Bedanken en inspireren op de Wereld Kinesitherapie Dag

Wereld Kinesitherapie Dag vindt elk jaar plaats op 8 september. Op die dag plaatst de World Confederation for Physical Therapy de inzet van kinesitherapeuten wereldwijd in de schijnwerpers. Een dag dus om alle kinesisten te bedanken voor hun inzet. En hen te inspireren om hun harde werk te blijven volhouden.

Wereld Kinesitherapie Dag is een goed moment voor kinesisten over heel wereld om het bewustzijn te vergroten over de cruciale bijdrage die het beroep levert aan het welzijn en de mobiliteit van patiënten. Want de focus op de patiënt is voor elke kinesist de absolute prioriteit.

Maar bij het runnen van een kinesitherapiepraktijk komt heel wat kijken. Naast eerstelijns zorgverlener ben je ook eindverantwoordelijke voor het managen van je onderneming. De administratieve rompslomp bij het verwerken van patiëntgegevens, communicatie met patiënten en collega zorgverleners, facturatie, ... neemt heel wat tijd in beslag. Digitalisatie via technologie kan je hierbij helpen en jouw kinesitherapiepraktijk ondersteunen.

De digitalisering van de kinesitherapie

Hoe kan je jouw kinesitherapiepraktijk efficiënt beheren via technologie met de juiste aandacht voor je patiënten en je zaak? Een overzicht.

De digitalisering van de relatie met je patiënten

Kinesisten staan bekend om hun manuele therapie technieken, maar ze gebruiken meer en meer digitale technieken om hun patiënten te ondersteunen voor, tijdens en na hun revalidatie. Weg met de pen en papieren oefenschema’s. Nu mailen ze oefeningen door naar patiënten in de vorm van blogartikelen en instructievideo's. Of zetten deze online op hun website en social media kanalen. De zorgrelatie krijgt dus een digitale invalshoek.

Maar patiënten zijn moderne, goed geïnformeerde en veeleisende klanten die van jou ook een digitale administratie verwachten omdat ze dit gewoon zijn op andere gebieden zoals bankieren, boodschappen doen en reizen boeken. Hoe ga je hiermee om?

Patiënten aantrekken en behouden

Het is moeilijk te voorspellen wanneer een patiënt een behandeling nodig heeft en zich komt aanmelden bij jouw praktijk. En eens gerevalideerd, is het afwachten of deze patiënt ooit nog terugkomt naar jou voor een toekomstige behandeling. In ieder geval hoop je dat je patiënten positief over jouw praktijk praten om nieuwe klanten aan te trekken. Als kinesitherapeut moet je dus werken aan jouw ‘merk’ om patiënten aan te trekken en te behouden. We geven je een aantal tips.

Efficiënter werken via een online afsprakenagenda

Gevonden worden is de start, bereikbaar zijn is essentieel. De moderne e-patiënt wil op elk moment van de dag (of nacht) snel en makkelijk afspraak kunnen vastleggen. En dat lukt niet als je alleen telefonisch en via mail bereikbaar bent. En een fysieke 24/7 beschikbaarheid is onmogelijk natuurlijk.

Bovendien wil jij baas zijn over jouw agenda en de controle behouden. Niets zo erg als patiënten die niet komen opdagen of op het allerlaatste moment hun afspraak afbellen. Dit kost je op jaarbasis een paar duizend euro’s. Lees hieronder wat de voordelen van een online afsprakenagenda zijn en leer hoe je ‘no shows’ vermijdt in jouw praktijk.

De digitalisering van jouw kinesitherapiepraktijk 

Langs de andere kant is jouw kinesitherapiepraktijk een zaak die je moet managen en daar komt heel wat bij kijken. Belangrijk dus om je zaak zo efficiënt mogelijk te beheren op financieel, commercieel en administratief gebied. Digitale technologie kan jou hierbij ondersteunen.

Maar digitaliseren is makkelijk gezegd natuurlijk. Want het vraagt een wat andere manier van werken, een inverstering van tijd en geld en motivatie van jou. Belangrijk is dat je zo’n verandering goed voorbereidt en zorgt dat je goed geïnformeerd bent. Zo vermijd je alvast een aantal misverstanden.

De voordelen van een digitale praktijk

Het grote voordeel van digitaal praktijkbeheer is dat alles op één plaats komt te staan. Jouw administratie, communicatie, patiëntendossiers en diagnostische registraties gebeuren in de medische software en die staat in de cloud. Zo is je data altijd en via elk van je toestellen beschikbaar. Handig als je werkt in jouw of meerdere praktijken, thuis en op locatie. 

Jouw telematicapremie slim investeren 

Natuurlijk vraagt digitalisatie een bepaalde investering. Kies daarom je softwarepakket zorgvuldig uit en ga voor één die gehomologeerd is. Zo kan je als geconventioneerde kinesist de aankoop hiervan financieren met je telematicapremie. 

Conclusie

De digitalisatie van je kinesitherapiepraktijk is essentieel om mee te zijn met de toekomst van vandaag en de verschillende actoren hierbinnen:

E-patiënt

De consument die zelf een grote invloed wil hebben in zijn of haar medische zorg, voornamelijk door zichzelf op voorhand te informeren over zijn of haar toestand, de medische aandoeningen en mogelijke oplossingen hiervoor met behulp van zoekmachines, social media en andere digitale hulpmiddelen zoals wearables en activity trackers.

EHealth

De elektronische dienstverlening en informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg, met respect voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het medisch beroepsgeheim.

Jij als zorgverlener en ondernemer

Om zo jouw eigen zaak efficiënt te runnen met aandacht voor de zorgrelatie met jouw patiënten.

Software door en voor kinesisten

Om de digitalisering van jouw kinesitherapiepraktijk te versnellen en versterken, ontwikkelden we CareConnect Physiotherapist in samenwerking met kinesisten. CareConnect Physiotherapist bevat medische software en administratieve software om jou te ondersteunen als zorgverlener maar ook als zelfstandige bij het runnen van jouw zaak. 

Benieuwd naar deze nieuwe applicatie?

Hoe ontwikkel je een efficiënte kinesitherapiepraktijk - download de ebook.