Cyber security in je apotheek: 5 tips om je software & data te beschermen

Het runnen van je apotheek gebeurt vandaag steeds meer digitaal. Een optimale beveiliging van je IT-systemen is dan ook cruciaal. Zeker omdat cybercriminelen er niet voor terugdeinzen om apotheken te hacken. Met deze 5 tips geef je hackers geen vrij spel.

Er vindt een forse verschuiving van offline naar online criminaliteit plaats. Cybercriminaliteit blijft stijgen, aan een steeds sneller tempo.

Ook apothekers ontsnappen hier helaas niet aan. Geef hackers geen kans: lees en pas onderstaande 5 tips toe om je apotheeksoftware te beschermen.

Tip 1: hou je antivirusprogramma up-to-date

Een antivirusprogramma is een evidentie, maar heeft weinig zin als het niet tijdig wordt bijgewerkt. Maar zo’n updates worden al snel eens vergeten. Stel daarom je antivirusprogramma zo in dat het automatisch updates installeert, en dat voor alle werkstations én je server.

Handig: sommige softwareleveranciers doen dit voor jou. Detecteert het programma een virus, dan krijg je een waarschuwing en kan je meteen ingrijpen.

Klant bij Corilus?

Indien je een Gold of Premium hardware contract hebt via Corilus, dan is het anti-virus programma Trend micro inbegrepen en automatisch up to date. Of je kan een aparte licentie van het antivirus programma Trend Micro nemen via Corilus.

Tip 2: laat de ‘deur’ niet openstaan voor hackers

Zorg ervoor dat indringers geen toegang krijgen tot je netwerk. Een login en paswoord volstaan niet als barricade, een firewall en beveiligde router doorgaans wel. Idealiter is je firewall (software) ingebouwd in je antivirusprogramma.

☝️ Nog beter: een hardware firewall die hackers al blokkeert voor ze jouw netwerk proberen binnen te komen.

Tip 3: werk enkel met ondersteunde externe software

Naast je medische software – zoals CareConnect Pharmacist – maak je vaak ook gebruik van externe software. Denk aan het besturingssysteem van je pc (Microsoft Windows) en server (Microsoft Windows Server), de database waarin je gegevens van CareConnect worden bewaard (Microsoft SQL Server) en mogelijk ook het MS Office-pakket (Word, Excel, PowerPoint, Outlook e-mail…).

Elk van deze systemen heeft verschillende versies – Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 … – met een bepaalde einddatum. Daarna biedt de leverancier niet langer updates en ondersteuning. Je bent dan vatbaarder voor hackers en bepaalde eHealth-toepassingen werken niet meer, zoals MyCareNet. Werk daarom steeds met ondersteunde software en vervang die om de 4 à 5 jaar.

Apotheker_software_microsoft_ondersteuning

*Na de zgn “mainstream support” is er een periode van “Extended support” door Microsoft. Tijdens deze periode voorziet Microsoft enkel nog security updates. Er worden geen nieuwe functies of aanvragen aangenomen en support wordt dan ook stopgezet. Corilus voorziet enkel support en testen van onze software tot de aangegeven einddatum. Nadien worden geen testen van onze software meer gedaan.

Geen zin om er zelf aan te beginnen? Dan kan je rekenen op Corilus! 

Pharma security actie
Via de Corilus Security Check licht onze expert jouw IT-installatie en lijst hij de verschillende risico's en suggesties op.


10% korting voor klanten & 20% korting voor Gold / Premium klanten.
De vermelde kortingen zjn enkel geldig op werkuren. Actie geldig bij bestellingen voor 30/06/2023.

Tip 4: ga voor een back-up én controleer je meldingen

Ondanks een goede virusbescherming en firewall bestaat er nog altijd een kans dat cybercriminelen aan je data geraken. Doorgaans kan je je software opnieuw installeren, maar zonder back-up ben je data zoals je patiënten- en tarificatiegegevens onherroepelijk kwijt. Het overkwam apotheker Geert Smans.

“Naast patiënt- en tarificatiegegevens waren we ook enkele tienduizenden euro’s onherroepelijk kwijt.” – Geert Smans, apotheek Verheggen

Een lokaal back-upsysteem via automatische software op een netwerk met grote capaciteit – kortweg NASbiedt meer veiligheid. Er moet wel aan twee voorwaarden voldaan zijn:

  1. Je back-upsysteem én software moeten recent genoeg zijn. Zijn ze ouder dan vijf jaar, dan is de beveiliging niet gegarandeerd.
  2. Volg meldingen op. Met een back-upsysteem krijg je automatisch een bericht dat je gegevens succesvol zijn opgeslagen. Ontbreekt er een mailtje of krijg je een foutmelding, neem dan meteen contact op met de servicedesk van je leverancier.

Een locale backup blijft altijd nodig en zorgt ervoor dat op basis van de zgn. volledige “Image”, een apotheek zeer snel operationeel is, zelfs met een andere server. Bovenop een lokale back-up raden we je sterk aan een externe online back-up te overwegen. Je belangrijkste essentiële gegevens worden dan ook buiten je apotheek automatisch bewaard en beveiligd tegen versleuteling door criminelen. Zo kon apotheker Agnès Henry haar gegevens recupereren en snel haar patiënten verder helpen.

"Dankzij Online Backup bleef de schade van de cyberaanval beperkt" - Agnès Henry, apothekeres in Montegnée

👉 Vraag nu meer info en/of offerte voor een Security Check!

Tip 5: overweeg een scan van je digitale systemen

Bij een optimale bescherming van je soft- en hardware komt heel wat kijken. Worden documenten veilig opgeslagen? Zijn de back-ups voldoende beveiligd? Voldoen je hard- en software aan de GDPR-richtlijnen? Hoe beperk je de inzagerechten zodat elke medewerker enkel toegang heeft tot de nodige documenten?

Vanzelfsprekend heb je hier niet altijd een goed zicht op. Overweeg daarom zeker een cyber security scan. Daarbij licht een expert je hard- en software door en lijst hij de verschillende risico's en suggesties op. Die kan je vervolgens één voor één aanpakken om zo de digitale continuïteit van je apotheek te verzekeren.

✔️ Vraag je Security Check aan via Corilus

Corilus zorgt voor een extra veiligheid met onze Monitoring tools.

Hiermee helpt Corilus je om mee een oogje in het zeil te houden. Als wij een waarschuwing opmerken zullen we onze klanten eveneens verwittigen.

  1. Maak je gebruik van CareConnect Pharmacist, dan monitort Corilus ook jouw server en software. Dreigen er problemen, dan krijg je eveneens een waarschuwing.
  2. Daarnaast zorgen we ervoor dat hardware toestellen automatisch Windows updates installeren. Op die manier ben je zeker van de meest recente beveiligingen.
  3. Bijkomend kunnen we je ondersteunen voor een firewall, back-ups en een cyber security scan.

Opgelet! Als eindverantwoordelijke moet jij natuurlijk het initiatief nemen om jouw beveiliging zo sterk mogelijk te maken. We helpen je hier uiteraard graag bij vanuit onze expertise.

Wil je meer info over hoe je het informaticasysteem van jouw apotheek het best kan beveiligen?

👉 Lees onze security pagina voor apothekers

👍 of contacteer ons vrijblijvend voor meer info