4 redenen waarom je vandaag als arts een website nodig hebt

De medische wereld digitaliseert in een razend tempo. Patiënten gaan daarin mee. Ze gaan er zelfs van uit. Zo is een eigen website voor huisartsen, specialisten en groepspraktijken allang geen overbodige luxe meer. Bovendien plukt je praktijk zelf ook algauw de vruchten van een online aanwezigheid. Maarten Van Iseghem, de oprichtende kracht achter onze service voor medisch telesecretariaat en websitebeheer Ringphone, zet 4 pro’s op een rij. 

1. Je bereikt nagenoeg al je patiënten snel én persoonlijk

“Vroeger werden websites vooral gezien als een manier om meer naambekendheid te verwerven”, steekt Maarten van wal. “Iets wat huisartspraktijken niet per se nodig hebben. De patiënt weet hen immers altijd wel te vinden. Maar een online aanwezigheid draait tegenwoordig om zoveel meer. Zo zijn websites een gebruiksvriendelijk en tijdsefficiënt medium waarmee je snel heel veel patiënten bereikt om essentiële informatie bekend te maken. Denk vandaag bijvoorbeeld aan de snel veranderde richtlijnen rond COVID-19, aan de komst van een nieuwe HAIO, een patiëntenstop of praktische afspraken rond raadplegingen, huisbezoeken, bereikbaarheid, wachtdiensten, attesten, formulieren, bepaalde behandelingen bij specialisten enzovoort.”  

Klik voor meer informatieBovendien kan je patiënten daarbij op een persoonlijke manier bereiken. Maarten: “Met Ringphone maken we websites voor huisartsen en groepspraktijken met een persoonlijke toets. Om de doorlooptijd tot een minimum te beperken, gebruiken we weliswaar bestaande structuren: een soort van digitale blauwdrukken voor de bouw van websites. Maar die zijn aanpasbaar en combineerbaar. Als arts hoef je alleen aan te geven wat voor stijl, kleurgebruik, opbouw enzovoort je voorkeur genieten, en we stemmen je website daarop af.”  

2. Je lost moeiteloos de online verwachtingen van patiënten in

Een website opzetten waarmee je je patiënten optimaal ondersteunt, hoeft geen huzarenstuk te zijn. “Patiënten verwachten helemaal niet dat hun huisarts of specialist een website met veel toeters en bellen aanbiedt”, licht Maarten toe. “Ze surfen eigenlijk enkel naar de website van hun dokter als ze die echt nodig hebben, met name om praktische informatie te vergaren of een afspraak te maken. Een online agendamodule is daarom wel essentieel. Daarvoor gebruiken we bij Ringphone een handige tool die makkelijk aan de website toe te voegen is. Al kunnen we ook andere tools integreren als je praktijk al een online agenda gebruikt.”  

3. Je bespaart heel wat tijd en energie op praktisch vlak

“Het grote voordeel is tijdswinst”, gaat Maarten verder. “Heb je een website, dan hoeven patiënten niet meer naar de telefoon te grijpen om een consultatie te plannen, te annuleren of te verplaatsen. Ook het antwoord op hun meest gestelde praktische vragen ligt bij wijze van spreken aan hun vingertoppen. Door op die manier de telefoon schaakmat te zetten, maak je als huisarts heel wat ademruimte vrij om binnen de muren van het dokterskabinet op de essentie van je werk te focussen en het welzijn van je patiënten voorop te stellen.”

Over een extra voorbeeld van de tijdswinst hoeft Maarten niet lang na te denken: “In het eerste weekend van de eerste coronalockdown in België hebben we een paar honderd websites van huisartsenpraktijken aangevuld met pop-upvensters over de snel veranderende implicaties van de pandemie op het verloop en het boeken van doktersafspraken. Om nog maar te zwijgen over de honderden huisartsen die daarvoor zélf aan de slag gingen. Het beheersysteem van onze websitetemplates is dan ook uiterst intuïtief. Daardoor heb je geen technische kennis nodig om zelf informatie toe te voegen, aan te passen of te verwijderen. Stel je voor dat al die praktijken elke praktische, coronagerelateerde vraag van ongeruste patiënten telefonisch moesten beantwoorden. De lijn had nóg roodgloeiender gestaan.”

Maarten Van Iseghem

“Met een website zet je de telefoon schaakmat
en maak je als huisarts heel wat ademruimte
vrij om op de essentie van je werk te focussen.”

Maarten Van Iseghem (Ringphone)

4. Je surft mee op de golf van eHealth

Websites zijn niet alleen nuttig op praktijkniveau, maar passen ook in het bredere plaatje van digitalisering in de gezondheidszorg. Maarten: “De opmars van eHealth brengt continu nieuwigheden voor de patiënt met zich mee, zoals digitale voorschriften en elektronische medische dossiers. Om die beweging mee te integreren, kan je ultrakorte nieuwsberichten op je website publiceren. Of je voegt handige links toe naar digitale platformen, zoals Helena, waarmee je veilig digitaal communiceert en documenten deelt. Zo vormt de website van je praktijk een heldere en vooral betrouwbare informatiebron die je patiënten mee wegwijs maakt in de medische wereld van de toekomst.”  

Website laten maken? Reken op Ringphone!

Overtuigd van de voordelen van een website voor jou als huisarts of specialist? Met Ringphone staat je gepersonaliseerde webstek in een mum van tijd online. Zonder gedoe, zonder zorgen en makkelijk te onderhouden. En dat voor slechts 22 euro per maand!

Ontdek de voordelen van Ringphone