Een van dé hersenbrekers voor thuisverpleegkundigen in spe: start ik solo of in een groepspraktijk? Wij vroegen aan Kris America hoe het is om in een groep te werken. "Als ik er even tussenuit wil, kan ik altijd op mijn collega's rekenen."
Kris: "Vroeger werkte ik op de afdeling intensieve zorgen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Ik deed mijn job graag, maar ik droomde ook van mijn eigen praktijk. In 2014 nam ik een ronde over van een thuisverpleegkundige die ermee ophield. Haar collega werd mijn collega en de rest is geschiedenis."
"Vandaag is ons team een pak groter: 6 voltijdse verpleegkundigen en 1 deeltijdse zorgkundige. We werken in 4 rondes: van 7 uur 's ochtends tot 1 uur 's middags en 2 avondrondes van half 5 tot 8 uur 's avonds. Op een volledige dag doen we allemaal samen rond de 80 huisbezoeken."
Kris: "Als thuisverpleger moet je altijd voor je patiënten klaarstaan. In een groep kan je het werk beter verdelen en af en toe een moment voor jezelf nemen. Als ik eens op verlof wil of vrijaf wil nemen in het weekend, dan vraag ik aan een collega om in te springen. Je staat er dus nooit alleen voor."
"Het is een enorme geruststelling dat je niet het hele jaar door 7 op 7 paraat moet staan."
Kris America, zelfstandig thuisverpleegkundige
Leestip!
* Hoe sluit je aan bij een bestaande solo- of groepspraktijk?
Kris: "Toen ik de praktijk oprichtte, heb ik eerst enkele administratieve zaken in orde gebracht. Ik heb een Riziv-nummer aangevraagd en de nodige verzekeringen afgesloten. Niet veel later heb ik een boekhouder onder de arm genomen voor het financiële plaatje. Daarnaast moet je natuurlijk al je materiaal aankopen en investeren in een wagen."
"In het prille begin deed ik mijn boekhouding en tarifering zelf, maar dat soort werk besteed je beter uit. Zo kan je meer focussen op de zorg van je patiënten."
Kris America, zelfstandig thuisverpleegkundige
Leestip!
* Welke kosten zijn er bij het opstarten en beheren van een solopraktijk?
* Welke kosten zijn er bij het opstarten van een groepspraktijk?
Kris: "Ik heb een groepsnummer bij het RIZIV, van mijn zaak. De collega's werken onder dat nummer en van daaruit krijgt iedereen zijn deel uitbetaald."
Leestip!
Kris: "Toen ik begon, deelde ik flyers uit in de regio. Maar de beste manier om nieuwe patiënten aan te trekken, is toch nog altijd mond-tot-mondreclame. Als patiënten je kennen en tevreden zijn van je werk, verwijzen ze je sneller door naar familie, vrienden of kennissen. Zo gaat je naam bijna vanzelf als een lopend vuurtje rond. Nu hebben we zelfs zoveel patiënten dat we soms aanvragen moeten weigeren."
"Zodra je voldoende patiënten hebt, moet je minder actief op pad gaan om reclame te maken en vooral onderhouden wat je hebt opgebouwd."
Kris America, zelfstandig thuisverpleegkundige
"Soms verwijzen de huisartsen uit de regio ook patiënten door. Het maakt slechts een klein deel van de aanvragen uit, maar het is wel mooi meegenomen."
Als zelfstandig thuisverpleegkundige, of je nu deel uitmaakt van een solo- of groepspraktijk, is een efficiënt beheer van je administratie essentieel.
"Alle collega's kunnen hun zegje doen over de planning en aangeven wanneer ze vrijaf willen nemen. Die aanpak werkt heel goed."
Kris America, zelfstandig thuisverpleegkundige
Kris: "De boekhouding besteed ik volledig uit, tariferen doe ik voor een deel zelf. De planning doen we allemaal samen. Elke maand komen we bij elkaar om de planning van de maanden daarop te maken. We overlopen dag per dag en iedereen geeft aan wanneer ze vrijaf willen nemen."
Ontdek net als Kris de software CareConnect Nurse!