je hiervoor jouw telematicapremie voor gebruiken.

 

 Hoe ontwikkel je een efficiënte kinesitherapiepraktijk - download de ebook.