Ook verplicht voor artsen: minstens 1 elektronische betaalmethode

Vanaf 1 juli 2022 zijn Belgische ondernemingen, waaronder ook alle beoefenaars van een vrij beroep, dus ook artsen, verplicht om minstens één elektronische betaalwijze aan te bieden aan klanten of patiënten. Gemakkelijk: onze CareConnect GP software is hier intussen al op voorzien.

Meer weten over de nieuwe betaalmogelijkheid binnen CareConnect? Herbekijk de webinar van 5 mei

Wat verandert er?

Volgens de Belgische wetgeving moeten alle ondernemingen vanaf 1 juli 2022 minstens één oplossing aanbieden waarmee hun klanten elektronisch kunnen betalen. Hierbij gaat het niet enkel om ondernemingen in de gebruikelijke zin van het woord, maar onder andere ook om vrije beroepers zoals artsen.  

De regeling heeft als doel om betalingsprocessen te vergemakkelijken, zowel voor klanten en patiënten als handelaars, en daarbij fraude te vermijden. De verplichting kadert in het fraudebestrijdingsplan van Vincent Van Peteghem, minister van Financiën. 

Welke elektronische betaalmiddelen zijn mogelijk?

De opties zijn zeer ruim: je mag namelijk zelf kiezen uit alle oplossingen die op de markt beschikbaar zijn. Het gaat dus niet enkel om betaalterminals zoals Bancontact. Zo zijn contactloze betalingen via smartphone of smartwatch zoals Payconiq of Apple Pay ook een mogelijkheid, net als een betaling via overschrijving.

Opgelet: cryptomunten, maaltijd-, eco- en consumptiecheques worden voorlopig niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd. Het is bovendien ook niet toegestaan om bijkomende kosten aan te rekenen wanneer klanten elektronisch betalen.

Moeilijk te implementeren? Gelukkig niet!

payconiq_by_Bancontact-logo-app-pos-shadowHet elektronische betaalsysteem Bancontact Payconiq is al geïntegreerd in CareConnect. Op die manier voldoe je dus meteen aan de wetgeving zonder zelf iets te moeten ondernemen.

Meer weten over Payconiq in CareConnect? Neem een kijkje op de pagina Elektronische facturatie voor huisartsen.

Ik wil Payconiq activeren

 

Meer weten over de nieuwe betaalmogelijkheid binnen CareConnect? Herbekijk de webinar van 5 mei