“Online back-ups zijn dé manier om je data te beschermen”

Geert beleefde zijn ergste nachtmerrie: hackers blokkeerden de gegevens van de apotheek, die hij uiteindelijk allemaal verloor. Sindsdien maakt Geert dagelijks drie online back-ups van zijn data.

Wie is Geert Smans?

Geert Smans werkt al sinds 1997 met software van Corilus: eerst in zijn eigen apotheek, sinds 2003 bij apotheek Verheggen onder de kerktoren in Balen.

Software op slot 

“Ik herinner het me nog alsof het gisteren was”, doet Geert zijn verhaal. “Mijn vrouw en ik waren op skireis in het buitenland. Plots belde een medewerker me op met de melding dat “al onze gegevens geblokkeerd” waren. Hackers hadden onze software op slot gegooid en we moesten een hoge som bitcoins betalen om weer toegang te krijgen. Ik kon de ernst van de situatie moeilijk inschatten – cybercriminaliteit was toen nog vrij nieuw in onze sector – maar na de middag zou ik meer nieuws krijgen.”

“Toen ik mijn collega later opnieuw aan de lijn kreeg en vroeg of het probleem opgelost was, antwoordde ze “ja en nee”. De software was opnieuw geïnstalleerd en toegankelijk, maar alle gegevens waren weg. Back-ups hadden we niet ... Ik kan je verzekeren: dan verdwijnt de grond even onder je voeten. Ik stond te trillen op mijn benen en moest de skilift nemen om veilig van mijn berg te raken.”

“We hadden geen back-ups, we waren alles kwijt. Dan verdwijnt de grond even onder je voeten.” – Geert Smans, apotheek Verheggen
 

Weg gegevens, weg inkomsten

“We pakten meteen onze koffers en verlieten halsoverkop het skigebied. Na een hele nacht rijden kwamen we ’s ochtends aan in België. We hadden het losgeld niet betaald, maar bleven dus achter met een leeg programma. Ik heb toen nog twee nachten niet geslapen en zoveel mogelijk informatie teruggezet in ons systeem, maar onze patiënten- en tarificatiegegevens waren we onherroepelijk kwijt. We verloren ook enkele tienduizenden euro’s inkomsten die we normaal pas op het einde van de maand ontvangen via de ziekenfondsen.”

“Gevaar voor de privacy van onze klanten was er gelukkig niet. Onze data waren geblokkeerd, maar niet gestolen. De meeste klanten toonden ook begrip toen we hun gegevens opnieuw opvroegen, maar sommigen vonden het niet kunnen dat ze het tegoed op hun kortingskaart kwijt waren, al kon dat hoogstens 15 euro zijn. Een extra consequentie waar we weinig aan konden doen.”

“Ik bracht ook de farmaceutische inspectie op de hoogte, want om fraude te vermijden moet je als apotheker bijhouden welke geneesmiddelen bij jou over de toonbank gaan. Maar ook die gegevens waren weg. De vrouw die ik aan de lijn kreeg, zei dat ik verantwoordelijk was voor de geneesmiddelen die via mijn apotheek gepasseerd waren en dat ik mogelijk in de problemen zou komen.”

“Naast patiënt- en tarificatiegegevens waren we ook enkele tienduizenden euro’s onherroepelijk kwijt.” – Geert Smans, apotheek Verheggen
 
Wil je meer info over hoe je het informaticasysteem van jouw apotheek het best kan beveiligen?

👉 Check onze security pagina voor apothekers of bestel ineens jouw Security Check!

Wees cybercriminelen te snel af

“Eens we onze stock weer hadden ingevoerd, alle bestelmodules in orde hadden gezet en via de tarificatiedienst een deel van de patiëntengegevens gerecupereerd hadden, waren we weer klaar voor de dienst. We zorgden voor extra databeveiliging en investeerden vooral in back-ups op drie verschillende plekken in de cloud. Ik krijg nu elke ochtend drie mails met de melding dat onze gegevens succesvol opgeslagen zijn. Ontbreekt er een mailtje, dan gaan er meteen alarmbellen af en werk ik pas verder wanneer ik de oorzaak ken.”

Leestip!

➡️ Cyber security in je apotheek: 5 tips om je software & data te beschermen

“Helemaal gerust zal ik nooit meer zijn, vrees ik. Wie met software werkt, moet altijd waakzaam zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de stroper altijd sneller is dan de boswachter. Cybercriminelen zullen altijd wel iets nieuws vinden om ons te bestoken. Voor een virus dat je niet kent, kan je geen vaccin ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor online virussen: ook daartegen kan je je moeilijk wapenen. Daarom zijn veilige back-ups dé manier om je data te beschermen.

Geen zin om er zelf aan te beginnen? Dan kan je rekenen op Corilus!

Pharma security actie

Via de Corilus Security Check licht onze expert jouw IT-installatie en lijst hij de verschillende risico's en suggesties op.

10% korting voor klanten & 20% korting voor Gold / Premium klanten.
De vermelde kortingen zjn enkel geldig op werkuren. Actie geldig bij bestellingen voor 30/06/2023.